Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścieżka z piaskowca

Recommended Posts

Nie wiem jak to zrobić, kamieni nie łupałam, ale co do zielenienia - jak będzie ciągle w cieniu to zzielenieje, jak wszystkie powierzchnie. W słońcu nie zzielenieje. Glony nie lubią suchych i słonecznych miejsc, a to porosty i glony są przyczyną zielonego kolorku.

Zamierzam zrobić ścieżkę przed domem z piaskowca. Czy może mi ktoś doradzić jak to zrobić i czy wiecie jak kamień wygląda później ,bo słyszałem że ma tendencję do zielenienia - czy to prawda ?

Otóż to zależy z jakiego piaskowca będziesz robić. Jest taki bardzo twardy piaskowiec, zwykle w czerwonawych odcieniach, który jest mniej podatny na zawilgocenie i ten powinien mniej się zielenić. Wyrażam się "powinien" bo takiego nie mam.

Ja na działce użyłem jakieś 10m3 piaskowca żółtego, dość miękkiego, który ładnie się łupał, jest przynajmniej dla mnie ładniejszy, ale wodę to on ciągnie jak gąbka.

O ile ściany, podmurówka i wszelkie murki mam obklejone oraz zaimpregnowane Sarsilem są już drugi sezon i wyglądają super, ale każdy jeden, który leży na zienmi, trawie, a zwłaszcza w zacienionych miejscach wygląda fatalnie, zwłaszcza po zimie, jak wyschnie na wiosnę będzie ładniejszy, ale zielone plamy zostają ...

juras

kamień już mam kupiony jest to żółty piaskowiec i ścieżki będą w miejscu słonecznym ale w jednym miejscu rośnie sosna i mam nadzieje że igliwie nie będzie zostawiało plam na kamieniu

A jaki jest najlepszy impregnat do piaskowca?

W takim razie dobrze zaimpregnuj to tylko nie żadnym Delfinem bo to szmelc.

Polecam w 100% Sarsil-H (chyba H). Jest to środek na bazie silikonu i benzyny, śmierdzi jak diabli podczas prac, ale potem nie i rewelacyjnie impregnuje kamień. Po zastosowaniu takiego środka woda nie wnika w niego tylko spływa jak po płytkach. Sprzedawca twierdzi, że jest to zabieg jednorazowy i nie wiem czy nie kłamał, ale po 2 zimach nie widać zmian.

juras

W takim razie dobrze zaimpregnuj to tylko nie żadnym Delfinem bo to szmelc.

Polecam w 100% Sarsil-H (chyba H). Jest to środek na bazie silikonu i benzyny, śmierdzi jak diabli podczas prac, ale potem nie i rewelacyjnie impregnuje kamień. Po zastosowaniu takiego środka woda nie wnika w niego tylko spływa jak po płytkach. Sprzedawca twierdzi, że jest to zabieg jednorazowy i nie wiem czy nie kłamał, ale po 2 zimach nie widać zmian.

Zastosuje się do twojej rady !

Dzięki bardzo :D

jeżeki chceci impregnować Sarsilem H to malowanie dwukrotne piaskowca

Wtedy jest pewność że piaskowiec wchłonie dobrze impregnat.

Po jednokrotnym malowaniu impregnatem nie osiągniecie idealnego zabezpieczenia widać to po polaniu kamienia wodą powinien być efekt taki jak wylanie wody na olej.

jeżeki chceci impregnować Sarsilem H to malowanie dwukrotne piaskowca

Wtedy jest pewność że piaskowiec wchłonie dobrze impregnat.

Po jednokrotnym malowaniu impregnatem nie osiągniecie idealnego zabezpieczenia widać to po polaniu kamienia wodą powinien być efekt taki jak wylanie wody na olej.

Dokładnie tak jest napisane w instrukcji i na dodatek trzeba to robić na zasadzie "mokre na mokre", czyli najlepiej spryskać to opryskiwaczem, byle jakim ogrodowym (można też pędzlem, ale raczej małe powierzchnie), spryskać ze 3-4m2, następnie wrócić i tą samą powierzchnię jeszcze raz. I dwukrotnie spryskanie takiej powierzchni nie powinno trwać dłużej niż 2-3 minuty.

A teraz przykłady jak sprawuje się niezaimpregnowany kamień, leżący na ziemi w suche lato (obecnie po zimie wygląda beznadziejnie, ale jak trochę podeschnie będzie troszkę lepiej). Czyli ciągnie wilgoć z gleby jest ciemny, bez wyrazu i zielenieje.

http://juras76.republika.pl/images/p1.jpg

http://juras76.republika.pl/images/p2.jpg

juras

Ciemny, piszesz, bez wyrazu, a w dodatku zielenieje...

I tak powinno być. Tak, jak to jest w naturze. Taki kamień to nisza ekologiczna, stopniowo opanowywana przez glony, porosty, mszaki. I wtedy wygląda naturalnie. Można przyspieszyć ten proces, ale walczyć z tym???