Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Macie jakies przemyślenia czy dobrym krokiem jest robienie docelowego ogrodzenia jeszcze przed rozpoczęciem budowy? Niebawem będe skłądał dokumenty o pozwolenie na budowe, więc budowa zacznie się najwcześniej w polowie maja, ale już teraz chcę się zająć podniesiem gruntu (zepchnięcie humusu>rozłożenie gruzu>nałożenie humusu) i wykonaniem ogrodzenia docelowego, z przęseł stalowych na podmórówce.

Czy wykonanie ogrodzenia docelowego na tym etapie ma sens??? Jakie może miec wady a jakie zalety?

Oczywiście zostawiłbym tylko "otwory technologiczne" czyli wjazd od frontu dla sprzętu i pojazdów budowlanych. Nie chcę się bawić w ogrodzenie tymczasowe a wykonanie ogroszenia pozwoli mi bezpieczniej (nie mylić z bezpiecznie :wink: ) składować różne materiały budowlane. Nie wiem czy ktos ma takie doświadczenia, że kupił pustaki, lub inne materiały budowlane, za kilkanascie/dziesiąt tys zł i po kilku dniach "wyparowały" z placu budowy.

Przy okazji zapytam o jakieś sugestie dotyczące wykonania podmurówki, tzn. ile się wkopać w ziemie i czy robić zwykły szalunek wktóry się wsypuje gruz a potem wlewa beton czy zrobić podmurówkę z bloczków betonowych (to się chyba nazywa szalunek tracony) w które się potem wlewa beton.

Będe wdzięczny za wasze opinie

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/

Tak zrobiłem, po zakupie działki docelowe ogrodznie z docelową brama (4m szer.). Następnie docelowy wjazd pod sam budynek (korytowanie, drenaż, piach, tłuczeń, kliniec, beton, tylko bez kostki). Stały palety bloczków, leżała stal, w blaszaku narzędzia, nic nie zginęło.
https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2335158

Chciałem zauwazyc, ze tymczasowe, demontowalne ogrodzenia pozwala podjechac do budynku od nietypowej strony i np. podac palete z bloczkami murarzowi pod reke ;) tak przynajmniej moi nakrecali doworzacych materialy - zawsze mniej przewalania materiału
https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2335163

Z kolei my postawiliśmy ogrodzenie docelowe z trzech stron. Od frontu dostęp był swobodny do zakończenia stanu surowego otwartego. Duża wygoda - było miejsce na składowanie materiałów, piach, żwir, dachówki itp.

Potem front zagrodziliśmy siatką leśną, za słupki posłużyły stemple z odzysku. Jest też brama z desek (deski też z odzysku). Docelowe ogrodzenie od frontu zostawiamy na "po przyłączach" (kopanie, zasypywanie, osiadanie).

W czasie budowy teren wokół domu trochę się dewastuje i zaśmieca - będzie Ci szkoda, że niepotrzebnie się napracowałeś.

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2335195

Myślę, że nie warto. Lepiej zrobić tymczasowe ogrodzenie z siatki leśnej (najtańsza). Szkoda kasy. Dom wybudujesz i wtedy pomyśl, jakie ogrodzenie i brama będzie pasować do otoczenia. My tak robimy. Ogrodzenie jest brzydkie, ale praktyczne.
https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336366

Witam

Ja ogrodziłem działkę 2 lata przed rozpoczęciem budowy (chciałem zrobić już nasadzenia iglaków - zanim się wprowadzę to już podrosną), bramę mam 3,5 m, mam już dachówkę na dachu i na razie brama nie została ruszona, choć przyznaje, że za każdym razem jak coś przywozili to się stresowałem.

Zależy też jak duża jest działka, jeśli bardzo duża i wkoło domu gruszkami można jeździć to nie ma sprawy, u mnie blisko dom od drogi wszędzie jakoś sięgnęli.

Ale gdybym po zakupie działki od razu budował to bym się wstrzymał z ogrodzeniem od frontu zawsze to mniej niepotrzebnych stresów.

pozdrawiam

TINEK

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336370

po stanie surowym zamknietym ogrodzilismy dzialke siatka z trzech stron, front pozostal otwarty,

nie bylo problemow w dojazdem wszelakiego towaru, zwlaszcza ciezkiego, oraz mebli itp.

docelowe ogrodzenie - zwlaszcza od przodu - jest raczej nietanie, i jego postawienie ma znikome zalety w porownaiu do strat jakie mozna poniesc,

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336581

Z jednej strony chciałbym ogrodzic już docelowo a z drugiej dobrze by było zrobić ogrodzenie budowlane. Ogrodzenie nie będzie żadnym luksusem. Tak jak pisałem na początku tyko podmurówka i przęsła. Na podmurówce nie będzie żadnego klinkieru, przynajmniej na czas budowy. Działka jest tyle szeroka, że z jednej strony domu będe miał 3 m a z drugiej niewiele ponad 4m od ogrodzenia więc szerokośc nie jest za duża, dlatego z boków domu nie bardzo będzie mozna jeździć. Jednak działka ma ponad 70m długości więc za domem planuje zrobić sobie bliżej niesprecyzowane "coś", pewnie jakich ogród. Dlatego więc planuje zrobić z boku, dodatkowy (rezerwowy) wjazd na działkę, juz za domem, od strony dluższego boku, bo akurat ten dłuższy bok sąsiaduje z drogą dojazdową do działki za mną, więc mam taką możliwość. Korzystałbym z tego wjazdu awaryjnie czyli chcąc coś większego wwieźć na działkę, nawet wtedy gdy będe w nim juz mieszkał. Dlatego nawet gdybym zrobił docelowe ogrodzenie to z boku i tak pozostanie możliwość wjazdu przez ten dodatkowy wjazd, bo bram docelwych teraz bym nie robił. Od frontu też będzie szeroka brama więc tez byłaby mozliwość wjazdu, a myslę także o tym by od frontu wogóle nie robić na czas budowy podmórówki tylko zostawić cały przód działki nie zabudowany.

Chetnie posłucham opini tych którzy zrobili docelowe ogrodzenie przed rozpoczęciem budowy. Czy żałują tego czy nie? Jakie mają doświadczenia?

Wypowie się ktos na temat technologii wykonania podmórówki, tzn czy szalunek tradycyjny czy tracony?

Chętnie tez posłucham opini na temat szerokości bramy. Jakie Wy macie? Ja plabuje takie bramy 3,5-4m.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336796

Przy okazji zapytam o jakieś sugestie dotyczące wykonania podmurówki, tzn. ile się wkopać w ziemie i czy robić zwykły szalunek wktóry się wsypuje gruz a potem wlewa beton czy zrobić podmurówkę z bloczków betonowych (to się chyba nazywa szalunek tracony) w które się potem wlewa beton.

1. Po co Ci gruz w fundamencie podmurówki?

2. Wkopuj się koniecznie poniżej strefy przemarzania - szczególnie pod słupkami, które mają unieść bramę i furtkę.

3. Kopiesz rów (ja dawałem na 1.40m), dajesz zbrojenie, zalewasz betonem z gruchy i już.

Jeśli nie zależy Ci, żeby nie pękało (np. będziesz na tym dawał kamienie, a nie cegłę klinkerową), możesz nie dawać zbrojenia.

Niektórzy dają tylko słupki tak głęboko, odcinki między słupkami płycej (ktoś tu kiedyś pisał nawet o 40cm), ale to zależy tak naprawdę od tego, jaki masz grunt i co chcesz położyć potem na wierzchu - jeśli cegłę, to raczej tak się nie da bo może wysadzać w zimie.

Dopisuję: właśnie się doczytałem, że cegły nie dajesz. A więc Twoja decyzja ;)

(Z resztą i tak była zawsze tylko Twoja ;) ).

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336838

Miałam ogrodzoną ślicznie działkę, bramę, furtkę :):) .

NIewiele zostało :(

Ukradli czy rozwalili?

A może sprzedałaś? ;)

Fajne było,

ale najpierw HDS zahaczył jeden słupek jak wyjeżdżał. Potem przywieźli stal i trzeba było wyciąć słupek :( Potem przyjechały belki i zahaczony drugi słupek ... a teraz to już połowa ogrodzenia udaje, że stoi :) Bo prawie leży :)

NIe warto.

Na szczęście i tak mi sie nie podobało :)

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336874

Bo dodanie gruzu oznacza mniej betonu czyli taniej a gruz, chyba, nie zmniejsza wytrzymalości podmurówki

3. Kopiesz rów (ja dawałem na 1.40m), dajesz zbrojenie, zalewasz betonem z gruchy i już.

Jeśli nie zależy Ci, żeby nie pękało (np. będziesz na tym dawał kamienie, a nie cegłę klinkerową), możesz nie dawać zbrojenia.

Niektórzy dają tylko słupki tak głęboko, odcinki między słupkami płycej (ktoś tu kiedyś pisał nawet o 40cm), ale to zależy tak naprawdę od tego, jaki masz grunt i co chcesz położyć potem na wierzchu - jeśli cegłę, to raczej tak się nie da bo może wysadzać w zimie.

Kurcze, nie przesadziłeś z tym wkopaniem? 1,40m? Moi znajomi grodzili się kilka lat temu i wkopali się ok 30-40cm w grunt. Przy bramie wjazdowej rozumiem, że można się wkopać głębiej ale przy normalnej podmurówce to chyba wystarczy max 50cm. Zbrojenie dam, z tym że tez nie będe z tym przesadzał robiąc jakies specjalne belki zbrojeniowe. Nie wiem czy będe dawał potem na tą podmurowkę klinkier. Narazie nie zamierzam a co będzie po zakończeniu budowy to nie wiem.

Wracając do ogrodzenia moich znajomych to ich ogrodzenie narazie (po ok 7 latach) jest ok, oprócz rys (peknięć?) na delatacji, a delatacje mają co przęsło. Teraz gdyby robili to mówia że delatację robili by co 2-3 przęsła.

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336928

Bo dodanie gruzu oznacza mniej betonu czyli taniej a gruz, chyba, nie zmniejsza wytrzymalości podmurówki

Jak to nie zmniejsza?

Przecież podmurówka nie pracuje na ściskanie jakąś siła od góry, tylko na zginanie (a raczej na "łamanie" ;) ) - tak więc wsypanie gruzu spowoduje, że w rzeczywistości podmurówka będzie miała o ten gruz mniejszą powierzchnię przekroju pionowego.

Idąc Twoim tokiem rozumowania może nie dawaj wcale betonu, albo tylko z 10cm na wierzch?

Kurcze, nie przesadziłeś z tym wkopaniem? 1,40m? Moi znajomi grodzili się kilka lat temu i wkopali się ok 30-40cm w grunt. Przy bramie wjazdowej rozumiem, że można się wkopać głębiej ale przy normalnej podmurówce to chyba wystarczy max 50cm. Zbrojenie dam, z tym że tez nie będe z tym przesadzał robiąc jakies specjalne belki zbrojeniowe. Nie wiem czy będe dawał potem na tą podmurowkę klinkier. Narazie nie zamierzam a co będzie po zakończeniu budowy to nie wiem.

Są dwie szkoły - jedna (zgodna ze sztuką) mówi, że musi być poniżej poziomu przemarzania, druga (tańsza i łatwiejsza) że nie.

Ja tam nie lubię, jak mi coś pęka, tak więc wybrałem pierwszą.

https://forum.murator.pl/topic/97628-ogrodzenie-docelowe-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy/#findComment-2336977

• 4 weeks później...