RomanP 05.03.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 W ostatnim numerze M jako dodatek ukazała się płyta zawierająca m.in.:1. Energooszczędny – to znaczy jaki?2. Dekalog energooszczędności (10 przykazań energooszczędności)3. Ile można zaoszczędzić (modernizacja projektu M, żeby zejść poniżej 70 kWh/(m2 rok)4. Projekty domów energooszczędnych. (spełniających powyższe kryterium).Z dwoma pierwszymi się całkowicie zgadzam, dwa następne jawią się mi jak opowieści z innej bajki. Jakby pisali je całkowicie inni ludzie. Porównajmy co nam proponuje M w zestawieniu z dekalogiem, który sam wymyślił. 1. Nie buduj dużego domu. Jest to rzecz gustu. Dla jednego 130 m kw to dużo, dla drugiego dużo zaczyna się od 300 m kw.2. Niech ma zwartą bryłę.Omówiono w nim ważny współczynnik A/V. O ile w „Ile można zaoszczędzić?” przedstawiono dom o zwartej bryle, to w przykładowych projektach architekci sobie poużywali, wydłużając linie ścian ile się da. W jednym z projektów energooszczędnych jest nawet dom z wewnętrznym dziedzińcem.Po tym punkcie (według mnie) Energooszczędność przegrywa 0:1 z Muratorem.3. Największą elewację usytuuj od południa.W przykładowym projekcie nie ma sensu tego robić. Duże podcienia i tak nie pozwolą na pasywne pozyskiwanie energii. Ocieniające balkoniki i podcienia to pięta Achillesowa przedstawionych projektów.Po trzeciej tercji Energooszczędność przegrywa 0:2 z Muratorem4. Przeszklenia zwróć w stronę słońca.W wersji M. i zaciemnij je skutecznie podcieniami. Zapłacisz za większy dach i nie zyskasz 1000 do 2500 kWh energii.Po czwartej tercji Energooszczędność przegrywa 0:3 z Muratorem.5. Nie zacieniaj okien. To zależy już bardziej od inwestora. Ukształtowania działki, gdzie ona się znajduje. W tej tercji bez punktów.6. Buduj z materiałów akumulujących ciepło.Według dekalogu pełnej cegły, betonu, ja bym dorzucił jeszcze silikat. Czyli materiał którego waga przekracza tonę na metr sześcienny . W podanym przykładzie proponuje się porotherm. Czy to według autora artykułu materiał o dużej pojemności cieplnej?Po szóstej tercji Energooszczędność przegrywa 0:4 z Muratorem.7. Nie dziel niepotrzebnie wnętrzaTu przykład się udał. Wyraźnie wydzielona strefa nocna. Możliwość grupowania, buforowania na parterze. Znowu dobry nastrój psują podcienia. Nie pozwalają wykorzystać efektów z orientacji względem stron świata. Punkty dzielimy z tego powodu po połowie.Po siódmej tercji Energooszczędność przegrywa 0,5:4,5 z Muratorem.8. Zrezygnuj z balkonów (ja dodałbym jeszcze z kolumienek, które stanowią całość ze stropem).W podanym przykładzie jest dobrze, jednak nastrój psują inne projekty „energooszczędne”, gdzie można znaleźć wszystko, czego należy unikać. Znowu proponuję podzielić punkty.Po ósmej tercji Energooszczędność przegrywa 1:5 z Muratorem.9. Starannie ocieplaj.No w tym Murator ostatnio jest dobry. Punkt dla Energooszczędności.Po dziewiątej tercji Energooszczędność przegrywa już tylko 2:5 z muratorem.10. Odzyskuj ciepło z wywiewanego powietrza. Tylko przyklasnąć. Punkt dla Energooszczędności.Cały mecz przegrywa jednak Energooszczędność 3:5. Cały czas M. próbuje wszystkim udowodnić, że jak się ktoś uprze to z każdego „Malucha” zrobi samochód wyścigowy. Kiedyś włodarze PRL wysłali Syrenę na rajd Monte Carlo. Ile Nas to kosztowało historia milczy. Dojechała i nawet zmieściła się w limicie czasowym. Nie robi to jednak z niej Supermaszyny. Pomysł, że jak się już narysowało projekty, to dalej można je sprzedawać jako energooszczędne jest odkrywczy. Wystarczy wpakować w nie kilkanaści tysięcy zł. i już mieszczą się w umownej granicy oszczędności. Ciekawe dlaczego 70 kWh/(m kw*rok), a nie 50. Dlaczego lekką rączką rezygnuje się z pasywnego pozyskiwania energii (parę tysięcy KWh na rok), żeby radośnie wydawać Nasze Pieniądze w celu zaoszczędzenia kilkunastu KWh. Ja czekam na ładne projekty domów, które z założeń przestrzegają przykazań dekalogu energooszczędność. Okaże się wtedy, że można zejść poniżej granicy 50 kWh/(m kw*rok) i to nie wydając ani złotówki więcej niż proponuje obecnie M. Domy gdzie garaż i strych można ustawić od północy a od południa będą ładne duże okna. Parę jaskółek już widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 30.07.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Dawno juz nie czytałem M. Podobno jest w wersji elektronicznej - może się skuszę aby zobaczyć czy zmienili swoje "komercyjne" podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts