Adam Joanna 05.03.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam, Przed wykonaniem podłogi na gruncie muszę wykonać rozłożenie kanalizacji w ziemi (piach-glina, ścianki fundamentowe z bloczków keramzytowych 24 cm - 4 otwory). W projekcie mam rurę pcv 160 i 110 mm, 6 punktów odpływu w budynku (rura 160 - 13 mb, rura 110 - 18 mb, 1 trójnik, 1 redukcja, kolana, króciaki i korki zatykające). Pan od kanalizy mówi, że robota dla niego na 1 dzień. Wycenił robotę na 800 zł netto + materiały 1300 zł netto. Co do materiałów to raczej nie mam wątpliwości, ale robocizna wydaje się drogo za 1 dzień pracy! Czy Ktoś wie ile płacić ? Dodatkowo chce rury rozporwadzić na ławach, nie za płytko (ok. 70 cm poniżej poziomu gruntu)? Nie będzie przemarzać (poza obrysem budynku) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.03.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Witam, Przed wykonaniem podłogi na gruncie muszę wykonać rozłożenie kanalizacji w ziemi (piach-glina, ścianki fundamentowe z bloczków keramzytowych 24 cm - 4 otwory). W projekcie mam rurę pcv 160 i 110 mm, 6 punktów odpływu w budynku (rura 160 - 13 mb, rura 110 - 18 mb, 1 trójnik, 1 redukcja, kolana, króciaki i korki zatykające). Pan od kanalizy mówi, że robota dla niego na 1 dzień. Wycenił robotę na 800 zł netto + materiały 1300 zł netto. Co do materiałów to raczej nie mam wątpliwości, ale robocizna wydaje się drogo za 1 dzień pracy! Czy Ktoś wie ile płacić ? Dodatkowo chce rury rozporwadzić na ławach, nie za płytko (ok. 70 cm poniżej poziomu gruntu)? Nie będzie przemarzać (poza obrysem budynku) ? A jaka jest u Ciebie granica przemarzania? Pamiętaj, że poza budynkiem rura będzie miała dalszy spadek więc się głębiej schowa w ziemię. 800zł to wygląda rzeczywiście dużo. Ale patrząc, że robocizna to trochę więcej niż połowa kosztów materiałów, to nie jest źle Przelicz ile to wychodzi za każdy element do połączenia. Tak na oko jest tego z 40 elementów więc wychodzi po 20zł za każdy. Myślę, że jeżeli położy pod ławami, to pracujący budynek może je lekko zgnieść i uszkodzić, a wtedy będziesz miał lekki wyciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.03.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 ja w polowie 2007 placilem 500zl, to tez byla dobra dniówka, dzisiaj 800 wydaje sie troche cena wystawiona do negocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monbach 06.03.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 ja 200 zł ( robil hydraulik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts