Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy gmina może narzucić szerokość drogi prywatnej?

Sewka

Recommended Posts

Witam:)

Podzielcie się swoją wiedzą...Czy gmina może narzucić szerokość drogi?

Mam działkę rolną na wsi, która będzie podzielona na mniejsze pomiędzy moje rodzeństwo.

W gminie powiedziano mi, że droga musi mieć szerokość 5 metrów (tzw p.poż.), bo cytuję:"w razie czego muszą się wyminąć dwie straże pożarne" :o

Dla mnie jest to śmieszne, tym bardziej że działka ma szerokość niecałe 24 metry. Drogą gminną nie można dojechać na tył działki, bo sąsiad zasadził ją drzewkami :evil:

Widać na załączonym obrazku, że nawet ta gminna (teoretycznie jeszcze istnieje) ma 3 metry szerokości.

Zaznaczam, że działka ma charakter rekreacyjny.

http://www.lodger.yoyo.pl/dzialka.jpg

Niebieska linia wyznacza drogę i przedziela działkę. U góry i po prawo widać dwie drogi gminne.

B - tereny podwórek.

Pozdrawiam :)

gmina duuużooo może, ale my tez możemy się odwoływać od decyzji ... z różnym skutkiem ...

jakiś czas temu zakładałam podobny wniosek, gmina chce mi zabrać część działki, możesz sobie odszukać i poczytać , jest tam kilka interesujacych wypowiedzi

i nie chciałabym martwić, ale to 5m drogi to i tak "niewiele" bo u mnie w gminie jest nowe rozporządzenie że wszystkie drogi mają mieć 10m szerokości ..

w każdym razie ja walczę o oszkodowanie za zabrany teren (150m2)

powodzenia

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Rozdział 2

Dojścia i dojazdy

§ 14. 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni nie może być mniejsza niż 3 m.

2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów.

3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m.

Drogą gminną nie można dojechać na tył działki, bo sąsiad zasadził ją drzewkami :evil:

To może do gminy czy zarządu dróg, że istnieje nieprzejezdna droga na której to Twój miły sąsiad lub inna Ci bliżej nieznana osoba posadziła drzewka. Poproś o ich usunięcie, bo nie ma dojazdu. Weź ich po prostu pod włos. Jeżeli gmina odpowie Ci, że nie ma na razie na to środków, to zaoferuj się, że im pomożesz i wytniesz te drzewka - niech tylko wydadzą Ci zgodę na to.

Dziękuję za odzew.

No właśnie...Czy gmina może godzić się na samowolę sąsiada, a tym samym wykorzystując moją ziemię? To będzie spora powierzchnia, bo około 0,15 ha = 1500 m2.

Teraz staram się z rodziną dogadywać... Ale myślę też o przyszłości, a jeśli właściciele się zmienią? -to trzeba będzie przepuszczać obcych ludzi przez moją działkę. I ciągle nurtuje mnie ta szerokość... żeby chociaż 3 metry, a nie 5...

Dodam, że wydzielana działka z tyłu (na dole obrazka) nie jest działką budowlaną i nie będzie tam żadnego osiedla, itp.

Jest to sad, a dalej ciągnie się las.

Pozdrawiam i proszę o dalsze porady :wink:

• 3 weeks później...
Nie wydzielaj nowej drogi ze swojej działki . Nie ma takiej potrzeby . Istnieje droga gminna Działka Nr 1129 . Podziel po prostu działkę 1133 w poprzek . Usunięcie drzewek i oczyszczenie starej drogi bardziej się opłaca . A 0,15 ha gruntu to całkiem spora dzałka i szkoda przeznaczać go na drogę .