meranti1 04.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Zamierzam zrobić ścieżkę przed domem z piaskowca. Czy może mi ktoś doradzić jak to zrobić i czy wiecie jak kamień wygląda później ,bo słyszałem że ma tendencję do zielenienia - czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.03.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Nie wiem jak to zrobić, kamieni nie łupałam, ale co do zielenienia - jak będzie ciągle w cieniu to zzielenieje, jak wszystkie powierzchnie. W słońcu nie zzielenieje. Glony nie lubią suchych i słonecznych miejsc, a to porosty i glony są przyczyną zielonego kolorku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 05.03.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Zamierzam zrobić ścieżkę przed domem z piaskowca. Czy może mi ktoś doradzić jak to zrobić i czy wiecie jak kamień wygląda później ,bo słyszałem że ma tendencję do zielenienia - czy to prawda ? Otóż to zależy z jakiego piaskowca będziesz robić. Jest taki bardzo twardy piaskowiec, zwykle w czerwonawych odcieniach, który jest mniej podatny na zawilgocenie i ten powinien mniej się zielenić. Wyrażam się "powinien" bo takiego nie mam. Ja na działce użyłem jakieś 10m3 piaskowca żółtego, dość miękkiego, który ładnie się łupał, jest przynajmniej dla mnie ładniejszy, ale wodę to on ciągnie jak gąbka. O ile ściany, podmurówka i wszelkie murki mam obklejone oraz zaimpregnowane Sarsilem są już drugi sezon i wyglądają super, ale każdy jeden, który leży na zienmi, trawie, a zwłaszcza w zacienionych miejscach wygląda fatalnie, zwłaszcza po zimie, jak wyschnie na wiosnę będzie ładniejszy, ale zielone plamy zostają ... juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 05.03.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Wybarwienia pozistają trwałe, i mało estetycznie wygląda, może inny kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 05.03.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 to moze jakies inne ciekawe kamienie ktore dobrze wygladaja na sciezce? sam jestem zainteresowany odpowiedzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meranti1 05.03.2008 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 kamień już mam kupiony jest to żółty piaskowiec i ścieżki będą w miejscu słonecznym ale w jednym miejscu rośnie sosna i mam nadzieje że igliwie nie będzie zostawiało plam na kamieniu A jaki jest najlepszy impregnat do piaskowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 05.03.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 łupek granitu lub kwarcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 05.03.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Aluland a czy te kamienie nadaja sie na baaardzo zacienione miejsce w ktorym rosnie duzo sosen? nie bedzie zieleniec no i czy podczas deszczu nie bedzie zbyt sliskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 05.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 granit go granit......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 05.03.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inseem 05.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 a granodioryt? to jakas odmiana granitu:)? bo znalazlem granodioryt rozowy bardzo odpowiadal by mi kolorystycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 05.03.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 masz wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 06.03.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 kamień już mam kupiony jest to żółty piaskowiec i ścieżki będą w miejscu słonecznym ale w jednym miejscu rośnie sosna i mam nadzieje że igliwie nie będzie zostawiało plam na kamieniu A jaki jest najlepszy impregnat do piaskowca? W takim razie dobrze zaimpregnuj to tylko nie żadnym Delfinem bo to szmelc. Polecam w 100% Sarsil-H (chyba H). Jest to środek na bazie silikonu i benzyny, śmierdzi jak diabli podczas prac, ale potem nie i rewelacyjnie impregnuje kamień. Po zastosowaniu takiego środka woda nie wnika w niego tylko spływa jak po płytkach. Sprzedawca twierdzi, że jest to zabieg jednorazowy i nie wiem czy nie kłamał, ale po 2 zimach nie widać zmian. juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 06.03.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Gdzie go dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 06.03.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Gdzie go dostać? Widzę, że koleżanka/kolega z Lublina więc ja kupowałem na Wojciechowskiej w Krisko - sprzedają również przez internet ... http://krisko.lublin.pl/ juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 06.03.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 zgadza się i serdecznie dzięki za namiar, pozdrawiam PS a ja myslałem ze oni tylko bagażniki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meranti1 06.03.2008 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 W takim razie dobrze zaimpregnuj to tylko nie żadnym Delfinem bo to szmelc. Polecam w 100% Sarsil-H (chyba H). Jest to środek na bazie silikonu i benzyny, śmierdzi jak diabli podczas prac, ale potem nie i rewelacyjnie impregnuje kamień. Po zastosowaniu takiego środka woda nie wnika w niego tylko spływa jak po płytkach. Sprzedawca twierdzi, że jest to zabieg jednorazowy i nie wiem czy nie kłamał, ale po 2 zimach nie widać zmian. Zastosuje się do twojej rady ! Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 06.03.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 jeżeki chceci impregnować Sarsilem H to malowanie dwukrotne piaskowcaWtedy jest pewność że piaskowiec wchłonie dobrze impregnat.Po jednokrotnym malowaniu impregnatem nie osiągniecie idealnego zabezpieczenia widać to po polaniu kamienia wodą powinien być efekt taki jak wylanie wody na olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 06.03.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 jeżeki chceci impregnować Sarsilem H to malowanie dwukrotne piaskowca Wtedy jest pewność że piaskowiec wchłonie dobrze impregnat. Po jednokrotnym malowaniu impregnatem nie osiągniecie idealnego zabezpieczenia widać to po polaniu kamienia wodą powinien być efekt taki jak wylanie wody na olej. Dokładnie tak jest napisane w instrukcji i na dodatek trzeba to robić na zasadzie "mokre na mokre", czyli najlepiej spryskać to opryskiwaczem, byle jakim ogrodowym (można też pędzlem, ale raczej małe powierzchnie), spryskać ze 3-4m2, następnie wrócić i tą samą powierzchnię jeszcze raz. I dwukrotnie spryskanie takiej powierzchni nie powinno trwać dłużej niż 2-3 minuty. A teraz przykłady jak sprawuje się niezaimpregnowany kamień, leżący na ziemi w suche lato (obecnie po zimie wygląda beznadziejnie, ale jak trochę podeschnie będzie troszkę lepiej). Czyli ciągnie wilgoć z gleby jest ciemny, bez wyrazu i zielenieje. http://juras76.republika.pl/images/p1.jpg http://juras76.republika.pl/images/p2.jpg juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.03.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ciemny, piszesz, bez wyrazu, a w dodatku zielenieje... I tak powinno być. Tak, jak to jest w naturze. Taki kamień to nisza ekologiczna, stopniowo opanowywana przez glony, porosty, mszaki. I wtedy wygląda naturalnie. Można przyspieszyć ten proces, ale walczyć z tym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts