bgo 04.03.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam Czy ktoś z Forumowiczów ma taką kostke u siebie.Jest w cenie normalnej kostki za 1t , ale jest dwa razy wydajniesza (przy pokrywaniu powierzchni) . Jestem właśnie przed zakupem kostki na podjazd i chodniki i znalazłem taką oferte na znanym polskim portalu aukcyjnym : "...Kostka ta po ułożeniu wygląda identycznie jak standardowa "dycha", z tym, że z 1 tony kostki 8/11 układa się 4,5-5 m2, a z 1 tony kostki 8/11x1/2 układa się 9-10 m2. Tym różni się od kostki 8/11, że jej grubość wynosi 4-5,5 cm (a nie 8-11 cm). Jest to zatem kostka 8/11 przecięta na pół. Idealnie nadaję się na ścieżki, podjazdy, wjazdy do garażu, murki, ogrodzenia, itp... " Moje pytanie, jest czy jest to warte zakupu ? I czy w rzeczywistości sprawuje się tak jak zwykła kostka ? Z góry dzięki za wszelkie rady , pozdrawiam bgo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 05.03.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Jeśli chodzi o użytkowanie to powinno być wszystko w porządku jeśli podkład był dobrze zrobiony. Natomiast przy robieniu należy pamiętać, że podczas ubijania zagęszczarką taka cienka kostka może popękać (robiłem z odpadów gr. 3-5 cm, ubijałem zagęszczarką ok. 90 kg i mi niektóre kostki pękły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brok 06.03.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Ja mam położone dwa rodzaje kostki granitowej: 8/11 na samym podjeździe i a4/6 na chodniku. Po ułożeniu kostki były "ubijane" zagęszczarką - żadne nie pękały. Może taki problem pojawia się w przypadku kostek ciętych na pół ale nie sądzę. Gdybym robił jeszcze raz, to na całej powierzchni położył bym mniejszą kostkę: 4/6. Wygląda (wg mnie) zdecydowanie lepiej a przy solidnej podbudowie możesz wjechać nawet ciężarówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 06.03.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Po ułożeniu kostki były "ubijane" zagęszczarką - żadne nie pękały. Może taki problem pojawia się w przypadku kostek ciętych na pół ale nie sądzę. Znalazles problem, szkoda że się z niego wycofałeś http://picasaweb.google.com/pioniur/Chodnik/photo#5174572266274432034 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brok 06.03.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Po ułożeniu kostki były "ubijane" zagęszczarką - żadne nie pękały. Może taki problem pojawia się w przypadku kostek ciętych na pół ale nie sądzę. Znalazles problem, szkoda że się z niego wycofałeś http://picasaweb.google.com/pioniur/Chodnik/photo#5174572266274432034 Troszkę u mnie dzisiaj ciężko z percepcją - możesz rozwinąć swoją wypowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioniur 06.03.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Może taki problem pojawia się w przypadku kostek ciętych na pół Znalazles problem ale nie sądzę szkoda że się z niego wycofałeś Mechanikę przerabiałem dobrych pare lat temu w szkole, ale taka kostka 2x ciensza od klasycznej (sześciennej) będzie mniej wytrzymała (co moze powodować pęknięcia przy ubijaniu). W Twoim przypadku, masz kostkę 4/6, więc wychodzi więcej kostek na m2 niż gdyby to było 8/11. To oznacza że średnio na jedną kostkę 4/6 działa mniejsza siła podczas ubijania, niż na taką 8/11. Koniec teorii, http://picasaweb.google.com/pioniur/Chodnik/photo#5174572266274432034 - jeszcze raz, na dowód, że kostka może pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brok 06.03.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 No skoro pęka to niewątpliwie masz rację Choć zastanawiam się jeszcze czy przyczyna pękania nie leży bardziej po stronie naruszenia struktury granitu spowodowanej cięciem kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts