Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy domu Anety

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anetko jak zobaczyłam Twój projekt domku, to aż mi się serducho "zaśmiało" :D :lol: Ustawny to był pierwszy mój ukochany projekt, który miał doczekać się realizacji gdyby nie warunki zabudowy. :x Dostałam warunki na dom o wymiarach nie większych niz 15m. mimo iż działka duża i spełniała wszelkie warunki pod budowę Ustawnego. I tak za sprawą WZ musiałam z wielkim bólem pożegnać się z tym projektem. :( :(

Ale teraz zaciekle będę Ci kibicować i już nie mogę się doczekać realizacji. :D

Anetko u mnie na działce oprócz nowego domu, który się właśnie buduje, stoi stary, w którym teraz mieszkam. Pozwolenie na budowę dostałam warunkowo, tzn., że w momencie odbioru nowego budynku, stary musi być zburzony. :roll: Obowiązuje u mnie takie prawo(niestety), iż na działce nie może stać więcej niż jeden budynek mieszkalny, mimo, że działka na tyle duża, że mogą spokojnie stać dwa budynki. Ale z tego co wiem nie we wszystkich gminach takie prawo obowiązuje. Warto się tego dowiedzieć w Gminie, bo architekci nie zawsze orientują się w tych sprawach.

Dopiero co zdążyłam nacieszyć się przyszłą realizacją tego projektu, a Ty piszesz, że już poszukujesz innego. :roll: :( Jestem zmartwiona. :lol: :lol: :lol: :wink: :wink:

• 2 weeks później...
P.S. Tymczasem dzisiaj miałam bardzo zły dzień i w pracy i w domu i znowu pokłóciłam się z teściami. Więc mogę długo nie wytrzymać i kupię po prostu mieszkanie w bloku. Ale to ostateczność...

Anetko po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój...

Nie możesz mieć takiego negatywnego podejścia, bo za kilka dni Ci przejdzie i będzie po bólu. I absolutnie nie myśl o mieszkaniu w bloku, musisz spełnić swoje marzenie o własnym domku. Nikt nie mówil, że będzie łatwo, ale wszystko jest do przejścia, tylko trzeba troszkę czasu.

Dopiero co zaczęłam czytać Twój dzienniczek, a już po raz trzeci będziesz zmieniać projekt. :lol: :wink: A czy nie możesz iść do innego architekta, który wcześniej zrobiłby ten projekt? :roll:

• 3 weeks później...

Witam Aneto serdecznie :D

Nie martw sie napewno nie jesteś tu jedyną osobą, która musi najpierw zwalczyć męża żeby wziął się do roboty i przyłożył trochę do budowy a po drugie osobą, która nie ma oszczędności i mega-zarobków a jedynie pomysł na swój wymarzony dom... :wink: :D :D

.....jakoś tam będzie przecież prawda...?

Dodam Twój dziennik do "ulubionych" bo Twoje budowanie baaardzo przypomina mi moje :wink:

Jedziemy na tym samym wózku !

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Geo....co??? :o :o :o

Pierwszy raz słyszę. Pierwsze moje skojarzenie dotyczyło klimatyzacji, a nie pustaków. :lol: :lol: :lol:

Nie znalazłam tej nazwy nawet w wyszukiwarce internetowej, ale w składzier budowlanym to znają, podobno to to samo, co porotherm - i to i to sprowadzają z Czech

A może sami zamówcie sobie pustaki. Będzie szybciej. :D

Chciałam tak zrobić, za godzinę miałabym pustaki na placu ale mój wykonawca już złożył zamówienie i nie mógł go wycofać i powiedział już żebym nie mieszała.

O ile masz jakieś podejrzenia co do swojego wykonawcy, to może lepiej go jakoś sprawdzić, bo może chce sobie na Was zarobić. :roll:

Zarobi na mnie 15% całości, czyli ponad 30000zł + 5% z kosztów zakupu materiałów ( to musiałabym policzyć - za fundamenty miał prawie 1000zł) no i są jeszcze koszty pośrednie 80% - nawet nie wiem co to jest?

Koniec końcem zaczną w poniedziałek lub wtorek - tak powiedział mi wykonawca przez telefon.

My dajemy zakupić podwykonawcy tylko te materiały na których się ani troszkę nie znamy, więc np. kable elektryczne kupował nam znajomy elektryk. I jak mąż powiedział, że sprawdzi sobie ceny gdziekolwiek, choćby na allegro i będzie wiedział czy ten nas nie urabia. I podziałało, okazało się, że kable mogą jednak być sporo tańsze 8) Jednak zawsze trzeba sprawdzać wykonawców :!: Niestety....

• 3 weeks później...