Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekspres do zabudowy


Recommended Posts

Jak to nie tani ?! :lol:

Ja ostatnio widziałam taki, co kosztował ponad 10 tys !

W dodatku po kilku nieskutecznych probach zaprogramowania i uruchomienia przez gospodynię plunął na nią jakąś pianą (podobno to samoczyszczenie), zacharczał i napisał na wyświetlaczu, coś co wyglądało na slowo DUMM, ale podobno to było DUMPF. :D :o - czyli, że poczuł się brudny i będzie się czyścił, a nie że osoba obsługująca jest głupia. :lol: :oops:

Pani domu bardzo tlumaczyła się, że ekspres nie wyzywa jej od głupich, tylko, że sam jest taki mądry, że wie, kiedy ma dbać o swoją higienę ! :o

Stwierdziliśmy z ulgą z mężem, że nie chcemy, aby "w kuchni ktoś przy dziecku mówił po niemiecku". :lol: Poza tym urządzenie przerosło nas pod każdym względem - od finansowego poczynając, poprzez lingwistyczny i techniczny. :cry: :wink:

Cieszymy się, że nas na nie nie stać ! :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Szukając AGD do swojej kuchni natrafiłem na cos takiego: Whirlpool ACE 010 IX

 

Cena jest dośc atrakcyjna, bo nie stać mnei na ekspres za 3000, ale czy warto kupować taki prosty ekspres z podstawowymi funkcjami?

 

Używa ktoś może, jakies opinie??

 

Ten ekspres zrobi kawę nie lepszą niż np. mały AEG za 300 zł z MM. Z drugiej strony automat miele za 6000 nie musi robić lepszej kawy niż automat stojący krupsa za 1800. Ja nosze sie z zamiarem zabudowy ekspresu, ale po moich wieloletnich doświadczeniach z maszynkami do kawy zabudowałbym tylko full automat. Zabudowywanie urządzenia bez młynka, z kolbą wymagającą ładowania i opróżniania to pomyłka. Twój wybór ma tylko dwie zalety - ładny wygląd i powiedzmy oszczędność miejsca na blacie (ale za to mniej szafek).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie chodzi nie tylko o szczędnośc miejsca na blacie ale o wygodę w parzeniu kawy dla gościa.

Jeśli przyjdzie 1-2 osoby spokojnie można zrobić kawę a nie czekać az w ekspresie przelewowym nam "nakapie"

Oczywiście dla większej ilości gości zrobi się kawę w dzbanku i tyle :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraz, zaraz - zacznijmy od początku - bo widzę że mylicie sprawy podstawowe: "ekspresy" to urządzenia przyspieszające robienie napojów kawopodobnych, a przytoczony w pierwszym wątku to "maszyna do espresso" czyli "prasa do robienia kawy po włosku", a po polsku mówi się na to "ekspres kolbowy".

 

Systematyzując, do robienia najsmaczniejszej kawy na świecie , czyli espresso, używa się 3 rodzajów maszyn:

- prasa do kawy (i stąd nazwa "kawa espresso" czyli "kawa z prasy" - maszyna całkowicie ręczna, w której ciśnienie wytwarzamy naciskiem dźwigni, najczęściej temperaturę w bojlerze też reguluje się ręcznie obsługa wymaga sporego doświadczenia - powiedzmy kilka miesięcy intensywnego treningu. Do kompletu konieczny wysokiej jakości młynek.

 

http://www.clickstore.com/bella-italia/pimages/pict34_120905_big_RH.jpg

 

 

- ekspres kolbowy - czyli półautomat- ciśnienie wody wytwarza wbudowana pompka, a temperatury pilnują termostaty. Jest to najpopularniejszy typ, umożliwia zaparzenie doskonałej kawy, do opanowania w kilka tygodni, a jak ktoś ma talent to kilka dni.Do kompletu konieczny wysokiej jakości młynek.

 

http://www.clickstore.com/bella-italia/pimages/pict134_112457_big_ig.jpg

 

 

 

- ekspres automat - robi sam wszystko, ale nie ma mowy aby zrobić w nim kawę choć w połowie tak smaczną jak w powyższych dwóch, niezależnie od tego jak drogi model się kupi.

http://delicarte.pl/img/impressa_f70_platinum.jpg

 

Oczywiście jeśli ktoś nie spróbował doskonałej jakości włoskiego espresso ten nie zrozumie o czym ja tu bełkotam :-(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jerzy,

nie wiem kogo masz na myśli pisząc o myleniu pojęć, ale jak zauważyłes gość ma innego rodzaju problem niż wybór wyrafinowanego sprzętu ;)

 

Swoją drogą, gdzie w PL jest knajpa w której podają kawę z pistona? Zajrzałbym.

 

Nie zgodzę się, że automat nie zrobi dobrej kawy. W samych Włoszech jest od groma kawiarni gdzie pełne automaty gagia czy cimbali produkują swietny napar. A w PL i tak ludzie nie odrózniliby blue mountain z tłoka od primy z przelewu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK - załóżmy, że się zdecyduję na zakup tego Whirlpoola, ale dużo piszecie o młynku. Wnioskuję zatem, że kawa "mielona" kupowana w paczkach nie nadaje się do bezpośredniego zaparzania bo ma zbyt grube ziarna - czy tak?

Nie jestem znowu jakims tam smakoszem kawy - chodzi mi tylko o wygodę i czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK - załóżmy, że się zdecyduję na zakup tego Whirlpoola, ale dużo piszecie o młynku. Wnioskuję zatem, że kawa "mielona" kupowana w paczkach nie nadaje się do bezpośredniego zaparzania bo ma zbyt grube ziarna - czy tak?

Nie jestem znowu jakims tam smakoszem kawy - chodzi mi tylko o wygodę i czas.

 

Oczywiście, że się nadaje! Trzeba tylko zwrócic uwage, żeby kupic mieloną do ekspresów cisnieniowych.

 

Młynek to akcesorium równiez dla koneserów. Po prostu świeżo zmielona kawa ma o wiele bogatszy aromat niż nawet hermetycznie zapakowana mielonka ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Młynek to akcesorium równiez dla koneserów. Po prostu świeżo zmielona kawa ma o wiele bogatszy aromat niż nawet hermetycznie zapakowana mielonka ;)

 

Uważam siebie za osobę wymagającą w stosunku do kawy ale w twoich oczach muszę być koneserem... I nie ma tu co mówić "po prostu", młynek zapewnia nie tylko świeżo zmielona kawę ale i odpowiednio zmieloną. I nie kupi się w sklepie kawy odpowiednio zmielonej do posiadanego modelu ekspesu. Jakość espresso to poza jakością ziarna, świeżo zmielonego w dobrym młynku - odpowiedni czas ekstrakcji. Ten kto bawił się przygotowaniem tego naparu i miał do dyspozycji młynek żarnowy z regulacją będzie wiedział, jak wielkie zmiany w naparze spowoduje przestawienia grubości mielenia nawet o 1 stopień w młynku, który tych stopni ma nawet 30. I stąd m.in powodzenie regulacji bezstopniowej.

 

Jak się już chce zainwestować w ekspres do kawy to automat do zabudowy jest bardzo złym pomysłem. Szkoda pieniędzy bo osiągnięty efekt będzie ekscytował tylko do momentu, kiedy spróbuje się porządnego espresso.

 

Do celów domowych nie ma dobrych automatów, są lepsze i gorsze, z dobrej półki poleciłbym QuickMilla ale ten nie robi (chyba) tego sprzętu do zabudowy.

 

I w pełni zgadzam się z Jerzym.

 

Pozdrawiam,

darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ehhhhh Twój post to cos w stylu "prawdziwy miłosnik cygar nie zapali papierosa".

 

Nie w tym rzecz - ja pytałem, czy ten ekspres jest na tyle dobry, by moja żona mogła w nim zrobić szybką kawę jak przyjdzie do niej znajoma a nie sypać tragicznej (IMHO) rozpuszczalnej czy czekać aż "nakapie" w ekspresie przelewowym - to wszystko.

 

Jeszcze chwila i zaraz ktoś mi powie, że nie tyle sposób parzenia jest wazny co gatunek kawy itd.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ehhhhh Twój post to cos w stylu "prawdziwy miłosnik cygar nie zapali papierosa".

 

Nie w tym rzecz - ja pytałem, czy ten ekspres jest na tyle dobry, by moja żona mogła w nim zrobić szybką kawę jak przyjdzie do niej znajoma a nie sypać tragicznej (IMHO) rozpuszczalnej czy czekać aż "nakapie" w ekspresie przelewowym - to wszystko.

 

Jeszcze chwila i zaraz ktoś mi powie, że nie tyle sposób parzenia jest wazny co gatunek kawy itd.....

 

...twardośc wody, temperatura filiżanki.... ;)

 

No właśnie, koledzy zamiast w żołnierskich słowach wyłuszczyć ci sprawę zaczynają popisówki ;)

 

Kup sobie ten ekspres jesli cie stać. To przepasc miedzy przelewowym czy rozpuszczalną smółką skaładająca się głównie z cykorii ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ehhhhh Twój post to cos w stylu "prawdziwy miłosnik cygar nie zapali papierosa".

 

Nie w tym rzecz - ja pytałem, czy ten ekspres jest na tyle dobry, by moja żona mogła w nim zrobić szybką kawę jak przyjdzie do niej znajoma

.

 

Nie wierzę, że ta firma zrobi przyzwoity ekspres.

Nie wiem też ile kosztuje.

Nie kupiłbym ekspresu do zabudowy z prostego względu - firmy, które potrafią budować dobre ekspresy do kawy nie produkują urządzeń do zabudowy, z wyjątkami.

 

Co ja bym kupił a automatów do domu na prezent dla (nie)ukochanej żony?

NIVONA CafeRomatica 610

Jura S70 (nie wiem, czy jeszcze produkują)

Jura Impressa C5

GAGGIA SYNCRONY / Saeco Syncrony

 

A jesli żona i jej koleżanki preferuja cappucino to.... kupiłbym kafetierkę mukka firmy Bialetti ! I tylko 250 zł, i kilka filiżanek na raz, i szybko, i grubo zmielona pasuje.....

 

darek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ehhhhh Twój post to cos w stylu "prawdziwy miłosnik cygar nie zapali papierosa".

 

Nie w tym rzecz - ja pytałem, czy ten ekspres jest na tyle dobry, by moja żona mogła w nim zrobić szybką kawę jak przyjdzie do niej znajoma a nie sypać tragicznej (IMHO) rozpuszczalnej czy czekać aż "nakapie" w ekspresie przelewowym - to wszystko.

 

Tak, jest na tyle dobry - ale:

- nie do tego służy

- smak"szybkiej kawy" będzie jak smak sexu przez telefon :-(

 

Jeśli jeszcze nie piłeś doskonałego espresso, więc i nie jesteś smakoszem, kup automat, na przykład któryś z tych które poleca dmjdmj

 

 

 

Jeszcze chwila i zaraz ktoś mi powie, że nie tyle sposób parzenia jest wazny co gatunek kawy itd.....

 

Jest mnóstwo gatunków dobrych kaw, ale każdy jeden wymaga przede wszystkim innego, idealnego dla danego gatunku, ustawienia młynka. Na dobrym sprzęcie można wyczarować zadziwiająco dobry napój z zupełnie niedrogiej kawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą, gdzie w PL jest knajpa w której podają kawę z pistona? Zajrzałbym.

 

Tego nie wiem, ale w czeskiej Ostravie, na ulicy Stodolni, w Cernej Zvezdzie, dostaniesz taką Illy że nie będziesz miał wątpliwości dlaczego uchodzi ona za wzorzec smaku espresso. Ciastka tez mają takie że palce lizać :-)

W Polsce niestety dobrą kawę pijam tylko u siebie w domu :-(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

carringtontomas jeżeli zależy ci bardziej na wygodzie kup automatyczny. naciskasz przycisk i kawka gotowa, wyzwaniem pozostaje spienienie mleka.

parzenie kawy przy nabijanym (czy jak wy to tam nazywacie) to jednak trochę zabawy. maksymalnie zrobisz dwie kawy na raz, znów musisz nabić i zaparzyć. ja jestem do tego za leniwa :oops: :oops: :oops:

a do tego według mnie (+/- kawosza, nie konesera) gotowej mielonej brak trochę aromatu. dodatkowo podczas mielenia unosi się w pomieszczeniu ten zapach...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...