Bartolomeo_ 04.03.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 (edytowane) WitamJestem na etapie wyboru systemu grzewczego do mojego domu, w którym przeprowadzam kapitalny remont. Dom ma powierzchnię 160 m2, z bala dobrze ocieplony (od wewnątrz: karton-gips, wełna 5 cm, bal 15 cm, papa, deska 2,2 cm, wełna 10 cm, folia paroprzepuszczlna, szalunek deska 2,2 cm). Mieszkam w rejonie gdzie drewno jest stosunkowo tanie, dlatego postawiłem na:- kominek z płaszczem wodnym CTM Termokominek 18kW elle lub effe- grzejniki aluminiowe- nie wiem czy wybrać zasobnik 120 litrów (bojler), który będzie ogrzewać wodę do mycia czy zainwestować w zasobnik buforowy 380/120 l. który będzie gromadził ciepło i ogrzewał jednocześnie 120 litrów wody do mycia? czy zasobnik buforowy rzeczywiście odda ciepło do centralnego ogrzewania, które zgromadzi w sobie, gdy wygaśnie kominek? Jeśli tak to jak długo? Czy zakup zasobnika buforowego z czasem się zwróci (o 3000 droższy niż zwykły zasobnie/bojler)? - w przyszłości, za kilka lat jako alternatywne ogrzewanie - gaz z gazociągu (współpracujący z kominkiem i zasobnikiem, jeśli się na niego zdecyduje). Przy zasobniku buforowym zastanawiam się, co zrobić z ciepłą wodą do mycia latem, nie będę przecież palił w kominku, aby rozgrzać 400 litrów wody w zasobniku buforowym, który dopiero ogrzeje mi 120 litrów wody. Może na lato zwykły elektryczny ogrzewacz wody? Bo zestaw solarny za 7000 odpada, kiedy się to zwróci?Pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula_mario 04.03.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Za dwa tygodnie montuję taki zestawik u siebie,z tym że zakładam 4 kolektory, ctm-a i kocioł na eko-groszek, bufor 380/120.W twoim przypadku zamontował bym bufor, chyba że lubisz kiedy tempertura grzejnika zbliża się do 60 stopni i czuć jak przypala się na nim farba ( moim zdaniem takie ciepło jest bardzo nieprzyjemne) a żadna automatyka tego nie wyreguluje kiedy kominek załadowany a ciąg komina prawidłowy. A latem faktycznie podgrzewacz elektryczny,przepływowy( bo zasobnik nawet 100l jest nie ekonomiczny, bo zawsze stoi w nim woda i stygnie, chyba że zawsze do końca ją wybierzesz i w momencie podgrzania szybciutko do wanny).Pozdrawiam mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArkS 05.03.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Myślę, że powinnieneś wybrać bufor. U mnie mam zamontowany zbiornik buforowy 800/200 podłączony narazie do kominka JOTUL I18 z zespołem wodnym. Domek mały 110m2 ale dla komfortu cieplnego caly parter w podlogowce i duzy zbiornik. Dlatego taki zbiornik ze nie mam zamiaru palic w kominku 24 na dobe. W najbliższym czasie będzie spięte z solarami wiec w lecie tez nie powinno byc problemow z ciepłą wodą. Nie mam dostepu do gazu a dom nie ma kotlowni wiec musialem szukac alternatywy. Prąd to droga sprawa jeśli chodzi o podgrzewanie wody . Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 05.03.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Bartolomeo, wejdź w kontakt z Adamem (adam_mk).To naprawdę mistrz świata i okolic w te klocki.Przy okazji człowiek sympatyczny w kontakcie i chętnie dzielący się swoją wiedzą.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ja mam też takiego samego CTM-a bez bufora - i, szczerze mówiąc, jak bym miał robić to jeszcze raz, dałbym bufor. Ale możliwie duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.03.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 http://forum.muratordom.pl/klub-uzytkownikow-kominkow-z-plaszczem-wodnym,t36551.htm?sid=205fb8a735cfc65c3a75cfe20a3def34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 05.03.2008 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (edytowane) zakładam 4 kolektory, ctm-a i kocioł na eko-groszek, bufor 380/120. niezłe uzbrojenie Dlatego taki zbiornik ze nie mam zamiaru palic w kominku 24 na dobe. no tak, ale podgrzać 1000 litrów zajmuje trochę czasu i materiału do spalenia wejdź w kontakt z Adamem dzięki poszukam tego forumowicza Ja mam też takiego samego CTM-a bez bufora - i, szczerze mówiąc, jak bym miał robić to jeszcze raz, dałbym bufor. Ale możliwie duży. Jak ogrzewasz wodę? chwalisz sobie tego CTM-a czy przeciwnie? Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.03.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ja mam też takiego samego CTM-a bez bufora - i, szczerze mówiąc, jak bym miał robić to jeszcze raz, dałbym bufor. Ale możliwie duży. Jak ogrzewasz wodę? chwalisz sobie tego CTM-a czy przeciwnie? Wodę ogrzewam kotłem gazowym (chciałem też wodę grzać kominkiem, ale niezbędne graty nie mieściły się już na ścianie w kotłowni ). Chwalę sobie, działą ok, mniej brudzi szybę niż Makroterm, ale o ciągłym ogrzewaniu domu to raczej zapomnij - trzeba wtedy dość intensywnie palić i często dokładać. Te 18kW to jest jego moc max, a przy paleniu rekreacyjnym moc jest znacznie mniejsza i absolutnie nie wystarcza do ogrzania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 05.03.2008 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 (edytowane) ale o ciągłym ogrzewaniu domu to raczej zapomnij - trzeba wtedy dość intensywnie palić i często dokładać. Te 18kW to jest jego moc max, a przy paleniu rekreacyjnym moc jest znacznie mniejsza i absolutnie nie wystarcza do ogrzania domu. Właśnie chcę ten kominek wykorzystać jako główny element grzewczy w moim domu (+ bufor). Słyszałem, że te 18 kW w przypadku CTM-a to moc rzeczywista, więc na dom o powierzchni 160 m2, dobrze ocieplony powinien być w sam raz. Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.03.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Moc rzeczywistą osiągniesz tylko przy rzeczywistym paleniu Po prostu musi się dobrze hajcować, a nie tam dawać ładne płomyczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 06.03.2008 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 (edytowane) Moc rzeczywistą osiągniesz tylko przy rzeczywistym paleniu Po prostu musi się dobrze hajcować, a nie tam dawać ładne płomyczki... no tak, z tym zimą nie będzie problemu Edytowane 13 Lutego 2012 przez Bartolomeo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArkS 06.03.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dlatego taki zbiornik ze nie mam zamiaru palic w kominku 24 na dobe. no tak, ale podgrzać 1000 litrów zajmuje trochę czasu i materiału do spalenia Raz załadujesz bufor do wysokiej temperatury hajcując na maksa a potem tylko go dogrzewasz, taka ilość wody szybko nie oddaje ciepla. Pewnie, że będzie trzeba palić w kominku ale nie 24 na dobe. Planuje raz dziennie popołudniem załadować palenisko i niech sie pali . Powinno wystarczyć. Kwestia czy wystarczy.... Zobaczymy w praniu. Jeszcze tam nie mieszkamy. Ale obecnie przy paleniu 3h wieczorem podczas prac wykończeniowych bufor jest cieply w 1/3 objętości, podłogówka się wygrzewa więc pompy chodzą non stop. I tak narazie w kółko. Dzisiaj rano przy temp zewn. -4 w domu utrzymywało się 17+. Myślę, że się sprawdzi to rozwiązanie. W lecie bufor będzie grzać 6 solarów. Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts