ArtMedia 31.08.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Witam. Czy jest jakaś praktyczna przyczyna aby przełacznikami schodowymi przełączać fazę albo zero? Bo z fizycznego punktu widzenia nic się nie zmienia. Prądy takie same. Styki wypalają się tak samo. A może jakieś uwarunkowania prawne lub niepisane zasady? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.08.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Choćby dlatego, że cała instalacja powinna być wykonana tak somo w standardach, a "wpuszczając" masę na wyłącznik pozbywamy się możliwości zainstalowania podświetlanych wyłączników. Marek Sołtysiak http://www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 31.08.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Bezpieczeństwo!!!!!!!! Wyłącznik włącza zawsze fazę!!!!!!! nigdy zero!!!! Bo inaczej czy wyłącznik włączony czy wyłączony, fazę masz NAWET NA PRZEWODZIE ZEROWYM za żarówką!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 01.09.2003 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Witam. Dzięki za poparcie. Tak właśnie zrobiłem, w sumie przez przypadek. Potrzebowałem fazy do innego punktu a nie było już wolnego kabelka... Jednak zacząłem mieć watpliwości, bo w sumie i tak i tak sie da, a we wszelkich profesjonalnych instalacjach niskonapięciowych prądu stałego, z ktorymi stykam się jako elektronik, przełącza się zwykle masę lub minus... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts