L.E.FemFem 07.03.2008 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Na elewacją nie można zwykłej cegły. Można za to zendrówkę np. A co z "rozbiórkówką"? Zależy czy jesteś w stanie stwierdzić jaka jest ta rozbiórkowa. Jeśli elewacyjna (klinkier, zendrówka) to tak , inne nie. Wydaje mi się, że kiedyś nie robiono rozróżnienia na zandrówki, klinkierówki i inne. Po prostu budowano dom z cegły i się trzymał. Pojeździlem pooglądać okoliczne kaszubskie i żuławskie domy. Może nie wyglądają jak prosto ze sklepu ale w sumie nie ma się do czego doczepić. Nawet wystające cokoły były chronione taką skośną cegłą i mimo tylu lat, z dachem kończącym się praktycznie na ścianie, wyglądają przyzwoicie. Tynkowane ściany mogą być ze zwykłej, nie tynkowane j.w. (klinkier,zendrówka itp.) Ale Kaszubi nie tynkowali. Zresztą Krzyżacy też nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.03.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Na elewacją nie można zwykłej cegły. Można za to zendrówkę np. A co z "rozbiórkówką"? Zależy czy jesteś w stanie stwierdzić jaka jest ta rozbiórkowa. Jeśli elewacyjna (klinkier, zendrówka) to tak , inne nie. Wydaje mi się, że kiedyś nie robiono rozróżnienia na zandrówki, klinkierówki i inne. Po prostu budowano dom z cegły i się trzymał. Pojeździlem pooglądać okoliczne kaszubskie i żuławskie domy. Może nie wyglądają jak prosto ze sklepu ale w sumie nie ma się do czego doczepić. Nawet wystające cokoły były chronione taką skośną cegłą i mimo tylu lat, z dachem kończącym się praktycznie na ścianie, wyglądają przyzwoicie. Tynkowane ściany mogą być ze zwykłej, nie tynkowane j.w. (klinkier,zendrówka itp.) Ale Kaszubi nie tynkowali. Zresztą Krzyżacy też nie.. Nie budowali też ze zwykłej cegły. Przyjmij to do wiadoności. Lub nie i za 10 lat będziesz sobie remontować elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 07.03.2008 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Na elewacją nie można zwykłej cegły. Można za to zendrówkę np. A co z "rozbiórkówką"? Zależy czy jesteś w stanie stwierdzić jaka jest ta rozbiórkowa. Jeśli elewacyjna (klinkier, zendrówka) to tak , inne nie. Wydaje mi się, że kiedyś nie robiono rozróżnienia na zandrówki, klinkierówki i inne. Po prostu budowano dom z cegły i się trzymał. Pojeździlem pooglądać okoliczne kaszubskie i żuławskie domy. Może nie wyglądają jak prosto ze sklepu ale w sumie nie ma się do czego doczepić. Nawet wystające cokoły były chronione taką skośną cegłą i mimo tylu lat, z dachem kończącym się praktycznie na ścianie, wyglądają przyzwoicie. Tynkowane ściany mogą być ze zwykłej, nie tynkowane j.w. (klinkier,zendrówka itp.) Ale Kaszubi nie tynkowali. Zresztą Krzyżacy też nie.. Nie budowali też ze zwykłej cegły. Przyjmij to do wiadoności. Lub nie i za 10 lat będziesz sobie remontować elewację. Geno, Tak sobie rozważam. Nie mam aspiracji, żeby dom stał tyle co zamek w Malborku ale nie chciałbym robić remontu generalnego elewacji po 10 latach. Zresztą zrobienie czegoś dobrze i źle zabiera mniej więcej tyle samo czasu i tyle samo pieniędzy. Tylko, że źle płaci się podwójnie i się poprawia. Nie tylko w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 07.03.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Chyba nie jest to technologia zbyt popularna wśród Forumowiczów. A może ktoś mógłby polecić jakieś linki? Kiedyś taki produkt miał Bayosan. Dziś przejęty przez Baumit. Nie umiałem znależć w ich katalogu - może wycofali produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 07.03.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Chyba nie jest to technologia zbyt popularna wśród Forumowiczów. A może ktoś mógłby polecić jakieś linki? Kiedyś taki produkt miał Bayosan. Dziś przejęty przez Baumit. Nie umiałem znależć w ich katalogu - może wycofali produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksoj 08.03.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 aksoj, a z czego będzie cokół? Ja planuję kamień. Tylko, że cokół chyba wyjdzie wysunięty przed ścianę. Nie za bardzo mi się to podoba ale inaczej się chyba nie zmieści. z kamienia polnego ale cięty będzie na 5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksoj 08.03.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Na elewacją nie można zwykłej cegły. Można za to zendrówkę np. A co z "rozbiórkówką"? Zależy czy jesteś w stanie stwierdzić jaka jest ta rozbiórkowa. Jeśli elewacyjna (klinkier, zendrówka) to tak , inne nie. Wydaje mi się, że kiedyś nie robiono rozróżnienia na zandrówki, klinkierówki i inne. Po prostu budowano dom z cegły i się trzymał. Pojeździlem pooglądać okoliczne kaszubskie i żuławskie domy. Może nie wyglądają jak prosto ze sklepu ale w sumie nie ma się do czego doczepić. Nawet wystające cokoły były chronione taką skośną cegłą i mimo tylu lat, z dachem kończącym się praktycznie na ścianie, wyglądają przyzwoicie. Tynkowane ściany mogą być ze zwykłej, nie tynkowane j.w. (klinkier,zendrówka itp.) Ale Kaszubi nie tynkowali. Zresztą Krzyżacy też nie.. Nie budowali też ze zwykłej cegły. Przyjmij to do wiadoności. Lub nie i za 10 lat będziesz sobie remontować elewację. Geno, Tak sobie rozważam. Nie mam aspiracji, żeby dom stał tyle co zamek w Malborku ale nie chciałbym robić remontu generalnego elewacji po 10 latach. Zresztą zrobienie czegoś dobrze i źle zabiera mniej więcej tyle samo czasu i tyle samo pieniędzy. Tylko, że źle płaci się podwójnie i się poprawia. Nie tylko w budowaniu Żeby zakończyć temat. Klinkier i mur pruski ?? to hardcor i masakra szczyt kiczu To moje zdanie. Cegielnie produkujące cegłę ręcznie formowaną mają 2 rodzaie cegły na elewacje i do konstrukcji Zendra jest na elewacje. Wygląd jest genialny idealny do szachulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 08.03.2008 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 To prawda. Wysoki połysk nie za bardzo pasuje to muru pruskiego. aksojWrzuć jakieś zdjęcia. Albo na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrystianH 31.03.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Czy ktoś z Was budował ścianę z muru pruskiego? Ja sobie ubzdurałem ścianę 3W: BK+styropian+mur pruski cegła i drewno. Wiem, że to praco- i kasochłonne, ale może macie doświadczenia jak wygląda w praktyce budowa czegoś takiego. !!! Wreszcie jest ktoś kto chce budować mur pruski. Ja jestem na etapie elewacji. Ściana 3w porotherm 25+ 10 wełna+ 2 dylatacji + 12 cegła ręcznie robiona. Wcale nie jest tak źle z kasą. Belki na elewacji dałem 12/14 w środek cegła z kraśnika po 70gr !! Jak ekipa skończy mogę wysłać kilka fotek Gratuluję wyboru elewacji, też będę wykonywał elewację (2 ściany) w tej technologii, z chęcią usłyszę kilka rad : 1. jakiego użyłeś drewna (gatunek - sosna, modrzew, dąb?), czy było sezonowane i suszone (jeśli tak to na ile %)? 2. czym zabezpieczyłeś drewno (impregnacja w tartaku, ręcznie jakimś środkiem)? 3. czy zaprawa ma bezpośredni kontakt z drewnem, czy też zastosowałeś jakąś izolacje? z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam, Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 02.04.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Ja będę miał imitację. Mam ścianę 2-warstwową. Gdzieś czytałem o tym jak to wykonuje się w drugiej warstwie styropianu na elewacji - teraz niestety nie stać mnie na to. Jak liczyła mi firma za elewację bez muru pruskiego sam styropian + tynk to wyszło ponad 40tyś zł. Za mur pruski w moim wykonaniu wydam zeledwie kilka tyś zł. U mnie ze względu na ograniczoność budżetu i charakter budynku będę miał swego rodzaju prowizorkę. Ściana z BK zostanie pociągnięta 2 razy specjalnym, ale tanim gruntem "Grunt M" (nie będzie on przeszkadzał w przyszłości przy założeniu ocieplenia styropianowego na klej) Na taką ścianę przykręcone zostaną na kołki deski o grubości poniżej 20mm po zestruganiu i zakonserwowaniu na ciemny palisander. Ścianę z BK zamierzam przedtem dogładzić w ubytakch klejem od przyklejania stryropianu i zaszlifować tam gdzie tego wymaga. Robiłem już próby, po pomalowaniu gruntem całkiem ładnie to wygląda i nawet dodaje swego rodzaju starej ozdobnej patyny murowi - chodzi o fakturę, ścian jest aż rażąco bialutka. Widać zarys spoin bloczków BK, ale pomiędzy nałożonym szkieletem będzie z tego super efekt tak jak ktoś by wymurowywał te wolne przestrzenie większymi zamalowanymi na biało "cegłami". Ściana będzie miała całkiem przyzwoite parametry cieplne (napewno w porównaniu do gierkowskich kostek:) ) poza tym w kotłowni ma stać piec na ekogroszek. Na początek to mi wystarczy, a z odległości 10m będzie robiło szał jak prawdziwy pruski mur. Prowizorka będzie też łatwo demontowalna - wystaczy poodkręcać szkielet z elewacji. Materiał zamówie w tartaku, dam do przestrugania, zaimpregnuję już sam i podocinam. Szczyty będę miał odeskowane z tego samego materiału, budynek ma dosyc stromy dach, będzie prezentował się bardzo ludowo Grunt M ma własciwości hydrofobowe, wiec można śmiało powiedzieć, że BK będę miał zabezpieczony a budynek tak przyozdobiony ma przez około 5 lat kusić klientów, zaoszczędzone 40tyś zamierzam przeznaczyć na wnętrza. Ten biały kolor + ciemnobrązowy palisaneder na murze, nie można obok tego przejść obojętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.04.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 my zastosowaliśmy zamiast desek grubsze bale i jesteśmy usatysfakcjonowani. Pewnie gdybysmy budowali nowe a nie remontowali starej stajni, to byśmy nie kombinowali, a tak baliśmy sie trochę mostków ciepła. Tak było na samym początku: http://img522.imageshack.us/img522/1118/dommarzec20062we2.th.jpg A wyszło nam tak: http://img265.imageshack.us/img265/9547/im000478nq7.th.jpg http://img99.imageshack.us/img99/3723/im000479oo7.th.jpg http://img517.imageshack.us/img517/8112/dommarzecvn4.th.jpg http://img522.imageshack.us/img522/451/im000489lz4.th.jpg tak było w trakcie: http://img522.imageshack.us/img522/439/im000957zm3.th.jpg http://img522.imageshack.us/img522/8462/obraz105pv9.th.jpg pozdrawiamy wszystkich "chcących inaczej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 09.04.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Na elewacją nie można zwykłej cegły. Można za to zendrówkę np. Jakie straszne rzeczy opowiadasz! Bzdura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 09.04.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 nie chce zakladac nowego watku wiec zapytam tutaj czy ktos widzial takie rozwiazanie: na dole mur pruski a na poddaszu oblicowka drewniana? Moze ma ktos jakies zdjecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 09.04.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 nie chce zakladac nowego watku wiec zapytam tutaj czy ktos widzial takie rozwiazanie: na dole mur pruski a na poddaszu oblicowka drewniana? Moze ma ktos jakies zdjecia? no toć, że ja o tym pisałem..... jak mi podpowiesz jak tu wkleić fotki, to to zrobię - nie mam ich w necie tylko na dysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 09.04.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 no toć, że ja o tym pisałem..... jak mi podpowiesz jak tu wkleić fotki, to to zrobię - nie mam ich w necie tylko na dysku poczytaj tutaj a wszystko sie wyjasni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 09.04.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 ja będę miał coś w tym stylu kratka + deskowanie szczytówhttp://img90.imageshack.us/img90/4949/bbgystiocq09uxr84xlp4.jpg a tu typowa ściana szczytowa deskowana w całościhttp://img231.imageshack.us/img231/1907/p4aelkejq65bo7qlpxsj3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 13.04.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Hej, my też bedziemy miec mur pruski Jednak nasz dom nie bedzie wiejską chalupą ale XIX w. domem miejskim- parter z recznie robionej cegly z zaoblonymi oknami, piętro mur pruski , dach dwuspadowy z wykuszem na szczycie. Podrzezbiane krokwie i szpice lączące dwie polacie dachu. Drewniany podrzezbiany ganek i drewniany zadaszony taras- na wzór sopocki Cale wakacje pstrykalam foty na zulawach, kaszubach i w gdansku oraz sopocie Znajomi nie mogą sie nadziwic naszemu projektowi, ale my jesteśmy zachwyceni Tylko jedna sprawa nas martwi- nie chcemy imitacji z belkami na ścianie, tylko marzy nam sie ściana z belkami w tynku, jak "prawdziwy mur"- tylko jak to zrobic? Trudno chyba ciąc welnę mineralną , by w niej zglebic drewno? A może macie inny patent? Mur pruski z prawdziwego zdarzenia nie wchodzi w gre- budujemy dom energooszczędny i szkielet ryglowy odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 13.04.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Tylko jedna sprawa nas martwi- nie chcemy imitacji z belkami na ścianie, tylko marzy nam sie ściana z belkami w tynku, jak "prawdziwy mur"- tylko jak to zrobic? Trudno chyba ciąc welnę mineralną , by w niej zglebic drewno? A może macie inny patent? Mur pruski z prawdziwego zdarzenia nie wchodzi w gre- budujemy dom energooszczędny i szkielet ryglowy odpada. najbardziej bliski przykład na jaki się natknąłem w to umieszczanie drewna w warstwie styropianu - no ale to też imitacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 15.04.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Tylko jedna sprawa nas martwi- nie chcemy imitacji z belkami na ścianie, tylko marzy nam sie ściana z belkami w tynku, jak "prawdziwy mur"- tylko jak to zrobic? Trudno chyba ciąc welnę mineralną , by w niej zglebic drewno? A może macie inny patent? Mur pruski z prawdziwego zdarzenia nie wchodzi w gre- budujemy dom energooszczędny i szkielet ryglowy odpada. najbardziej bliski przykład na jaki się natknąłem w to umieszczanie drewna w warstwie styropianu - no ale to też imitacja... No wlaśnie, styropian a my chcemy izolować welną i pomysl, by parter byl w welnie, a piętro w styropianie nie jest chyba najlepszy A przy okazji- jakiego rodzaju drewno zamierzacie zastosować na belki naścienne? I czy chcecie kupic je już zaimpregnowane na czarno, czy dopiero sami bedziecie to robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 15.04.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Tylko jedna sprawa nas martwi- nie chcemy imitacji z belkami na ścianie, tylko marzy nam sie ściana z belkami w tynku, jak "prawdziwy mur"- tylko jak to zrobic? Trudno chyba ciąc welnę mineralną , by w niej zglebic drewno? A może macie inny patent? Mur pruski z prawdziwego zdarzenia nie wchodzi w gre- budujemy dom energooszczędny i szkielet ryglowy odpada. najbardziej bliski przykład na jaki się natknąłem w to umieszczanie drewna w warstwie styropianu - no ale to też imitacja... No wlaśnie, styropian a my chcemy izolować welną i pomysl, by parter byl w welnie, a piętro w styropianie nie jest chyba najlepszy A przy okazji- jakiego rodzaju drewno zamierzacie zastosować na belki naścienne? I czy chcecie kupic je już zaimpregnowane na czarno, czy dopiero sami bedziecie to robic? w moim przypadku jako, że ma to być rozwiązanie "tymczasowe" do 5-6 lat na ścianie, zostaną zamówione deski sosnowe w tartaku, drewno powietrzno-suche. Potem zostaną 4 stronnie przestrugane przez stolarza i potraktowane zostaną drewnochronem - dwukrotnie ale to juz wykonam osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts