Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek wodny z zasobnikiem buforowym czy bez niego?

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyboru systemu grzewczego do mojego domu, w którym przeprowadzam kapitalny remont. Dom ma powierzchnię 160 m2, z bala dobrze ocieplony (od wewnątrz: karton-gips, wełna 5 cm, bal 15 cm, papa, deska 2,2 cm, wełna 10 cm, folia paroprzepuszczlna, szalunek deska 2,2 cm).

Mieszkam w rejonie gdzie drewno jest stosunkowo tanie, dlatego postawiłem na:

- kominek z płaszczem wodnym CTM Termokominek 18kW elle lub effe

- grzejniki aluminiowe

- nie wiem czy wybrać zasobnik 120 litrów (bojler), który będzie ogrzewać wodę do mycia czy zainwestować w zasobnik buforowy 380/120 l. który będzie gromadził ciepło i ogrzewał jednocześnie 120 litrów wody do mycia? czy zasobnik buforowy rzeczywiście odda ciepło do centralnego ogrzewania, które zgromadzi w sobie, gdy wygaśnie kominek? Jeśli tak to jak długo? Czy zakup zasobnika buforowego z czasem się zwróci (o 3000 droższy niż zwykły zasobnie/bojler)?

- w przyszłości, za kilka lat jako alternatywne ogrzewanie - gaz z gazociągu (współpracujący z kominkiem i zasobnikiem, jeśli się na niego zdecyduje).

Przy zasobniku buforowym zastanawiam się, co zrobić z ciepłą wodą do mycia latem, nie będę przecież palił w kominku, aby rozgrzać 400 litrów wody w zasobniku buforowym, który dopiero ogrzeje mi 120 litrów wody. Może na lato zwykły elektryczny ogrzewacz wody? Bo zestaw solarny za 7000 odpada, kiedy się to zwróci?

Pozdrawiam

Edytowane przez Bartolomeo_

Za dwa tygodnie montuję taki zestawik u siebie,z tym że zakładam 4 kolektory, ctm-a i kocioł na eko-groszek, bufor 380/120.W twoim przypadku zamontował bym bufor, chyba że lubisz kiedy tempertura grzejnika zbliża się do 60 stopni i czuć jak przypala się na nim farba ( moim zdaniem takie ciepło jest bardzo nieprzyjemne) a żadna automatyka tego nie wyreguluje kiedy kominek załadowany a ciąg komina prawidłowy. A latem faktycznie podgrzewacz elektryczny,przepływowy( bo zasobnik nawet 100l jest nie ekonomiczny, bo zawsze stoi w nim woda i stygnie, chyba że zawsze do końca ją wybierzesz i w momencie podgrzania szybciutko do wanny).Pozdrawiam mario

Myślę, że powinnieneś wybrać bufor. U mnie mam zamontowany zbiornik buforowy 800/200 podłączony narazie do kominka JOTUL I18 z zespołem wodnym. Domek mały 110m2 ale dla komfortu cieplnego caly parter w podlogowce i duzy zbiornik. Dlatego taki zbiornik ze nie mam zamiaru palic w kominku 24 na dobe. W najbliższym czasie będzie spięte z solarami wiec w lecie tez nie powinno byc problemow z ciepłą wodą. Nie mam dostepu do gazu a dom nie ma kotlowni wiec musialem szukac alternatywy. Prąd to droga sprawa jeśli chodzi o podgrzewanie wody :(. Pozdrawiam Arek

zakładam 4 kolektory, ctm-a i kocioł na eko-groszek, bufor 380/120.

niezłe uzbrojenie

Dlatego taki zbiornik ze nie mam zamiaru palic w kominku 24 na dobe.

no tak, ale podgrzać 1000 litrów zajmuje trochę czasu i materiału do spalenia

wejdź w kontakt z Adamem

dzięki poszukam tego forumowicza

Ja mam też takiego samego CTM-a bez bufora - i, szczerze mówiąc, jak bym miał robić to jeszcze raz, dałbym bufor. Ale możliwie duży.

Jak ogrzewasz wodę? chwalisz sobie tego CTM-a czy przeciwnie?

Ja mam też takiego samego CTM-a bez bufora - i, szczerze mówiąc, jak bym miał robić to jeszcze raz, dałbym bufor. Ale możliwie duży.

Jak ogrzewasz wodę? chwalisz sobie tego CTM-a czy przeciwnie?

Wodę ogrzewam kotłem gazowym (chciałem też wodę grzać kominkiem, ale niezbędne graty nie mieściły się już na ścianie w kotłowni :( ).

Chwalę sobie, działą ok, mniej brudzi szybę niż Makroterm, ale o ciągłym ogrzewaniu domu to raczej zapomnij - trzeba wtedy dość intensywnie palić i często dokładać. Te 18kW to jest jego moc max, a przy paleniu rekreacyjnym moc jest znacznie mniejsza i absolutnie nie wystarcza do ogrzania domu.

ale o ciągłym ogrzewaniu domu to raczej zapomnij - trzeba wtedy dość intensywnie palić i często dokładać. Te 18kW to jest jego moc max, a przy paleniu rekreacyjnym moc jest znacznie mniejsza i absolutnie nie wystarcza do ogrzania domu.

Właśnie chcę ten kominek wykorzystać jako główny element grzewczy w moim domu (+ bufor). Słyszałem, że te 18 kW w przypadku CTM-a to moc rzeczywista, więc na dom o powierzchni 160 m2, dobrze ocieplony powinien być w sam raz.

Dlatego taki zbiornik ze nie mam zamiaru palic w kominku 24 na dobe.

no tak, ale podgrzać 1000 litrów zajmuje trochę czasu i materiału do spalenia

Raz załadujesz bufor do wysokiej temperatury hajcując na maksa a potem tylko go dogrzewasz, taka ilość wody szybko nie oddaje ciepla. Pewnie, że będzie trzeba palić w kominku ale nie 24 na dobe. Planuje raz dziennie popołudniem załadować palenisko i niech sie pali . Powinno wystarczyć. Kwestia czy wystarczy.... Zobaczymy w praniu. Jeszcze tam nie mieszkamy. Ale obecnie przy paleniu 3h wieczorem podczas prac wykończeniowych bufor jest cieply w 1/3 objętości, podłogówka się wygrzewa więc pompy chodzą non stop. I tak narazie w kółko. Dzisiaj rano przy temp zewn. -4 w domu utrzymywało się 17+. Myślę, że się sprawdzi to rozwiązanie. W lecie bufor będzie grzać 6 solarów.

Arek