aksoj 05.03.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 WitamMam pytanko. Na jakim etapie powinienem pomyśleć o instalacji do odkurzacza centralnego. Jak poprowadzić instalację ? W ścianach czy w posadce ? Może macie jakiś sugestie co do wyboru samego sprzętu ?Z góry dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 05.03.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Mysle ze powinienes myslec juz na etapie projektu. Jezeli zaczales juz budowe to rury kladz zaraz po hydraulicznych. Czy to bedzie sciana czy podloga to zalezy od ukladu scian, miejsca etc. Droga do centrali powinna jak zwykle byc jak najkrutsza i bez zbednych "zalaman" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 05.03.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Mysle ze powinienes myslec juz na etapie projektu. Jezeli zaczales juz budowe to rury kladz zaraz po hydraulicznych. Czy to bedzie sciana czy podloga to zalezy od ukladu scian, miejsca etc. Droga do centrali powinna jak zwykle byc jak najkrutsza i bez zbednych "zalaman" Pzdr. Rury powinieneś położyć po wybudowaniu ścian ale przed położeniem styropianu i wylewką. Zasada jest taka, że każde 90 stopni skrętu powoduje wydłużenie drogi obliczeniowej o 1 m. Dlatego staraj się stosować skręty o mniejszym kącie (90 stopni należy stosować tylko przy gniazdach). ze względu na fakt, że rurki te muszą charakteryzować się bardzo dobrymi parametrami (szczelność, śliskość) z tego co pamiętam należy stosować "specjalne" rurki i je kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciesiel 05.03.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Najprościej w posadzce - mniej kucia, mniej zakrętów, większa swoboda. Tylko podejścia do gniazdek się podkuwa.Dlatego instalacja rur - termin: przed wylewkami.Ja mam BEAM'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
widmoboy 05.03.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Dokładnie tak jak przedmówca, najlepiej jeszcze przed instalacją elektryczną. Ja robiłem po i musiałem sie trochę nagimnastykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksoj 05.03.2008 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Najprościej w posadzce - mniej kucia, mniej zakrętów, większa swoboda. Tylko podejścia do gniazdek się podkuwa. Dlatego instalacja rur - termin: przed wylewkami. Ja mam BEAM'a. dzięki a jakiego masz Beama. Też się nad tym zastanawiam. I jak wygląda sprawa instalacji. Czy to jest coś co można samemu zrobić czy lepiej kogoś wynająć. I jeszcze cena. Wszędzie widzę ofery centrali i jakiegoś zestawu. A jak wygląda kwestia samych rór, szufelek itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Instalacje do odkurzacza zrób przed hydrauliką i CO.Hydraulik trochę pokręci nosem, jak będzie musiał minąć rurki od odkurzacza, ale dla niego to pikuś - i w niczym to nie przeszkadza.Natomiast rurki od odkurzacza powinny mieć jak najmniej zmian kierunku - dlatego dawanie ich po hydraulice to porażka - duża ilość kolanek skutecznie zmniejszy ciąg, ponadto każde kolanko jest potencjalnie miejscem, gdzie może się coś zapchać.Na stronach beam-a (http://www.beam.pl i http://www.beam.com.pl) jest kupa opisów, jak to się robi i liczy i jak się dobiera jednostkę centralną (to zależy m.in. od długości połączenia między jednostką centralną i najdalszym gniazdem, oraz od ilości i rodzaju kolanek), ponadto ludzie z Beama z Bartyckiej (w Warszawie) są bardzo sympatyczni i chętnie doradzą.Ja zrobiłem sobie sam projekt, policzyłem ile czego potrzeba, pojechałem do nich, oni ocenili mój projekt i zaproponowali pewne (kosmetyczne zresztą) zmiany, kupiłem rurki, kolanka i klej, i w jeden weekend zrobiłem sobie to sam - i nie powiem, żebym się specjalnie narobił.Mam w sumie 4 gniazda: 1 parter + 2 piętro + 1 w jednostce centralnej w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.03.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 j.w. i rzecz jasna da sie wykonac samodzielnie,nalezy jednak dokladnie przemyslec usytuowanie gniazd i jednostki !wieze sie to nie tylko z funkcjonowaniem OC, ale tez doborem odpowiedniej jednostki, za czym z kolei idzie kasa .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 24.01.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Proste pytanie,bo nie znalazłem w wątku jasnej odpowiedzi,przed czy po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 24.01.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Moim zdaniem zdecydowanie po tynkach, jest dużo mniejsza szansa że tynkarze uszkodzą rury, a dwa to nigdy nie do końca wiadomo czy gniazdo zlicuje się z tynkiem. Ja robiłem po tynkach i OC i całą hydraulikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman69 01.10.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Najlepiej i najtaniej ZREZYGNUJ z odkurzacza centralnego. Mnie kosztował ok 20 tys. A po kilku miesiącach żona stwierdziła, że jednak zdecydowanie woli zwykły odkurzacz za 500 zł. Jedynym plusem odkurzacza centralnego jest większa siła ciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 01.10.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Najlepiej i najtaniej ZREZYGNUJ z odkurzacza centralnego. Mnie kosztował ok 20 tys. A po kilku miesiącach żona stwierdziła, że jednak zdecydowanie woli zwykły odkurzacz za 500 zł. Jedynym plusem odkurzacza centralnego jest większa siła ciągu. 20 tyś. za OC to chyba w jakimś hotelu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 02.10.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Roman 69 a mozesz napisać dlaczego Twoja żona woli zwykły odkurzacz? Z ciekawości pytam co jej konkretnie nie pasuje. Bo ja dla odmiany już przenigdy nie chciałabym zwykłego odkurzacza...odkurzacz za 20 tys... możesz zdradzić dlaczego kosztował aż tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.10.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ja zrobiłem instalację OC po tynkach (po hydraulice i po innych instalachach - ale wcześniej, miałem zaplanowane gdzie będzie ułożona instalacja od OC), a przed posadzkami. Rury idą w posadzce w najniższej warstwie styropianu. Instalację układałem sam, po przeczytaniu kilku instrukcji na różnych stronach - generalnie, nie jest to jakaś filozofia. Ułożenie całej instalacji to około dzień pracy. Chyba że jest dużo gniazd, bo z nimi jest ciut więcej roboty niż z układaniem prostej rury. Koszt materiałów - 300zł Koszt odkurzacza (Profi 40, + zestaw sprzątający) - 1700zł Generalnie odkurzacze, w zależności od wielkości i marki kosztują od 1200 do 4000zł. Pewnie są jeszcze tańsze i jeszcze droższe, ale nie wiem, co trzeba mieć w instalacji, żeby kosztowała 20ty zł! Wiem, że firmy co układają instalacje życzą sobie około 250zł od punktu (z materiałem) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wachlarzyk 08.10.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Rzeczywiście j/w najprościej i najlepiej zamontować rury w podłodze. Powiem szczerze, że sceptycznie podchodziłam do sprawy wykonania takiego centralnego odkurzacza, ale odkąd go mam nie wyobrażam sobie używania tradycyjnego. OC - rewelacyjna rzecz, wygodna i wcale nie taka droga jak mysli wiele osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara54 30.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 ja zaczełam myśleć o odkurzaniu centralnym w trakcie tworzenia projektu domu.. nie byłam 100% zdecydowana dlatego powstał projekt i wtedy stwierdziłam, że chce mieć w swoim domu odkurzanie centralne i projektant nałożył poprawki na mój projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 30.09.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 U mnie instalacja rur do odkurzacza była robiona po tynkach (elektryce), przed hydraulikiem. Robił to człowiek który sprzedaje odkurzacze i robi instalację. Trochę żałuje że sam tego nie zrobiłem. Popatrzyłem jak on to robił i jest to wręcz banalnie proste. Gniazda i szufelki już sam pozakładam. Warto pamiętać o kilku zasadach które są tu wałkowane wielokrotnie. Przed tynkami nie polecam. Towarzyszący tynkowaniu wszechobecny syf może mieć destrukcyjny wpływ na instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 planuję zaplanować po tynkach . Ale w suficie podwieszanym. Tak żeby było ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.10.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Towarzyszący tynkowaniu wszechobecny syf może mieć destrukcyjny wpływ na instalację. Nie da się skutecznie zaślepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 08.10.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Nie da się skutecznie zaślepić? Jeden lubi ogórki drugi jak mu nogi śmierdzą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts