bisia 04.03.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 W projekcie kuchni mamy lodówkę w kącie (jak na rysunku). Teraz się zastanawiam, czy to dobry pomysł. Stąd moje pytanie do praktyków: czy takie coś jest wygodne? Jak z otwieraniem lodówki na całą szerokość (choćby po to, żeby wyjąć szufladę czy półki do mycia), jeśli drzwi otwierają się na ścianę? Czy takie rozwiązanie ogranicza wybór lodówki (chcemy mieć wolnostojącą), np jakieś płaskie drzwi? Czy trzeba może zrobić jakąś przerwę od ściany (jaką?) będę wdzięczna za wszelkie uwagi, bo jeszcze mogę zamienić lodówkę z piekarnikiem, ale wolałabym mieć jak narysowane. http://megilas.republika.pl/dom/kuchnia1min.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 04.03.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Ja mam na ścianę i musiałam odsunąć, bo nie dało się otwrzyć drzwi na całą szerokość i wyjąć pojemnika na warzywa, półki jakoś przechodziły pod kątem, ale to pudło nie !Lepiej niech się otwiera u ciebie w kierunku na blat. U mnie był kanał, bo lodówka side by side - otwiera sie w obie strony.Ostatecznie jest luka ok. 10 cm, ale to tak z biedą wystarcza. To też zależy od lodówki - jakie uchwyty i pojemniki wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 05.03.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ja mam lukę ok.5-6 cm, starcza bez problemu (ale to zależy też od typu drzwi - tam gdzie robiłam meble wypytali mnie o typ lodówki i sami powiedzieli ile trzeba odsunąć). Miałam mieć z boku listwę maskującą, ale zrezygnowałam, bo źle nie wyląda, a to lodówka wolnostojąca, obudowana z drugiej strony i od góry meblami, więc bałam się tak całkowicie ją obudowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ag-gA 05.03.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Ja mam odstęp na 3 - 5 cm i jest ok. Sama wymierzyłam sobie to w sklepie.Nie polecam otwierania lodówki w stronę blatu - będziesz miala mało miejsca na manewrowanie rękami, przy wkładaniu czegokolwiek do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 05.03.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Lepiej jak sie otwiera na ścianę. Przy większości modeli wystarcza 6 cm pomiedzy lodówką, a ścianą. Ja mam aktualnie 1 cm i jedyna, która dawała jako taki komfort przy wyjmowaniu pojemników z zamrazalnika to BEKO. Tania była i to koniec jej zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.03.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Zdecydowanie otwierana na okno. Pamiętaj tylko, żeby nie robić za bardzo wystającego parapetu - bo będzie ograniczał zakres otwarcia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markdottir 05.03.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 u nas jest lodówka otwierana na scianę. odsunieta od niej nieco i jest gites (jest miejsce na stolnicę). Tweraz są lodóki z uchwytami praktycznie niewystającymi, więc nie poobijasz sciany.Uważam, ze otwieranie lodówki na blat to porażka. Ja bym nie zamieniała lodówki z piekarnikiem, bo w obecnym układzie masz zachowaną podręcznikową kolejność sprzętów i to jest wygodne ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 05.03.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 W tym projekcie tylko otwieranie na okno. W innym wypadku za każdym razem będziesz "zabiegać" drzwi przyciskając się do okna żeby coś wyjąć lub włożyć. Wiem z doświadczenia - baaaardzo niewygodne. Zatem nie rób wystających parapetów, a jeśli już to niech lodówka nie przylega bezpośrednio do ściany: 3-5 cm luzu. Wtedy bez problemów otworzysz drzwi w miarę szeroko. Na pojemniki dolne miałam sposób: jeśli trzeba było wyjąć całkowicie (w miarę rzadko, tylko do mycia) wyjmowałam najpierw jeden, potem przesuwałam drugi na jego miejsce i wychodził bez problemów. Konkretny model lodówki najlepiej przetestuj w sklepie. Sprawdź czy półki się wysuwają przy drzwiach pod kątem prostym (zapewne na ukos). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.03.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Kup lodówkę która nie ma uchwytów wystających a ma otwieranie np. na dolnej krawędzi drzwi. Wtedy nei bedzie problemu z otworzeniem. Inna sprawa, że drzwi od lodówki czesto "puszczamy" i uderzaja one wtedy o ścianę. U mnie jest małowidoczna biała nalepka na scianie, taka filcowata jakaś abo drzwi sie nie obiły lub nie uszkodziły ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.03.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Faktycznie - najlepieej przetestować lodówkę w sklepie i uwaga na ten parapet. Nie dość, że ogranicza otwarcie, to będzie wginał drzwiczki, jak sie otworzy z impetem. Może rozważyć parapet nie wystający, zlicowany ze ścianą. Aha - czy tam jest kaloryfer pod oknem, bo wtedy moze być dodatkowy kłopot. Rzeczywiście blatu lepiej nie blokować - nie miałam tu dobrego pomysłu. ja też raczej nie zmienialabym usytuowania lodowki. Ta szczelina to żaden klopot - ja tam też stolnicę trzymam. Jak większy taki kącik - ok. 15 cm, to można zrobić wąskie wysokie dzrwiczki - maskownicę i wyorzystać to miejsce na schowek na mop i inne wysokie płaskie rzeczy. Widzialam coś takiego w salonie kuchennym, ale już w mojej starej kuchni nic zmieniać nie będe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 06.03.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Odsuń lodówkę troszkę od ściany np. 5 cm. Zostaw albo lukę, albo poroś stolarza o taką listwę maskującą. Otwieranie na okno moim zdaniem zupełnie bez sensu. Co, będziesz się wciskać pomiedzy drzwi i ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 06.03.2008 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 dziękuję wszystkim za opinie. Zostawię jednak otwieranie na okno, bez wystającego parapetu, bez kaloryfera, a wielkość przerwy ustalę po wyborze lodówki.Zastanawiałam się nad zrobieniem w przerwie do ściany szafki cargo szer. 15 cm, ale trochę szkoda mi blatu (chcę przesunąc zlew, żeby zwiększyć blat przy kuchence), a po drugie to może kiepsko wyglądać, bo lodówka będzie wolnostojąca, bez zabudowy. Podoba mi się pomysł z wykorzystaniem wąskiej szpary na mop, można by tez tam zrobic taki wysuwany reling na zapasową ściereczkę do rąk, żeby się ładnie suszyła (bo kaloryfera nie będzie - mam ogrzewanie nadmuchowe). Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 07.03.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Moim zdaniem z relinkiem to b. dobry pomysł. Zawsze mile widziane takie miejsce. Możesz sobie nawet tam wieszać ściereczki. A ja napisałam, że otwieranie na okno bez sensu, tylko, że ty masz 2 okna Prostuję. Lodówka musi się tak otwierać by mieć do niej dobry dostęp, więc na ścianę na której nie masz ciągu kuchennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts