Basiaw 05.03.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My zaczęliśmy w kwietniu ubiegłego roku, w sierpniu był już zadaszony dom ... na tą chwilę jesteśmy po instalacjach i za tydzień mamy wylewki....a potem to już wiadmo- z górki....zamierzamy się wprowadzić latem. Byłoby znacznie wcześniej, ale stanęliśmy z robotą na 2 miesiące . Życzę, aby optymizmu starczyło do końca budowy:-) Powiedzieć o wykończeniówce (bo ona dopiero przed Wami), że to juz górki, to można tylko wtedy jak się ma sprawdzoną ekipę. Też mi sie wydawało, że że w pewnym monecie to już górki i szybko skończymy. Najpierw liczyłam na przeprowadzkę w listopadzie, potem na Boże Narodzenie, teraz już wiem, że to będą jakieś dwa tygodnie po świętach, bo w przyszłym tygodniu ruszamy z lakierowaniem podłóg na piętrze a na parterze mąż kończy gładziowanie sufitów. Trwa to tyle, bo całą wykończeniówkę robią dwie osoby - znajomy pan kładł wszelkie glazury i drewno na podłodze a wszystko pozostałe mąż robi sam (ocieplanie poddasza, płyty k-g, poprawianie po hydraulikach, osadzanie wanny, brodzika itp) to jednak nie to samo co brygada ludzi, ale za to sporo zostanie w portfelu. Grunt, że dom juz odebrany, mamy wszelkie urzędowe glejty i meldunek u siebie:-) pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 05.03.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 My zaczęlismy w marcu tamtego toku i gdyby nie brak wodociągu to mogłabym juz się wprowadzać, a tak powolutku sobie kończymy bez nerwów. Twój termin wprowadzki jest jak najbardziej realny, może nawet zdązysz wymalowac ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 05.03.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 pewnie realne, ale prace masz źle poplanowanew 2 miesiące mury+ dach? nie wydaje mi się to realne hmmale nie wiem jaki masz strop?jeśli drewniany - to będzie szybciej;)) ale fundamenty swoje muszą odczekać zanim mury powstaną...po dachu szybko instalacje , tynki i wylewki - dopiero wtedy przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.03.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ale fundamenty swoje muszą odczekać zanim mury powstaną... ile ? dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.03.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ale fundamenty swoje muszą odczekać zanim mury powstaną... ile ? dlaczego? Moje fundamenty nie czekały ...czy im coś grozi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 05.03.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 nie muszą?coby beton odpowiednio stwardniał? ja się nie znam... tak nam nasz majster klarowałczekały po kolei ławy, płyta fundametowa, na końcu strop wymieniamy się doświadczeniami;) my mamy takie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.03.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Moje fundamenty nie czekały ...czy im coś grozi ? Mnie nie pytaj, też chcę usłyszeć dlaczego, ile i po co trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.03.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ja się nie znam... tak nam nasz majster klarował czekały po kolei ławy, płyta fundametowa, na końcu strop To masz ławy i płytę fundamntową? Zawsze jest to lub to. Strop to był nie wcześniej niż po 3 tygodniach a pewnie po 6 wiec wtedy fundamnt juz dawno osiągnął 100% nośności. A to wszystko czekało bo majster w miedzy czasie ciągnął pewnie jeszcze inna budowe lub dwie, cała filozofia czekania w 99% budów domków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 05.03.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 pewnie złej nazwy użyłam;) jak się nazywa beton na zagęszczonym piachu? - o to mi chodziło;) pewno chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.03.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 pewnie złej nazwy użyłam;) jak się nazywa beton na zagęszczonym piachu? - o to mi chodziło;) pewno chudziak dokładnie tak to chudziak, a to zupłnie co innego niż płyta fundamntowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.03.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ewasuw, wasie gardla powiedzmy technologiczne trudno wyeliminowac, wynikaja z wybranej technologii i tyle, przedluzanie sie budowy bierze sie najczesciej z braku synchronizacji wykonawcow lub materialow, czasem tez pieniedzy i niezdecydowania inwestorow jesli uniknie sie tych drugich, to dacie rade ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_san 06.03.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dasz radę. U mnie, projekt "Słoneczko" duże z Dobre Domy. Pierwsza osoba na budowie 2 kwiecień 2007, pierwsza noc w domu 10-11 listopad 2007. Środek zrobiony prawie na gotowo, jedynie brak lamp i kinkietów w niektórych pomieszczeniach. Na zewnątrz do dokończenia taras: "goły" beton, brak balustrady i dom nieotynkowany. Strop drewniany, sufit podwieszany, na ścianach płyta g-k, tak, żeby wyeliminować jak najwiecej wilgoci. Wykonawstwo w systemie tzw gospodarczym. Mieszka sie super Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.03.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Basiaw... też dużo będziemy robić sami.... w zasadzie fachowców mamy tylko do kafli w łazienkach i do białego montażu (hydraulicy zrobią mi to w cenie). Dużo już mamy zrobione, np. ocieplone poddasze i położone płyty kg....tak więc po wylewkach zostaje nam tylko ścisła wykończeniówka , czyli kafle, malowanie, panele , montaż drzwi ...nie ma technicznej mozliwości coby sie nie wyrobić do lata. Po prostu na końcówkę, czyli malowanie i układanie paneli weźmiemy z meżem po 3 tygodnie urlopu i załatwione . Tym bardziej , że cudów i wymyślatych bajerów tam mieć nie bedziemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.03.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 zapomiałem poprzednio napisać, że nie jest to szybka budowa, nie mówiąc nawet o bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 06.03.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Dużo już mamy zrobione, np. ocieplone poddasze i położone płyty kg....tak więc po wylewkach zostaje nam tylko ścisła wykończeniówka , czyli kafle, malowanie, panele , montaż drzwi ...nie ma technicznej mozliwości coby sie nie wyrobić do lata. W tej sytuacji to zupełnie co innego, obawiałam się, że jak instalacje, to dopiero tynki, ocieplanie poddasza itp. atrakcje dopiero przed Wami. U nas podłoga na piętrze trochę trwa, bo wybraliśmy mozaikę, więc najpierw klejenie, teraz trwa cyklinowanie a od przyszłego tygodnia lakierowanie, trzeba potem swoje odczekać żeby lakier stwardniał i wywietrzał. Z panelami jest szybciej, ale chcielismy drewno, chocby niemodne (jak własnie mozaiki), ale drewno. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 06.03.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Stosuj suche technologie - np. BK na klej, tynki cementowe lub płyty G-K zamiast gipsowych bo dłużej schną. Materiały - zajmuj się tylko dużymi zakupami. Drobiazgi niech kupują robotnicy. Nawet jak dopłacisz to zyskasz dużo cennego czasu, w trakcie którego zamówisz okna, drzwi, znajdziesz dobrego elektryka i hydraulika. Wykończeniówka - Bierz kredki i narysuj wszystko co gdzie chcesz mieć (szybko i tanio). W tej chwili możesz wszystko pozmieniać. Po położeniu instalacji będzie trudniej. Spiesz się powoli !!! - najistotniejsze elementy to suche fundamenty (dobra izolacja) i szczelny dach (najlepiej kryty papą). To najdroższe rzeczy, które strasznie trudno poprawić. Przerwa technologiczna - olej to, ja miałem czekać do wiosny, zmieniła mi się sytuacja rodzinna i tynki robiłem w grudniu, do tej pory nie wyschły - strata czasu i pieniędzy. Teraz na tynku widać jakieś rysy - widocznie dom chodzi, ale ile można czekać aż przestanie? Zresztą taka rysa to 5 minut pracy aby naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasabar 07.03.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Jeśli nie zawiodą Cię fachowcy, to spokojnie zdążysz. Dwoje z moich znajomych zaczeło budowę w czerwcu, a wprowadzali się pod koniec grudnia. My mamy dom większy od twojego. Budujemy się od siedmiu miesięcy, nasz murarz stawiał dwa domy jednocześnie, więc jeden dom wymurowałby dwa razy szybciej. Dekarz spędził na dachu ponad dwa miesiące, chociaż wiem, że mógł dwa tygodnie. Myślę, że za miesiąc moglibyśmy się wprowadzać. Niestety tak nie będzie, bo kończą nam się finanse i całą pozostałą pracę będziemy wykonywać sami w wolnym czasie, co spowoduje zwolnienie tempa. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SWRT 07.03.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Odzywam się tylko dlatego, że mam ten sam projekt i też chciałbym ruszyć na wiosnę, a skończyć przed zimą. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 07.03.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 u mnie tez mialo byc tak pieknie-nawalil czynnik ludzki-w postaci dekarza.opoznienie 1,5 miesiaca bylo tragiczne w skutkach.zadaszony czesciowo budynek napil sie sporo wodypod koniec lata, potem tynki-schło bardzo długo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilczur 07.03.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ja zacząłem 2 lipca zeszłego roku a za miesiąc sie wprowadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts