e-mól 01.03.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam,Czym zagruntować wylewki na których kiedyś spocznie szanowny parkiet, zeby nie gryzło się to z klejami. Póki co wprowadzić się musimy i trzeba beton zagruntować (wykładzina tymczasowo tam będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 01.03.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Zwróć się z tym zapytaniem bezpośrednio do parkieciarza, któremu zamierzasz zlecić prace podłogowe. Po sprawdzeniu i ocenie jakości posadzki /wytrzymałość, chłonność/ określi Ci system klejowy. W systemie zawarty jest grunt. Tymczasowe zastosowanie uniwersalnego gruntu może zablokować póżniejsze właściwe przygotowanie posadzki pod parkiet. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 01.03.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam, Czym zagruntować wylewki na których kiedyś spocznie szanowny parkiet, zeby nie gryzło się to z klejami. Póki co wprowadzić się musimy i trzeba beton zagruntować (wykładzina tymczasowo tam będzie) niczym badz tylko postraszyc akrylanem wiekszosc gruntow pod klej (dwuskladnikowy)zachowuje swe wlasciwosci(szczepne do kleju)..tylko do mnie wiecej 5 dni od zagruntowania..pozniej odparowuje..akrylan najtanszy ..pod warunkiem ze potem kto szlifnie wylewki chociaz tarcza diamentowa otwierajac ja..nawet jak podpyta parkieciarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.03.2010 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 witam wszystkich.... z powodu śniegu zalegającego dach bloku, mojej mamie zalało pokój..... a na podłodze mozaika....no i wiadomo - całe drewno do wymiany..... ponieważ w całym mieszkaniu jest ta mozaika, to postanowiliśmy nic nie zmieniać i znowu ją położyć.... i teraz kilka pytań..... 1.stara mozaika była kładziona na dwóch warstwach płyt pilśniowych, klejonych do podłoża i do siebie jakimś czarnym lepikiem..... płyty spuchły od wody i też trzeba będzie je zerwać.....co najlepiej zrobić z powstałą różnicą? po prostu wyrównać wylewką ? bo rozumiem że teraz już się żadnych płyt pilśniowych nie daje ? jeśli wylewką, to co konkretnie proponujecie ? 2.nowa mozaika to będzie jesion jaki klej proponujecie ? dzisiaj w Castoramie widziałem mają UZIN MK73 i UZIN MK77 - co o tym myślicie ? właściwie jaka jest różnica między nimi ? 3.no i jaki podkład i lakier wodny do tego jesionu ? całą chemię chciałbym ze średniej półki.... z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.... musisz usunąć trochę więcej mozaiki niż zalane miejsce. Wyciać jak najwiecej tej pilśni. Oczyscic podłoże z lepiku. Oby to nie był subit! sprawdzenie wilgotnosci podłoza przez fachowca. Zaleznie od wilgotnosci podłoża następne propozycje. Mozna suszyć mechanicznie. Wszelkie kładzenie czegokolwiek na wilgotne podłoże sprowadzi wam następne kłopoty. Absolutnie suszenie podłoza do wymaganej suchości około 1,7CM% woda poszła na środek pokoju, więc praktycznie zamoczeniu uległo 40-50% podłogi....... będzie więc wymieniana całość...... a dlaczego "Oby to nie był subit!" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.03.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 ponieważ subit jest rakotwórczym lepikiem zawierającym pięcio-sześcio pierścieniowe węglowodory aromatyczne. Najgorszy z nich benzo(a)piren.Nalezałoby usunąć w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.03.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 do jarekkur. jak wspominalem wczesniej-kolega opiekuje sie moim domem-ja niestety na obczyznie pracuje i mieszkam, dlatego tez nie potrafie ci powiedziec jak glebokie jest to przypalenie. znam sytuacje tak jak ty tylko ze zdjecia. rozumiem ze sposob renowacji zalezy od glebokosci wypalenia-jakie masz pomysly na naparawe? Jeżeli płytko nie ma większego problemu. delikatnie przeszlifować do surowego drewna. Wygładzić papierem ściernym 120-150 wzdłuż słojów i na to olej rustykalny jeżeli posadzka jest ciemna.Przy głębokim wypaleniu wymiana klepki. Jak to zrobić pewnie wie ten ktoś lub zamówić fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 02.03.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 ponieważ subit jest rakotwórczym lepikiem zawierającym pięcio-sześcio pierścieniowe węglowodory aromatyczne. Najgorszy z nich benzo(a)piren. Nalezałoby usunąć w całości. cholera..... ale jak go rozpoznać ???? na razie w pokoju unosi się taki asfaltowy zapaszek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.03.2010 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 ponieważ subit jest rakotwórczym lepikiem zawierającym pięcio-sześcio pierścieniowe węglowodory aromatyczne. Najgorszy z nich benzo(a)piren. Nalezałoby usunąć w całości. cholera..... ale jak go rozpoznać ???? na razie w pokoju unosi się taki asfaltowy zapaszek.... Właśnie po tym zapachu! Weź benzynę lakową na szmatke i przetrzyj ten lepik. Jeżeli będzie się szmatk trudno zabarwiać to masz subit. W innym przypadku bedzie to prawdopodobnie lepik ropopochodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.03.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 ok, zobaczymy czy to ten subit.... a co sądzicie o lakierze Parkettlack Halvblank Beckersa ? albo NATURE Parkettlack 2 KOMP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 05.03.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam! mam takie pytanko, w sumie to moja znajoma mnie poprosiła, o radę od specjalistów chcą u niej układać deskę olejowaną na kleju dwuskładnikowym firmy novol? Czy jest odpowiedni, z tego co wiem to chodziło jej głównie o to żeby nie wyszło za drogo > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 05.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 na razie w pokoju unosi się taki asfaltowy zapaszek.... Właśnie po tym zapachu! Weź benzynę lakową na szmatke i przetrzyj ten lepik. Jeżeli będzie się szmatk trudno zabarwiać to masz subit. W innym przypadku bedzie to prawdopodobnie lepik ropopochodny. potraktowałem dzisiaj ten lepik benzyną lakową i widać , że wyraźnie go ta benzyna rozpuszcza - zabarwiło mi na czarno całą szmatkę.... a więc to nie subit ? w takim razie po zerwaniu płyty pilśniowej można to zostawić tak jak jest na podłożu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.03.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 na razie w pokoju unosi się taki asfaltowy zapaszek.... Właśnie po tym zapachu! Weź benzynę lakową na szmatke i przetrzyj ten lepik. Jeżeli będzie się szmatk trudno zabarwiać to masz subit. W innym przypadku bedzie to prawdopodobnie lepik ropopochodny. potraktowałem dzisiaj ten lepik benzyną lakową i widać , że wyraźnie go ta benzyna rozpuszcza - zabarwiło mi na czarno całą szmatkę.... a więc to nie subit ? w takim razie po zerwaniu płyty pilśniowej można to zostawić tak jak jest na podłożu ? Lepik ten jest ropopochodny i zawiera również węglowodory aromatyczne jednak o mniejszej ilości pierścieni niż subit. Jest również szkodliwy choc nie tak jak subit. Najlepiej zeszlifować co sie da. Wszystkie luźne fragmenty. Nanieść warstwę epoksydu lub poliuretanu dla zablokowania gazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 05.03.2010 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 myślisz, że po 20 latach są jeszcze jakieś gazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.03.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 myślisz, że po 20 latach są jeszcze jakieś gazy ? A jak myślisz, smród który się wydziela (jak asfalt) to są gazy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki 08.03.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Proszę o opinię na poniższy temat: Stary, 25-letni parkiet dębowy lakierowany prawdopodobnie Domaluxem wymagał renowacji.Najpierw został wycyklinowany, potem pomalowany Caponem, następnie lakierem Harzlack połysk (lakier alikidowy) - 2 warstwyPo naniesienu II warstwy okazało się, że na podłodze lakier wygłąda jak "mapa" tzn. miejscami jest ładna warstwa lakieru a miejscami podłoga wygląda jakby lakier został całkowicie wchłonięty ( matowa plama)Po zmatowieniu podloga została jeszcze polakierowana x 2 z takim samym efektem.Rozwiązanie I (proponowane przez parkieciarza):Zmatowić podłogę, nanieść lakier podkładowy w żelu NovolPolakierować podlogę x1 lakierem Novol, dwuskładnikowymRozwiązanie II ( pan ze sklepu z lakierami)Podlogę wycykliniować od nowa (niestety)Podkład ( Bona Prime, Novol)Lakier (Bona Trafic, Novol -2)Oczywiście rodzaj użytej chemii ma w tym przypadku znaczenie drugorzędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 08.03.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Czyli jak teraz potraktuję ją unigruntem to on odparuje? Czyli beton zacznie znowu pylić? Jak przyjdzie parkieciarz, to będzie musiał ten unigrunt szliować czy nie, bo trochę nie rozumiem? Witam, Czym zagruntować wylewki na których kiedyś spocznie szanowny parkiet, zeby nie gryzło się to z klejami. Póki co wprowadzić się musimy i trzeba beton zagruntować (wykładzina tymczasowo tam będzie) niczym badz tylko postraszyc akrylanem wiekszosc gruntow pod klej (dwuskladnikowy)zachowuje swe wlasciwosci(szczepne do kleju)..tylko do mnie wiecej 5 dni od zagruntowania..pozniej odparowuje..akrylan najtanszy ..pod warunkiem ze potem kto szlifnie wylewki chociaz tarcza diamentowa otwierajac ja..nawet jak podpyta parkieciarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 09.03.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Proszę o opinię na poniższy temat: Stary, 25-letni parkiet dębowy lakierowany prawdopodobnie Domaluxem wymagał renowacji. Najpierw został wycyklinowany, potem pomalowany Caponem, następnie lakierem Harzlack połysk (lakier alikidowy) - 2 warstwy Po naniesienu II warstwy okazało się, że na podłodze lakier wygłąda jak "mapa" tzn. miejscami jest ładna warstwa lakieru a miejscami podłoga wygląda jakby lakier został całkowicie wchłonięty ( matowa plama) Po zmatowieniu podloga została jeszcze polakierowana x 2 z takim samym efektem. Rozwiązanie I (proponowane przez parkieciarza): Zmatowić podłogę, nanieść lakier podkładowy w żelu Novol Polakierować podlogę x1 lakierem Novol, dwuskładnikowym Rozwiązanie II ( pan ze sklepu z lakierami) Podlogę wycykliniować od nowa (niestety) Podkład ( Bona Prime, Novol) Lakier (Bona Trafic, Novol -2) Oczywiście rodzaj użytej chemii ma w tym przypadku znaczenie drugorzędne Pan ze sklepu ma rację, szlif i dobra chemia. Reanimacja trupa daje raczej mizerne efekty. Epoka lakierów rozpuszczalnikowych wydaje swoje ostatnie tchnienie. W tym roku kończą się im atesty to i producenci nie dbają już o nie. Koncentrują się na następcach bo to one będą wizerunkiem marki. Hartzlack może być ale A grunt i 2APU nie do kupienia w marketach. Linia tylko dla parkieciarzy i sklepów branżowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 09.03.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Czyli jak teraz potraktuję ją unigruntem to on odparuje? Czyli beton zacznie znowu pylić? Jak przyjdzie parkieciarz, to będzie musiał ten unigrunt szliować czy nie, bo trochę nie rozumiem? Witam, Czym zagruntować wylewki na których kiedyś spocznie szanowny parkiet, zeby nie gryzło się to z klejami. Póki co wprowadzić się musimy i trzeba beton zagruntować (wykładzina tymczasowo tam będzie) niczym badz tylko postraszyc akrylanem wiekszosc gruntow pod klej (dwuskladnikowy)zachowuje swe wlasciwosci(szczepne do kleju)..tylko do mnie wiecej 5 dni od zagruntowania..pozniej odparowuje..akrylan najtanszy ..pod warunkiem ze potem kto szlifnie wylewki chociaz tarcza diamentowa otwierajac ja..nawet jak podpyta parkieciarza... Duch pisał, że grunt pod parkiet łączy się z klejem tylko przez dość krótki okres i gruntem systemowym gruntuje się przed układaniem. Polecił przed pyleniem tani uni grunt, który stworzy coś w rodzaju folii na betonie. Jednak przed właściwym gruntowaniem trzeba będzie ,,otworzyć" wylewkę czyli usunąć tą folię. Przeszlifowanie wylewki dla parkieciarza nie będzie stanowiło problemu a przy okazji usunie ewentualne ogniska mleczka cementowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelisina 09.03.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Witam wszystkich serdecznie,niestety ale nie dałam rady przebrnąć przez już prawie 30 stron tego wątku i z góry przepraszam za pytanie które może już gdzieś kiedyś było... W najbliższym czasie firma parkieciarską będzie mi układać parkiet dębowy. Wszystko ma się oczywiście odbyć zgodnie ze sztuką czyli pomiar wilgotności wylewki CM'ka ,pomiar wilgotności klepki ,protokoły etc. Proszę o ocenę wybranych przez parkieciarza chemii do klepki dębowej KL.II o rozmiarze 16x70x300 : - Grunt Boprem P- klej Bonikol- Szpachla Bonifuga- Podkład Prime Berger-Seidle- Lakier Gold Berger-Seidle półmat - 3 warstwy Poczytałam troche w tym wątku i widzę że lakier jest wodny czyli taki jak polecacie? Jak wygląda reszta chemii czy jest dobrze dobrana ?Chciałabym aby dąb wyglądał jak najbardziej naturalnie bez żadnych udziwnień... Moje drugie pytanie dotyczy wzoru ułożenia parkietu,w tym wątku przeczytałam że sposób ułożenia to nie tylko walory estetyczne ale też ma wpływ na trwałość parkietu...?Na początku myślałam nad jakąś cegiełka, okrętówką ,teraz powoli myślę może o po potrójnej jodełce ?W sumie parkietu będzie ponad 40 metrów jedno pomieszczenie ponad 20 metrowe 4,5X5 m. łączone korkiem z terakota w kuchni oraz 2 mniejsze pokoje po po około 12 i 14 metrów.Czy wzór ułożenia przy takich powierzchniach ma jakieś znaczenie co doradzacie ?I ostatnie pytanie czy różnica około 1,5-2mm pomiędzy klepka(16mm) gres około 14mm będzie problemem na połączeniu czy zmniejszy się jeszcze po szlifowaniu ? pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje.Iza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taki 09.03.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Proszę o opinię na poniższy temat: Stary, 25-letni parkiet dębowy lakierowany prawdopodobnie Domaluxem wymagał renowacji. Najpierw został wycyklinowany, potem pomalowany Caponem, następnie lakierem Harzlack połysk (lakier alikidowy) - 2 warstwy Po naniesienu II warstwy okazało się, że na podłodze lakier wygłąda jak "mapa" tzn. miejscami jest ładna warstwa lakieru a miejscami podłoga wygląda jakby lakier został całkowicie wchłonięty ( matowa plama) Po zmatowieniu podloga została jeszcze polakierowana x 2 z takim samym efektem. Rozwiązanie I (proponowane przez parkieciarza): Zmatowić podłogę, nanieść lakier podkładowy w żelu Novol Polakierować podlogę x1 lakierem Novol, dwuskładnikowym Rozwiązanie II ( pan ze sklepu z lakierami) Podlogę wycykliniować od nowa (niestety) Podkład ( Bona Prime, Novol) Lakier (Bona Trafic, Novol -2) Oczywiście rodzaj użytej chemii ma w tym przypadku znaczenie drugorzędne Pan ze sklepu ma rację, szlif i dobra chemia. Reanimacja trupa daje raczej mizerne efekty. Epoka lakierów rozpuszczalnikowych wydaje swoje ostatnie tchnienie. W tym roku kończą się im atesty to i producenci nie dbają już o nie. Koncentrują się na następcach bo to one będą wizerunkiem marki. Hartzlack może być ale A grunt i 2APU nie do kupienia w marketach. Linia tylko dla parkieciarzy i sklepów branżowych. Wiem, że w przypadku rozwiązania I. efekt nie będzie rewelacyjny ale pare postów wczesniej pisałeś o takim rozwiązniu dlatego jest to może jakaś opcja. Róznica jest tylko taka, że mnie propnują po polerce podkład żelowy i na to 1x woda a ty pisałeś, że dałeś 2 x wodę. Przedstwiciel Novola sugrował (fakt, że bez przekonania) 1 x woda 40g/m2 blachą i 1 x woda 120 g/m2 wałkiem Czy możesz to skomentować? thx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts