Parkiet 22.11.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Do Jarekkura. Twoje uwagi są bardzo ważne, chociaż z doświadczenia wiem, że klientowi bliższa będzie sugiestia majstra - "tyle lat tak robiłem i było dobrze, tam naczytali się książek i udają mądrych".Odnośnie pomiaru wilgotności to jednoznaczność wyniku /1,9/ każe myśleć o CM, ewentualny pomiar dielektryczny podany byłby w pewnym rozrzucie odczytów. Z takiego założenia wychodziłem odpowiadając na pytanie.Ponadto uważam, że w przypadku posadzek wykonywanych ręcznie, użycie Columbusa z dyskiem 16 pozwoli skutecznie usunąć mleczko cementowe. Nawet jeśli jest zagruntowane jakąś dyspersją. Wejście z frezarką, kwalifikuje posadzkę do wylewki wyrównującej. Czasami jest to konieczne, ale chyba nie w tym przypadku - nie myślę o zależności technicznej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 22.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Zeszłej zimy spaliłem 60 m mozaiki zebranej z 5-10-15. Zdarzały się partie tego kleju, które po 5-6 latach krystalizowały. Z kleju robił się taki żółty proszek. Do tego kapon i domaluks . Nawet wrogowi bym takiej chemii nie polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 22.11.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Zeszłej zimy spaliłem 60 m mozaiki zebranej z 5-10-15. Zdarzały się partie tego kleju, które po 5-6 latach krystalizowały. Z kleju robił się taki żółty proszek. Do tego kapon i domaluks . Nawet wrogowi bym takiej chemii nie polecił. Mozaiki nie powinno się kłaść na klej 5-10-15, ponieważ ten klej "bąbluje" i podnosi lamelki do góry ograniczając ich spójność z posadzką. A bąbluje tymbardziej im wilgotniejsza jest posadzka. Miernej jakości kleje rozpuszczalnikowe degradują się m.in. na skutek nadmiernej wilgoci w podłożu. Myślę, że w Twoim przypadku jedna i druga zależność miała miejsce. Używałem tego kleju w latach dziewiędziesiątych i nie spotkałem się z tego typu sytuacją. Owszem rozjeżdżanie się parkietu, łódkowanie czy krawędziowanie było normą, ale tylko tyle. Oczywiście nie mieści się to w dzisiejszych standardach wykonania. Podobnie z Domaluxem Super - wygląda jak wygląda, dosyć szybko zżólknie ale nie można mu zarzucić trwałości. W kontekście klienta, któremu majster doradza klej Ansera nie wypada polecać lakieru np. Loba bo to czysty mezalians. Musimy wykazać więcej obiektywizmu w zakresie oceny niektórych materiałów. W końcu czytają nas ludzie, którzy maja podłogi położone na Anserze, pomalowane Caponem i Domaluxem i tu mogą ocenić naszą wiarygodność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.11.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 tyle ze sam anser nie poleca stosowania ich kleju do klepki 22mm grubej i dłuzszej niz 30cm..wiecie o tym i wiecie ze ma ponize 50% substancji stałuych tenze klej?? i najlepiej sprzedaje sie na wschodzie..nie widziałem panowie "fachowcy" ani jednego pytania o wymiar klepki który jest w tymże przypadku podobnie ważny jak jakośc wylewki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.11.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 tyle ze sam anser nie poleca stosowania ich kleju do klepki 22mm grubej i dłuzszej niz 30cm..wiecie o tym i wiecie ze ma ponize 50% substancji stałuych tenze klej?? i najlepiej sprzedaje sie na wschodzie..nie widziałem panowie "fachowcy" ani jednego pytania o wymiar klepki który jest w tymże przypadku podobnie ważny jak jakośc wylewki:) Uważam, że przy słabej posadzce ważniejszy jest sposób ułożenia niż wielkość deszczułki i w taki sposób się do tego odniosłem. W tej konkretnej sytuacji są pewne rzeczy jak myślę już określone tzn. jest określonej wielkości parkiet, jest majster i jest klej, który ten majster chwali. Czy tutaj Twoja podpowiedż coś zmieni ? W sprawie kleju moja opinia jest co prawda delikatna, aczkolwiek jednoznaczna z przeniesieniem na pozostałe materiały /lakiery/. Twoja uwaga odnośnie wielkości deszczułki w innych niż ta sytuacjach, ma istotne znaczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.11.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 jaaaaaassssnneeee jak zwykle milion teorii..maks skomplikowania a jak juz cos jest proste jak budowa cepa...to najgorsze materiały najmniejszej plastycznosci i trwałości..a klepka nieważna..echh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.11.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 jaaaaaassssnneeee jak zwykle milion teorii..maks skomplikowania a jak juz cos jest proste jak budowa cepa...to najgorsze materiały najmniejszej plastycznosci i trwałości..a klepka nieważna..echh Gdybyśmy chcieli, aby w życiu wszystko było tak proste jak budowa cepa, to musielibyśmy wrócić do epoki kamienia łupanego. Układanie parkietu to nie tylko strona techniczna - w miarę jasno określona, to również inwestor, który na podłogę patrzy poprzez pryzmat własnej kieszeni. To również majster, który znając możliwości klienta poleca tańsze materiały, żeby samemu zarobić. To wszystko funkcjonuje w różny sposób, nie zawsze w taki prosty sposób jakbyśmy chcieli to widzieć. Tu można tylko praktycznie doradzić w oparciu o istniejący stan rzeczy, a każdy i tak zrobi jak będzie uważał i z tego co ma. Takie jest moje zdanie w tej konkretnej sytuacji. Jeśli Ty uważasz, że wielkość klepki jest najważniejsza, to kieruj to do zainteresowanego. Przedstaw mu swój punkt widzenia. Być może Cię posłucha i wymieni na mniejszą.Podobnie z klejem czy z lakierem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 24.11.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 HejTak pi razy oko ile będę musiała czekać, aby umówić parkieciarza na dokładne pomiary wilgotności.Wylewka wylana w zeszłym tyg 5cm, grzać zaczniemy za jakieś 2 tyg, zamieszkamy za jakieś dwa, w miejscu gdzie będzie parkiet nie ma podłogówki. Druga sprawa:Czy przy układaniu parkietu, cyklinowaniu ściany zostaną dość znacznie wybrudzone? Czy po położeniu parkietu malowanie będzie bezwzględnie konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela_ap 24.11.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ja w dalszym ciągu nie uzyskałam odpowiedzi na pytanie jak technicznie poradzić sobie z położeniem impregnatu (Loba ParkettCare) w pomieszczeniu o wymiarach powiedzmy 5x6 metrów - wiem że nie należy nakładać na siebie dwóch warstw preparatu, a boję się, ze jak będę to próbowała "załatwić" jednym pociągnięciem to preparat skończy mi się w połowie drogi...fachowcy doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.11.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Hej Tak pi razy oko ile będę musiała czekać, aby umówić parkieciarza na dokładne pomiary wilgotności. Wylewka wylana w zeszłym tyg 5cm, grzać zaczniemy za jakieś 2 tyg, zamieszkamy za jakieś dwa, w miejscu gdzie będzie parkiet nie ma podłogówki. Druga sprawa: Czy przy układaniu parkietu, cyklinowaniu ściany zostaną dość znacznie wybrudzone? Czy po położeniu parkietu malowanie będzie bezwzględnie konieczne? Najpierw parę pytań. 1. W jakim sposób wykonano izolacje - czy jest folia - styropian - folia? 2.Czy posadzka jest na gruncie, czy na stropie? 3.W jaki sposób wykonano posadzkę /ręcznie czy mixokretem z zacieraczką /? Odpowiem po uzyskaniu informacj. Na OKO to minimum 40 dni od czasu rozpoczęcia osuszania, przy czym jest to wyłącznie minimum czasowe do dokonania pierwszego pomiaru a nie układania podłogi. Weż pod uwagę inne zależności. Odpowiedż na drugie pytanie jest prosta. Jaka firma taki porządek. Ale nawet przy zachowaniu czystości ostatnie malowanie należy zaplanować po wykończeniu podłogi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 24.11.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 izolacja to styropian-foliapytanie dotyczy i parteru i piętraposadzka miksokretem, ale czy zacierana to nie wiem, ale jest gładziutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.11.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 izolacja to styropian-folia pytanie dotyczy i parteru i piętra posadzka miksokretem, ale czy zacierana to nie wiem, ale jest gładziutko Proszę o potwierdzenie odpowiedzi z kolejnością układania od dołu: styropian - folia czy folia - styropian. Czy na pewno jest tylko jedna izolacja z folii. To bardzo ważne dla sposobu i czasu osuszania. Czekam na potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 24.11.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 potwierdzam: styropian na nim folia na końcu wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filippo 24.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Potrzebuję porady.. Mam parkiet, na którym mam położony niewielki dywanik pod stolik kawowy.. pod ten dywanik w sklepie w kt go kupowałem zaproponowano mi jakąś specjalną gumowaną siatkę aby dywanik się nie ślizgał na parkiecie i aby go nie rysował.. siatkę podłożyłem, ale widzę po jakimś czasie że zostawiła na parkiecie lekką poświatę (widoczna pod światło kratka siatki się obiła jakby na lakierze).. Co należy bezpiecznie wkładać pod dywany aby takowy się nie ruszał i aby włożony materiał nie uszkodził parkietu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.11.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 potwierdzam: styropian na nim folia na końcu wylewka Po wylaniu posadzki należy ją przykryć folią w celu umożliwienia lepszego związania powierzchniowego betonu. Folia powinna leżeć przez okres ok. 2 tygodni. Po tym czasie zdejmujemy folię umożliwiając posadzce oddawanie nadmiaru wilgoci. Korzystne, naturalne warunki do schnięcia betonu posadzki to temperatura 20oC i wilgotność poniżej 50% RH. Teoretycznie w takich warunkach, posadzka na górze powinna wyschnąć po 6 tygodniach od momentu zdjęcia folii. Na dole ze względu na niższą temperaturę posadzki ten czas może wzrosnąć od 2 do 3 tygodni. To tylko teoria jak będzie w rzeczywistości pokażą pomiary, które należy wykonać po tym czasie. Ważne jest aby pomiary były zrobione profesjonalnie. Czas osuszania można przyspieszyć stosując umiejętne przewietrzanie pomieszczeń, lub wzmożenie wewnętrznej cyrkulacji powietrza wraz z jego osuszaniem. Trochę więcej na mojej - www - w poradach. Weż po uwagę porady innych forumowiczów, każdy na swoje sposoby, a ja być może coś pominąłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ja w dalszym ciągu nie uzyskałam odpowiedzi na pytanie jak technicznie poradzić sobie z położeniem impregnatu (Loba ParkettCare) w pomieszczeniu o wymiarach powiedzmy 5x6 metrów - wiem że nie należy nakładać na siebie dwóch warstw preparatu, a boję się, ze jak będę to próbowała "załatwić" jednym pociągnięciem to preparat skończy mi się w połowie drogi...fachowcy doradźcie Odpowiedź dostałaś natychmiast cytuję... Jeżeli bedziesz to robił szybko i bez przerwy to ci się uda. Musisz tylko co jakiś czas polewać care na podłogę. Czy to jasne? Zaczynasz od najdalszego miejsca od drzwi. Kończysz w drzwiach. Żaden problem. Nie możesz robioć przerw i zaczynać na powierzchni która została już przetarta Loba care. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Potrzebuję porady.. Mam parkiet, na którym mam położony niewielki dywanik pod stolik kawowy.. pod ten dywanik w sklepie w kt go kupowałem zaproponowano mi jakąś specjalną gumowaną siatkę aby dywanik się nie ślizgał na parkiecie i aby go nie rysował.. siatkę podłożyłem, ale widzę po jakimś czasie że zostawiła na parkiecie lekką poświatę (widoczna pod światło kratka siatki się obiła jakby na lakierze).. Co należy bezpiecznie wkładać pod dywany aby takowy się nie ruszał i aby włożony materiał nie uszkodził parkietu.. najlepiej nic. Materiały te zawieraja plastyfikatory (spulchniacze) które reagują z lakierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela_ap 24.11.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ja w dalszym ciągu nie uzyskałam odpowiedzi na pytanie jak technicznie poradzić sobie z położeniem impregnatu (Loba ParkettCare) w pomieszczeniu o wymiarach powiedzmy 5x6 metrów - wiem że nie należy nakładać na siebie dwóch warstw preparatu, a boję się, ze jak będę to próbowała "załatwić" jednym pociągnięciem to preparat skończy mi się w połowie drogi...fachowcy doradźcie Odpowiedź dostałaś natychmiast cytuję... Jeżeli bedziesz to robił szybko i bez przerwy to ci się uda. Musisz tylko co jakiś czas polewać care na podłogę. Czy to jasne? Zaczynasz od najdalszego miejsca od drzwi. Kończysz w drzwiach. Żaden problem. Nie możesz robioć przerw i zaczynać na powierzchni która została już przetarta Loba care. a to sorry i dziękuję myślałam, że ta instrukcja tyczy sie użycia rozcieńczalnika ale co, mam lać z butelki prosto na podłogę? i rozprowadzać? wystarczy do tego zwykły płaski mop, czy muszę się zaopatrzyć w jakiś bardziej specjalistyczny "rozprowadzacz" o wdziecznej nazwie łasiczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 potwierdzam: styropian na nim folia na końcu wylewka Pytanie bardzo istotne czy na stropie lezy folia lub coś innego? Czy pod parterem jest garaż, piwnica, pomieszczenie? Czy sa ogrzewane? Czy jeżeli jest pomieszczenie to będzie tam pralnie i suszarnia? Czy parter lezy na gruncie rodzimym? Jezeli tak to jaka jest jego konstrukcja od dołu do wylewki i czy ma wykonane izolacje poziome i pionowe? Jaka gruba jest wylewka? Jaki gruby jest strop i jak długo schnął zanim położono na nim wylewkę? Odpowiedzi na te pytania leżą w Twoim własnym interesie. Ten dom ma służyc pokoleniom. Wylewkę należało przykryc folią zaraz po jej wykonnaniu-wina wylewkarza. Po tygodniu nie musisz juz tego robic. Hydratacja została przerwana na poziomie byc moze około 2-3mm. Wylewka powinna przez pierwsze 5-7 dni byc przykryta folią. Twoja wylewka napewno nie była zagęszczana, napewno ma frakcje dodatków wielkości 0-2mm a powinna mieć 0-8mm (piasek, żwir), napewno ma za dużo wody a do tego mokry piach i prawdopodobnie cement z rodzaju CEM II w którym domieszki sięgaja około 35% zamiast cementu co wydłuży czas wysychania wylewki. Przez brak pielęgnacji wylewki (folia) i dogładzanie maszynowe powierzchni wylewki dochodzi przy powierzchni do reakcji wodorotlenku wapnia z azotem w powietrzu. W wyniku tej reakcji masz cienką 0,3mm warstwę twardzieli (mleczko cementowe). Jeżeli masz taki twardy naskórek to spróbuj fragment ręcznie zeszlifować papierem np. 24 lub 36. Teraz powinien dać sie w miarę łatwo zeszlifować później po uzyskaniu pełnej wytrzymałości (28 dni) wylewki - w Twoim przypadku na poziomie 8-10 Mpa jeżeli trafiłem z technologią majstra od wylewek - będzie bardzo twardy i zwarty a przy tym bardzo cienki. Taka twarda szczelna skorupa nie przyjmuje żadnych gruntów pod klej. Należy to sprawdzić przed klejeniem parkietu. Inaczej utworzy się cienka warstwa jakby folii która nie pozwoli na związanie się kleju z podłożem. Ponieważ jest to młoda wylewka, która została w sposób nagły pozbawiona wody (brak folii) i grzanie pomieszczenia po tygodniu, to proponuje utrzymywac temperaturę w zakresie 16C i wilgotnosć rzędu 65%. W innym przypadku może dojść do zbyt szybkich i duzych skurczów wylewki i zacznie pękać. Jeżeli chodzi o czas schnięcia aż do momentu gotowości do układania drewna to miną trzy miesiące. Naskórek tłumi wysychanie. Jest tak zwarty, że nie pozwala na swobodne ulatnianie się pary wodnej z wylewki. Po około 4 tygodniach możesz podkręcić temperaturę do 20C i wilgotność do 50-60%. Narazie wietrzyć pomieszczenie 2-3 razy dziennie otwierając okna na 3-5 minut na oścież i na przestrzał (przeciąg). Okna zamknąć nie zostawiać uchylone. Szczególnie od 16 do 8 rano. Jeżeli na zewnątrz jest wilgotniej niż wewnątrz dokonac wymiany świeżego powietrza dla zdrowia raz dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.11.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ja w dalszym ciągu nie uzyskałam odpowiedzi na pytanie jak technicznie poradzić sobie z położeniem impregnatu (Loba ParkettCare) w pomieszczeniu o wymiarach powiedzmy 5x6 metrów - wiem że nie należy nakładać na siebie dwóch warstw preparatu, a boję się, ze jak będę to próbowała "załatwić" jednym pociągnięciem to preparat skończy mi się w połowie drogi...fachowcy doradźcie Odpowiedź dostałaś natychmiast cytuję... Jeżeli bedziesz to robił szybko i bez przerwy to ci się uda. Musisz tylko co jakiś czas polewać care na podłogę. Czy to jasne? Zaczynasz od najdalszego miejsca od drzwi. Kończysz w drzwiach. Żaden problem. Nie możesz robioć przerw i zaczynać na powierzchni która została już przetarta Loba care. a to sorry i dziękuję myślałam, że ta instrukcja tyczy sie użycia rozcieńczalnika ale co, mam lać z butelki prosto na podłogę? i rozprowadzać? wystarczy do tego zwykły płaski mop, czy muszę się zaopatrzyć w jakiś bardziej specjalistyczny "rozprowadzacz" o wdziecznej nazwie łasiczka? Łasiczką jest łatwiej bo rozprowadza równomiernie ze wzgledu na rurowaty kształt. Rozlewasz nie wielką ilość loba care. mozesz również wlać rozcieńczoną wodą do spryskiwacza do kwiatów czy do szyb. Ważne abys w tym czasie nie odbierała telefonów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts