bofff 03.12.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 witam ponownie, jako że pora układać sobie wszystkie rzeczy chciałbym poprosić specjalistów o kilka rad...1. podłoga (finishdeska) przed czy po montażu drzwi?2.podłogę klei się bezpośrednio do wylewki czy jakaś warstwa pomiędzy?3. Klej klejowi nierówny czy równy?4. Zabezpiecza się czymś podłogę po położeniu? Producent twierdzi że fabryczny lakier już naniesiony to najtwardszy cud techniki.Skusi się ktoś do odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.12.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 witam ponownie, jako że pora układać sobie wszystkie rzeczy chciałbym poprosić specjalistów o kilka rad... 1. podłoga (finishdeska) przed czy po montażu drzwi? 2.podłogę klei się bezpośrednio do wylewki czy jakaś warstwa pomiędzy? 3. Klej klejowi nierówny czy równy? 4. Zabezpiecza się czymś podłogę po położeniu? Producent twierdzi że fabryczny lakier już naniesiony to najtwardszy cud techniki. Skusi się ktoś do odpowiedzi? 1. przed montażem lepiej ale mozna i po. 2. klei się bezposrednio do wylewki jezeli wylewka się do tego nadaje i jest sucha przedewszystkim w dolnych partiach wylewki. 3. nierówny 4. ten producent to jakiś cudak. Każdy lakier czy olej naniesiony fabrycznie wymaga ochrony i pielęgnacji. Producent napewno przewidział odpowiednie środki do pielęgnacji i konserwacji lakieru nawet tego cudu chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.12.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 witam ponownie, jako że pora układać sobie wszystkie rzeczy chciałbym poprosić specjalistów o kilka rad... 1. podłoga (finishdeska) przed czy po montażu drzwi? 2.podłogę klei się bezpośrednio do wylewki czy jakaś warstwa pomiędzy? 3. Klej klejowi nierówny czy równy? 4. Zabezpiecza się czymś podłogę po położeniu? Producent twierdzi że fabryczny lakier już naniesiony to najtwardszy cud techniki. Skusi się ktoś do odpowiedzi? 1. przed montażem lepiej ale mozna i po. 2. klei się bezposrednio do wylewki jezeli wylewka się do tego nadaje i jest sucha przedewszystkim w dolnych partiach wylewki. 3. nierówny 4. ten producent to jakiś cudak. Każdy lakier czy olej naniesiony fabrycznie wymaga ochrony i pielęgnacji. Producent napewno przewidział odpowiednie środki do pielęgnacji i konserwacji lakieru nawet tego cudu chemii. Też tak uważam, ponadto jeśli ktoś mówi o cudach techniki, to dla mnie przestaje być wiarygodnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bofff 04.12.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 1. przed montażem lepiej ale mozna i po.2. klei się bezposrednio do wylewki jezeli wylewka się do tego nadaje i jest sucha przedewszystkim w dolnych partiach wylewki.3. nierówny4. ten producent to jakiś cudak. Każdy lakier czy olej naniesiony fabrycznie wymaga ochrony i pielęgnacji. Producent napewno przewidział odpowiednie środki do pielęgnacji i konserwacji lakieru nawet tego cudu chemii. AD3 Mogę prosić o jakieś nazwy równiejszych?AD4 Czyli czym warto zabezpieczyć powierzchnię? Lakier, olej, wosk, coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 04.12.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 1. przed montażem lepiej ale mozna i po. 2. klei się bezposrednio do wylewki jezeli wylewka się do tego nadaje i jest sucha przedewszystkim w dolnych partiach wylewki. 3. nierówny 4. ten producent to jakiś cudak. Każdy lakier czy olej naniesiony fabrycznie wymaga ochrony i pielęgnacji. Producent napewno przewidział odpowiednie środki do pielęgnacji i konserwacji lakieru nawet tego cudu chemii. AD3 Mogę prosić o jakieś nazwy równiejszych? AD4 Czyli czym warto zabezpieczyć powierzchnię? Lakier, olej, wosk, coś innego? 1. Wilgotność, wilgotność i jeszcze raz wilgotność podłoża. 2. Przy określaniu rodzaju kleju należy wziąć pod uwagę jakość posadzki. W przypadku zwartej posadzki do montażu finischparkietu czy finischdeski proponuję klej WAKOLU K 400. Klej o dobrych parametrach technicznych i dający dużo swobody przy układaniu ze względu na bardzo długi czas otwarcia oraz spowolnioną emisję rozpuszczalników. 3. Jeśli chodzi o pielęgnację, to zwróć się do producenta tych podłóg. Myślę, że tam uzyskasz odpowiedzialną informację nt. konserwacji ich produktów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.12.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Mam pytanie, choc znając życie gdzieś juz to było (jak na złość nie mogę znaleźć): czy ktoś wie co to za diabelstwo "biały film" - taki impregnat do drewna. Wczoraj u klientki toto widziałem, a żonka chce zdjąć lakier z deski sosnowej, podłogowej i własnie tym przeciągnąć podłogę. I tu problem, bo w poradnikach i googlach nie znalazłem takiego określenia, a klient nie wie co to było. To wygląda m.w. jakby wylać mleczko do czyszczenia podłóg i go nie zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.12.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Mam pytanie, choc znając życie gdzieś juz to było (jak na złość nie mogę znaleźć): czy ktoś wie co to za diabelstwo "biały film" - taki impregnat do drewna. Wczoraj u klientki toto widziałem, a żonka chce zdjąć lakier z deski sosnowej, podłogowej i własnie tym przeciągnąć podłogę. I tu problem, bo w poradnikach i googlach nie znalazłem takiego określenia, a klient nie wie co to było. To wygląda m.w. jakby wylać mleczko do czyszczenia podłóg i go nie zetrzeć. Zdjąć lakier z podłogi to chyba cyklinować? Jeżeli tak to porozmawiajcie z parkieciarzem. Chodzi na pewno o podłogę bejcowaną na biało i lakierowaną lub olejowaną na biało ewentualnie płożenie lazury białej i lakierowanie. może byc również wcześniej ługowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.12.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Właśnie to nie jest ani lakierowanie, ani olejowanie. Klient położył to na stary lakier, bo chciał rozjaśnić ściemniałą podłogę. Wygląda jakby posmarował rozrzedzonym silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.12.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Właśnie to nie jest ani lakierowanie, ani olejowanie. Klient położył to na stary lakier, bo chciał rozjaśnić ściemniałą podłogę. Wygląda jakby posmarował rozrzedzonym silikonem. To niestety moja wiedza nie sięga aż tak daleko. Być moze jest to cos zwykłego? Najlepiej zapytać "klienta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 05.12.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Właśnie to nie jest ani lakierowanie, ani olejowanie. Klient położył to na stary lakier, bo chciał rozjaśnić ściemniałą podłogę. Wygląda jakby posmarował rozrzedzonym silikonem. To niestety moja wiedza nie sięga aż tak daleko. Być moze jest to cos zwykłego? Najlepiej zapytać "klienta". Właśnie klient wie tylko, że nazywało się toto "biały film"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mim 05.12.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Przymierzam się do samodzielnego położenia podłogi - mozaiki sześciokątnej o wymiarach 26 x 26 cm. http://www.allegro.pl/item808540523_drewno_w_cenie_paneli_mozaika_parkiet_podlogi.html Mam pytania, jako że jeszcze tego nie robiłem. Skąd zaczynać układanie takiej podłogi - od środka, czy od ściany ? W jaki sposób mierzyć przy ścianie, aby przyciąć element. Zwłaszcza równe przycięcie przy progu jest istotne, bo nie chcę dawać listwy, tylko szczelinę między drewnem a terakotą wypełnić korkiem. Jaką powierzchnię smarować klejem - na ile elementów 26 x 26. Chciałem użyć klej ekologiczny akrylowy. Drewno jest orzech i jawor. Ile zostawić dylatacji przy ścianie ? Rozmiary pokoju 303 x 428 cm. Oto symboliczny układ pokoju ..................428.........-------------- okno --------------------........|...................................................|303...|...................................................|........|...................................................|........|...................................................|.........---------------------------------drzwi -|.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 06.12.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam przede wszystkim nie ukladaj tego na zadnych akrylanach(dyspersjach wodnych) jedynie na dwuskladnikowych klejach badz jednoskladnikowych..poliuretanach badz rozpuszczalnikowych..w progach zalezy czy bedziesz miał drzwi wewn cze zewn dodajesz 10mm do srodka pokoju badz na zewnatrz..i przycinasz mozaike..czesc pozostała klejac dokladnie po drugiej stronie korka...docikajac i dosuwając tak aby wzór ci nie uciekł. korek na 5mm daj od razu i z drugiej str nałóz klej docisnij kawałkiem który ci pozostał z ciecia tej mozaiki z progy wtedy wszystko bedziesz miał ..nawet słoje i wzor zachowany jak na zdj ponizej, co do ilosci naciaganego kleju..hmm musisz sam sobie wypracowac na dzien dobry jako lakik nie smaruj sobie wiecej niz jakies 0,5m /kw..zobaczysz sam jak ci pojdzie ukladanie..i wtedy dostosuj smarowana powioerzchnie do predkosci ukladania twego:)Ja bym układał od drzwi właśnie w kierunku sciany z oknem, ale tylko dlatego ze łatwiej tak w ogóle to ten wzor jakbys nie ułozył bedzie wyglądał generalnie tak samo...Pozdrawiam http://img80.imageshack.us/img80/9352/dsc0020v.jpg http://img80.imageshack.us/img80/dsc0020v.jpg/1/w720.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 06.12.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 http://img80.imageshack.us/img80/9352/dsc0020v.jpg http://img80.imageshack.us/img80/dsc0020v.jpg/1/w720.png Ładne to odciecie - najpierw układasz całość a potem robisz dylatację korkową ? - zdradź amatorowi czym wycinasz tą bruzdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 06.12.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Doberek Problem z parkietem olejowanym, szczęśliwie nie moim Niecały miesiąc temu, w połowie listopada parkiet został wycyklinowany i zaolejowany Magic Oilem, dwie warstwy i I konserwacja Magic Care, zgodnie z instrukcją. Dziś wygląda tak: http://lh6.ggpht.com/_tcq6CDR4oow/SxvOtQAJ8RI/AAAAAAAADkE/M_m461-UA5Q/s640/SSL21251.JPG http://lh4.ggpht.com/_tcq6CDR4oow/SxvOtBJIOjI/AAAAAAAADj8/6_zJu-cM4nQ/s640/SSL21249.JPG Tu więcej zdjęć, To niestety nie jest zakurzenie, olej wygląda jakby się po prostu wytarł tam gdzie się chodzi. Parkiet jest staruszek, dobrze po pięćdziesiątce, żadne inne prace remontowe nie były prowadzone w tym czasie i w ciągu ostatnich paru miesięcy. Ganiają po nim 3 psy, ale chyba i tak za szybko się "zużył"? U mnie ten sam olej po 2 latach wygląda o niebo lepiej (parkieciarz też ten sam). Co się mogło stać? I czy ponowne zaolejowanie pomoże? Czy możliwe, że np. olej był przeterminowany? Nie mogę się doszukać daty produkcji na opakowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja.jo 06.12.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Bardzo proszę o pomoc. Od kilku tygodni pojawiają się szpary w cyklinowanym (i oczywiście szpachlowanym) 4 miesiące temu parkiecie. Parkiet był ok. 15-letni. Jestem tym przerażona, bo te szpary dosłownie wychodzą codziennie nowe. Widać pękającą szpachlę i rozsuwają się klepki. Bardzo proszę o pomoc. Co jest tego przyczyną i czy mogę coś z tym zrobic teraz, bo zaczyna to już wyglądać gorzej niż przed cyklinowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.12.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Doberek Problem z parkietem olejowanym, szczęśliwie nie moim Niecały miesiąc temu, w połowie listopada parkiet został wycyklinowany i zaolejowany Magic Oilem, dwie warstwy i I konserwacja Magic Care, zgodnie z instrukcją. Dziś wygląda tak: http://lh6.ggpht.com/_tcq6CDR4oow/SxvOtQAJ8RI/AAAAAAAADkE/M_m461-UA5Q/s640/SSL21251.JPG http://lh4.ggpht.com/_tcq6CDR4oow/SxvOtBJIOjI/AAAAAAAADj8/6_zJu-cM4nQ/s640/SSL21249.JPG Tu więcej zdjęć, To niestety nie jest zakurzenie, olej wygląda jakby się po prostu wytarł tam gdzie się chodzi. Parkiet jest staruszek, dobrze po pięćdziesiątce, żadne inne prace remontowe nie były prowadzone w tym czasie i w ciągu ostatnich paru miesięcy. Ganiają po nim 3 psy, ale chyba i tak za szybko się "zużył"? U mnie ten sam olej po 2 latach wygląda o niebo lepiej (parkieciarz też ten sam). Co się mogło stać? I czy ponowne zaolejowanie pomoże? Czy możliwe, że np. olej był przeterminowany? Nie mogę się doszukać daty produkcji na opakowaniu Na opakowaniu nie znajdziesz daty produkcji w takiej formie jak szukasz. Data produkcji jest zakodowana w tz., Chargenumber. jest to naklejka na opakowaniu czasami wytłoczka ale rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.12.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Bardzo proszę o pomoc. Od kilku tygodni pojawiają się szpary w cyklinowanym (i oczywiście szpachlowanym) 4 miesiące temu parkiecie. Parkiet był ok. 15-letni. Jestem tym przerażona, bo te szpary dosłownie wychodzą codziennie nowe. Widać pękającą szpachlę i rozsuwają się klepki. Bardzo proszę o pomoc. Co jest tego przyczyną i czy mogę coś z tym zrobic teraz, bo zaczyna to już wyglądać gorzej niż przed cyklinowaniem. Masz za sucho w pomieszczeniu. Kup wilgotnościomierz i połóż na podłodze a zobaczysz jak niezdrowo żyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.12.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 http://img80.imageshack.us/img80/9352/dsc0020v.jpg http://img80.imageshack.us/img80/dsc0020v.jpg/1/w720.png Ładne to odciecie - najpierw układasz całość a potem robisz dylatację korkową ? - zdradź amatorowi czym wycinasz tą bruzdę Takie odcięcia ja robię zagłębiarką na prowadnicy. Można również frezarką górno wrzecionową a takze Feinem lub zwykłą piłą elektryczną ręczną, byle równo do ołówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 06.12.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Na opakowaniu nie znajdziesz daty produkcji w takiej formie jak szukasz. Data produkcji jest zakodowana w tz., Chargenumber. jest to naklejka na opakowaniu czasami wytłoczka ale rzadko. Dzięki za odpowiedź. Tak myślałam o tej dacie, a czy w ogóle to możliwe, że jest przeterminowany? Takie mam podejrzenia, bo jakoś tanio został kupiony - tyle płaciłam 2 lata temu, a od tego czasu sporo podrożał, jak widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.12.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 http://img80.imageshack.us/img80/9352/dsc0020v.jpg http://img80.imageshack.us/img80/dsc0020v.jpg/1/w720.png Ładne to odciecie - najpierw układasz całość a potem robisz dylatację korkową ? - zdradź amatorowi czym wycinasz tą bruzdę Zastanawiam się, czemu ma służyć przedstawione na zdjęciu odcięcie /dylatacja?/, przecież drewno wzdłuż praktycznie nie pęcznieje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts