Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czy ktoś z Was podwyższał poziom działki?

Trzy trzeba jakoś przygotować działkę wcześniej tzn ściągnąć humus ?Czy po prostu nawieź ziemię i rozplantować po działce?

I co lepiej nawieź ziemię czy humusu?

Pozdarwiam

https://forum.murator.pl/topic/97649-podwy%C5%BCszanie-poziomu-dzia%C5%82ki-czy-kto%C5%9B-to-robi%C5%82/

Pozwolenie od gminy trzeba mieć, inaczej kara około 50 tyś. i przywrócenie działki do stanu faktycznego!!!

W tym roku mamy już 4 takie sprawy, a jest marzec - sąsiedzi czuwają !!!

inaczej kara około 50 tyś.

z jakiego paragrafu taka kara..?? nigdy nie słyszałem o takiej wysokośći kary nawet dla ludzi skazanych za wielkie przekręty gospodarcze, korupcję, płatną protekcję, tudzież podobne...

inaczej kara około 50 tyś.

z jakiego paragrafu taka kara..?? nigdy nie słyszałem o takiej wysokośći kary nawet dla ludzi skazanych za wielkie przekręty gospodarcze, korupcję, płatną protekcję, tudzież podobne...

przyłączam sie do pytania ...

z jakiego paragrafu ta kara ?

50 tyś. - jest to samowola budowlana !!!

Przecie chce podnieść przy fundamencie. Jeśli prz samej granicy jest tak samo jak u sąsiada, sąsiadom i urzędom nic do tego, bo wody opadowe zostają na podwórku

50 tyś. - jest to samowola budowlana !!!

Przecie chce podnieść przy fundamencie. Jeśli prz samej granicy jest tak samo jak u sąsiada, sąsiadom i urzędom nic do tego, bo wody opadowe zostają na podwórku

A gdzie tak wyczytałeś. Pati25 wyraźnie pisze:

Mam pytanie czy ktoś z Was podwyższał poziom działki?

Nic nie pisze o tym, że tylko w obrębie fundamentów. Pisze o działce.

Obsypywać fundamenty to ja tez będę ale w taki sposób że później zrobie skalniak wokół domu, przy takiej obwódce nic się nie dzieje.

Chcę też wywalić sobie górkę z przodu bo nie mam co z "humusem" zrobić to też można.

Natomiast całą reszte działki tyklo wyrównam - do jednego poziomu i to też jest oki, o ile nie mieszka się w beskidach :). Jeśli z jednej strony zniwelujemy teren o 10 cm a zdrugiej podniesiemy to nikt szczelać nie będzie - bo to robią wszyscy.

he he to się dowiedziałam że górki robić se nie można :)...

No nic uśmiechnę się do kolegi z biurka obok i napiszę pisemko - może mi wyda zgodę.

Inna sprawa, że tylko "zwykli" ludzie nie wiedzą o tym bo deweloperzy wszyscy ładnie i przykładnie zgłaszają, zawiadamiają - życie uczy.

Kiedyś obiło mi się o uszy że można spokojnie podnieść poziom terenu do 30cm max, a na więcej potrzebne są już papiery.

mynia_pynia, można, nie można jak możesz to spytaj.

Podnośiliśmy o jakieś 20 cm. Z sąsiadami akurat w tej kwestii nie był starć :wink:

Tylko po nasypaniu, bezpośrednio na rodzimą glinę :evil: zabronowaliśmy. Wyszły wszystkie ewentualne resztki korzeni i chwastów jakie przyjechały z ziemią.

pozdrawiam, majki