Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARA - farba, farby: opinie, kolory, rodzaje, uwagi, malowanie

bobi70

Recommended Posts

Wszystkie sciany w mieszkaniu mam pomalowane fabrami PARA. Rewelacja!!!

A to co jest w nich najlepsze to to, ze kiedy zakurzy mi sie np. sciana za TV biore mokrą sztate i jade jak po podlodze :-) Chwila i sciana znowu czysta :-)

Pokrycie doskonale. Bez problemu kolor jasny pokrywa ten ciemniejszy.

Teraz wykanczam dom. Jak do tej pory myslalam, ze farby PARA sa z wyzszej polki, wiec pogodzilam sie z mysla, ze na pomalowanie domu tymi farbami to juz nie bedzie mnie stac. Nic bardziej mylnego. Przekonal mnie o tym Pan sprzedajacy te farby. Sprawdzilam osobiscie. Poszlam zrobic wycene na te same ilosci i podobne kolory ale w Duluxie (jakiejs lepszej wersji) i co sie okazalo?, ze dulux bedzie o 400 zl drozszy!!! Wiec nie zastanawialam sie dlugo i poszlam zamowic do calego domu farby, ktore znam i polecam wszystkim ! :-)

Acha, PARA ma (wg mnie) najladniejsza palete barw !!!!

pomimo tego ze sama mam PARE w domu i uwazam za dobre farby ( i najprawdopodobniej użyje ich ponownie) jakos mi ten post wydaje sie niezreczna proba reklamy i wciskania na sile

wam nie? :wink: :lol: (bo mze mam juz mala paranoje :))

para jest naprawde ok (a nawet bardzo ok) ale zeby az tak piac z zachwytu .... :o :o (tak za darmo???? :roll: 8) )

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Mam od kilku lat na suficie w łazienkach specjalną do pomieszczeń mokrych - sprawdza się znakomicie i na pewno w nowym domku też będzie. Ale mam również normalną na ścianach w kuchni i tu już gorzej - po zmyciu plam widać pod słońce ślady mycia. W pozostałych pomnieszczeniach tapety i jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie - miło, przytulnie i czyściutko (tu po myciu nie śladu).

Mam Para Points lateksowe od 1,5 roku. W wiatrołapie, klatce schodowej, gdzie mam jasne odcienie żółtego czy też kości słoniowej a ściany narażone są bardziej niż gdzie indziej na zabrudzenie sprawdzają się wyśmienicie. Dodatkowo w korytarzu mam wykonaną bardzo delikatną przecierkę w odcieniach beżu (a może żółtego?) farbami, które w dotyku przypominają minimalnie gumę. Wygląda to rewelacyjnie a i rewelacyjne są w utrzymaniu czystości, bo wystarczy je przetrzeć gąbką. Po myciu nie widać żadnych śladów. Oczywiście żadnych przetarć po czyszczeniu nie będzie widać jeśli ściana będzie pomalowana dwukrotnie (farby b. ładnie kryją i dla oszczędnych wystarczyłoby jednokrotne malowanie). W pokojach na poddaszu zastosowałem dekorala (kasa inna a niestety przy wykończeniówce trochę jej brakowało). No więc dekoral.... jest dość dobry, lateks ładnie kryje (nawet jednorazowo), pięknie pachnie podczas malowania (jakieś zapachowe były), ale Para jest według mnie znacznie lepsza, no i droższa oczywiście.

Moja projektantka wybrała mi kolory z palety firmy Para. Ciężko powiedzieć czy były by lepsze od np śnieżki bo nie mam ścian pomalowanych jednej w taką a drugiej inną farbą. Kolory jak kolory, każdemu co innego się podoba. Mogę tylko powiedzieć ze dziwnie się zachowuje powierzchnia farby w ciemnych kolorach. Po dotknięciu ręką powstają jasne smugi, łatwo je zetrzeć gąbką ale dopóki nie miałem balustrady na klatce (klatka pomalowana w kolorze bordo) to każde przejście było zaznaczone odcizkami dłoni na ścianie.

Farba w konsystencji jak galareta do malowania wałkiem. Podobno ma być bardziej trwała niż reklamowane produkty z marketów. Powinien wypowiedzieć się jednak malarz, który używa różnych produktów.

• 2 months później...

Farby Para mają ciekawe wzorniki kolorów- niestety jeżeli chodzi o jakość nie prezentują nic nadzwyczjnego. Cena, która sugeruje produkt wysokiej jakości jest zawyżona przez dystrybutora- wystarczy zerknąć ile kosztuje w sklepach w Kanadzie, a w Polsce nie zmienia się pomimo dużego spadku wartości walut. W przeliczeniu w Kanadzie czy USA nie wychodzi drożej niż tanie produkty krajowe :)

Malowałem farbami sufitowymi Para 976, ściennymi Satinato oraz Ceramique.

Sufitowe- ciepły odcien bieli- dobre krycie niestety nie można robić poprawek- widać każdą nową warstwę i pozostaje konieczność przemalowania całej powierzchnii ...

Satinato- dobra, gęsta konsystencja, łatwa aplikacja, kolor zgodny z oczekiwaniami po utrwaleniu około 3 tygodni, zmywalność bardzo słaba, dowolne plamy praktycznie nie do usunięcia-i nie mam na myśli tylko tłustych plam. Jak na cenę ~160 pln za galon ten zakup to porażka.

Jedyny godny polecenia produkt Para to farba Ceramique- znosi dużo lepiej zabrudzenia, łatwo je usunąć- tutaj z kolei mamy delikatny połysk, ale do pokoików dziecięcych można ją śmiało polecić.

Po testach wielu farb (Para, Benjamin Moore, Durakote, Majic, Dulux, Caparol) dochodzę do wniosku, że przepłacanie za drogie (w Polsce) produkty z Ameryki Płn jest pozbawione sensu- najtańszy Caparol sprawuje się równie dobrze. Wyjątek stanowi sufitowa farba Durakote z Kanady- efekt wyśmienity, aplikacja wyjątkowo łatwa, stosunkowo rzadka, ale krycie bardzo dobre i cena ponad 2 razy niższa niż Para.

Witam. Farbę firmy PARA kupowaliśmy dokładnie 5 lat temu do malowania łazienki. Farba lateksowa. Cena była zawrotna, ale się opłaciło. Kolor nie wyblakł, wciąż wygląda jak świeżo po malowaniu! Ściany można umyć wodą bez obawy, że kolor zmyje się. Ściany i sufit malowaliśmy tylko jeden raz. Nie było potzreby ponownego malowania.

Sprzedawcy niestety mylą się w zeznaniach, bo kolejna osoba w innym sklepie dała mi juz inną odpowiedź co do uzycia tych farb tak, jak potrzebuję :-?

Ano własnie. Farby podobno bardzo dobrej jakości, ale na obsłudze znajomi sie niedawno nacieli. I to porzadnie, bo im to znacznie opóźniło przeprowadzkę.

Zaczęło sie nieźle, bo przedstawiciel firmy przyjechał, poobliczał ile jakiej farby a potem... A to nie ta farba, a to nie ta ilośc, a to sie nie mozna skontaktowac...

• 6 months później...

Malowalam tymi farbami cale mieszkanie. Korzystalam z kilku rodzajow, Elite, Velvet, specjalna do kuchni i lazienki, Melamina. Malowalo sie swietnie, przy uzyciu odpowiedniego walka wystraczyla jedna warstwa. Nie kapie, dobrze zmywaja sie wszystkie zabrudzenia. W porownaniu z tanszymi, marketowymi farbami rewelacja. Rozczarowala mnie tylko Melamina, na opakowaniu pisalo, ze mozna nia malowac laminat, niestety zupelnie sie na nim nie trzyma, wystarczy drapnac paznokciem i zlazi. Uzyta z podkladem Super Stick - to samo. Nie trzyma sie na sliskich powierzchniach i tyle (np Dulux trzyma mi sie nawet na laminacie) Wiec troche juz nie wierze, ze ta spacjalna do lazienek nadaje sie do sciany przy prysznicu, jak twierdza w sklepie. Melamina tez miala sie nadawac do laminatu a sie nie nadaje.

Wkurzaly mnie tez blaszane puszki w ktorych jest sprzedawana, wystarczy troche ubrudzic brzeg farba a juz sie nie domykaja, musialam przelac resztki do sloikow, zeby nie wyschly.

• 2 weeks później...
Ktoś tu pisał że ma łazienkę pomalowaną Parą i że nawet pod prysznicem nie ma problemu. Nie mogę znaleźć tego wątku, więc chcę Was popytac o opinie: faktycznie mogę sobie pomalowac pod prysznicem i nie bedzie nic odłazić? Ma ktoś może zdjęcie do pokazania jak wyszło?

sciany + sufit w łazience. NIc z farba sie nie dzieje. Farba bardzo dobra ale czy dał bym ja pod prysznic zamiast płytek ?? Ciezko powiedziec. Zamiast lateksowej zobacz wersje ceramiczna. Produent podaje ze nie ma limitu przetarc. I to jest sprawdzone bo mam nia pomalowany kominek i czasem czyszcze go szczotka + detergent i nic sie nie dzieje. Kolor cały czas taki sam.

• 9 months później...

Witam

Ja osobiście mogę polecić farby PARA, mam nimi pomalowany praktycznie cały dom. Począwszy od kuchnia, a skończywszy na sypialni.

Z farby bardzo dobrze zmywa się wszelki brud, o czym już przekonałem się w ich sklepie ;). Z kryciem też nie było problemu, malowałem sam z bratem i nie miałem żadnych problemów.

W kuchni mam farbę matową i eggshell, jak wspomniałem na innym wątku o zmywalności tej farby przekonałem się bardzo szybko, gdy przy wrzucaniu naczyń do zmywarki trochę na tym ucierpiała ściana, ale brud zmył się bez problemu.

Oto kilka zdjęć ( w czasie remontu - i po)

http://img694.imageshack.us/i/10637388.jpg

http://img14.imageshack.us/i/138pg.jpg/

http://img195.imageshack.us/i/40899868.jpg/

W sobotę skończyłem malować swój pokój (bordowy kolor w egshhelu szary w macie). Wrzucę na dniach zdjęcia.

Tylko nie kupować przez malarza lub z jego polecenia, bo z tego malarz ma 15% od wartości zakupu... Tak ta firma działa...

Farba dobra, ale droga, bez 30% rabatu od cennika zakup jest nieuzasadniony, bo lepiej kupić Benjamina Moore'a...

Ciekawe. Porównywałem ceny obu marek i różnica na galonie przed upustami pomiędzy farbami o podobnych parametrach, w moim regionie wynosi 60 pln na korzyść Pary.