Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD HEBANOWCEM pracownia ARCHON

Recommended Posts

mam podobna sytacje.

po telefonie do gminy okazalo sie ze wystarczy w referacie ladu przestreznnego zlozyc odpowiedni wniosek i nie powinno byc z taka zmiana problemu...

mnie rowniez bardzo spodobal sie ten projekt - swietnie pasuje do mojej dzialki.

mam cicha nadzieje, ze zostanie uzupelniony w wersje energooszczedna...

pozdrawiam,

piotr

• 2 weeks później...

tak wlasnie liczylem - okolo 3500 zl/m2,

to naprawde zgrubne liczenie, bo dopuki nie zna sie warunkow przylaczen, planow co do stosowanych materialow oraz spodziewanego standardu wykonczenia, to naprawde mowimy o zgadywance ....

ale wiedzac to, co wiem, to myslac o takim domu zalozylbym sobie taka kwote za m2,

inna sprawa, ze znajdziesz na forum osoby, ktore uznaja ze i 350 tys wystarczy zeby zamieszkac w tym domu, ja z kolei znam osoby ktore za podobny metaz wylozyly i milion zl - wszystko zalezy od inwestora ....

Witam.

Odnośnie projektu:

- bardzo ciekawa część "dzienna" - daje dużą swobodę w aranżacji wnętrza,

- duże okna - z jednej strony to duży koszt, z drugiej zaś świetnie doświetlone mieszkanie,

- jak na mój gust, trochę za mały wiatrołap - przy tej powierzchni domu powinien być sporo większy - brak również jakiejś garderoby na dole,

- stosunkowo mała powieżchnia pomieszczeń gospodarczych.

Co do kosztów, to myślę, że minimum 2300 za m2 powieżchni całkowitej, przy założeniu dość niskiego standardu. Reasumując, bez 500 tyś będzie problem.

• 5 weeks później...

Dzieki za odpowiedzi!

co do poniższego:

- bardzo ciekawa część "dzienna" - daje dużą swobodę w aranżacji wnętrza,

- duże okna - z jednej strony to duży koszt, z drugiej zaś świetnie doświetlone mieszkanie,

- jak na mój gust, trochę za mały wiatrołap - przy tej powierzchni domu powinien być sporo większy - brak również jakiejś garderoby na dole,

- stosunkowo mała powieżchnia pomieszczeń gospodarczych.

to wlasciwie zgadzam sie ze wszystkim, lecz to nadal nie zmienia faktu, ze projekt ten bardzo mi sie podoba.

bardziej martwi mnie to ze nieraz patrzac na wizualizacje mam wrazenie ze ten dom wyglada bardzo masywnie, troche jak stodola... :-) Mam nadzieje, ze to wynik niedoskonalosci wizualizacji...

Troche mnie rowniez przerazaja wasze wyceny. jeszcze sie nie zdecydowalem na ten projekt, ale gdybym budowal to w przyszlym roku i nie wyobrazam sobie wydac wiecej niz 600 tys na stan pod klucz, a musze dodac ze chcialbym dom cieplejszy i z rekuperacją....

Co do przeszkleń to największe (m.in. przeszklenie jadalni) będą u mnie od strony południowej więc myślę że nie wpłynie to zbyt negatywnie na koszty ogrzewania

No coz... zobaczymy....

bede wdzieczny za dalsze komentarze! :-)

pozdrawiam!

• 10 months później...

Mi też ten projekt się podobna. Jestem już po wstępnej rozmowie z wykonawcą i powiedział że ten projekt jest standardowy, robili o wiele bardziej skomplikowane. A nawet ten jest prostszy o konstrukcję dachu. Prosty dwuspadowy dach, do tego bez okien dachowych. Reszta też bez szaleństw poza tym oknem w jadalni. Wszystko rozbija się o standard wykończenia ale tak jest w każdym projekcie, budowa kosztuje podobnie ale już wykończenie domu to można szaleć i tu koszty rosną. Jedyne czego się obawiam to koszty ogrzewania. Szczególnie tego gabinetu na parterze, z dużym oknem. Chyba lepiej tam zastosować podłogówkę ??

Pozdrawiam

Jak bardziej się wgłębię w temat to napiszę więcej szczegółów.