Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mamy w projekcie dach dwuspadowy naczółkowy. W trakcie budowy, ze względu na koszty, zdecydowaliśmy o nierobieniu naczółków. Czyli mamy po prostu dwuspadowy. Czy jest to istotne odstępstwo od projektu ?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/97672-dach-dwuspadowy-nacz%C3%B3%C5%82kowy-gt-nienacz%C3%B3%C5%82kowy/

Ja w oryginale miałam dwuspadowy, ale mąż powiedział z naczółkami ( sytuacja odwrotna jak u Ciebie :lol: ). Rozmawiałam o takiej sytuacji w urzędzie. Odpowiedź głównej osoby była taka : Pani Doroto, w momencie odbioru technicznego budynku wszystko zależy od osoby która do Pani przyjdzie. U jednej to przejdzie, a inna nie odbierze budynku i zażąda zrobienia projektu zamiennego". I co ? Zrobiłam projekt zamienny a w ręku mam pozwolenie zamienne dla świętego spokoju.

Pozdrawiam. Dorota.

Ps. Tak mi się przypomniało czy taki mądry z urzędu nie przyczepi się tego że po takich zmianach ( + naczółki , czy - naczółki ) są zmiany w więźbie czy wyglądu budynku..

Z prawa budowlanego:

1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3.

3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32-35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany.

4. (uchylony).

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (uchylony),

4) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

Czyli jak nie zmieniasz tego co jest podane w par. 5 to nie trzeba zmieniac pozwolenia.

Pani w starostwie (od pozwoleń) powiedziała mi: jak nie zmieni pan wymiarów budynku, wysokości, powierzchni zabudowy to pozostałe wymagaja tylko wpisu w dzienniku budowy (projektant+kierownik budowy).

ALE

co starostwo to inna interpretacja.....

Pozdrav

Gość ZW
...

Ps. Tak mi się przypomniało czy taki mądry z urzędu nie przyczepi się tego że po takich zmianach ( + naczółki , czy - naczółki ) są zmiany w więźbie czy wyglądu budynku..

Wygląd widać => w dobie walki z korupcją urzędnik może mieć problem z odebraniem widocznego odstępstwa.

witam

a ja mam takie pytanie. Mam już pozwolenie na nadbudowe. Nie miałem zmieniać dachu, ale okazało sie że jednak będzie zmieniony.Projektant narysował dach istniejący tzn. bez okapu na szczytach. Przy wymianie dachu będe chciał zrobić okap taki ok. 60 cm to czy to jest istostna zmiana i trzeba robić projekt zastępczy? Nic innego się nie zmieni.

Pozdrawiam

Zadzwoń do PINB-u. Tam ci dokładnie powiedzą czy to duże czy małe odstępstwo. Ja miałem problem z oknami. Żonka się uparła 3 kamienie od podłogi i tak projektant zrobił. W trakcie budowy jednak 4 kamienie bo trzy to za nisko.

Zadzwoniłem i powiedzieli że to nie jest strasznie duże odstępstwo i można to zmienić. PINB Rybnik

Zadzwoń do PINB-u. Tam ci dokładnie powiedzą czy to duże czy małe odstępstwo.

Od kiedy to i na jakiej podstawie urzędnicy decydują, czy odstępstwo jest istotne, czy nie?

Poęcia małego i dużego odstępstwa nie znam.