Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur pruski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To prawda. Wysoki połysk nie za bardzo pasuje to muru pruskiego.

aksoj

Wrzuć jakieś zdjęcia. Albo na prv.

http://www.aksoj.ao.pl/

taki oryginał to benedyktyńska robota

Wow!!!!! Brawo! :o :D :D :D Rewelacja! :lol: Taki szkielet to dla mnie byloby wlaśnie TO! Kto ci go zaprojektowa l? Mój mur pruski ma być na piętrze , więc pewnie byloby trudniej- ale gdyby sie dalo zrobić cos takiego byloby BOSKO! Jeśli masz więcej zdjęć z montazu prześlij na priv, please :D

aksoj

Wow!!!!! Brawo! :o :D :D :D Rewelacja! :lol: Taki szkielet to dla mnie byloby wlaśnie TO! Kto ci go zaprojektowa l? Mój mur pruski ma być na piętrze , więc pewnie byloby trudniej- ale gdyby sie dalo zrobić cos takiego byloby BOSKO! Jeśli masz więcej zdjęć z montazu prześlij na priv, please :D

Cieszę się, że się podoba. Szachulec zaprojektowaliśmy z Ojcem na podstawie starych budynków Bamberskich w Poznaniu. Jak będę na budowie to porobię bardziej dokładne fotki. Te fotki, które są na stronie to dopiero pierwszy etap. W tej chwili szachulec jest już na całym domu. Fajny efekt :)

Cieszę się, że się podoba. Szachulec zaprojektowaliśmy z Ojcem na podstawie starych budynków Bamberskich w Poznaniu. Jak będę na budowie to porobię bardziej dokładne fotki. Te fotki, które są na stronie to dopiero pierwszy etap. W tej chwili szachulec jest już na całym domu. Fajny efekt :)

Jeśli wolno zapytać to jakiego użyto drewna i jak je zaimpregnowano ? Jakie są wymiary przekroju tych belek ?

Jeśli wolno zapytać to jakiego użyto drewna i jak je zaimpregnowano ? Jakie są wymiary przekroju tych belek ?

drewno póki co jest zabezpieczone impregnatem koloryzującum dulixa 1x. Po wmurowaniu cegieł będzie malowane jeszcze dwukrtnie. A drewno to sosna i świerk. Belki 12/14 a krancowe 14/14

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam, my także zamierzamy w ramach elewacji zrobić pruski mur. Swietnie, że pojawił się taki temat na forum :D

Dzięki forum natknęłam się na kraśnickie cegły. Czy ktoś z Was może mi coś powiedzieć na temat cegły hoffmanowskiej? czy ta cegłą może być stosowana na elewację? czy trzeba ją jakoś zabezpieczać? boję się, żeby w nierówności nie wyniknęła woda, co może skutkować pękaniem przy mrozach. Będę wdzięczna za odpowiedź!

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam, my także zamierzamy w ramach elewacji zrobić pruski mur. Swietnie, że pojawił się taki temat na forum :D

Dzięki forum natknęłam się na kraśnickie cegły. Czy ktoś z Was może mi coś powiedzieć na temat cegły hoffmanowskiej? czy ta cegłą może być stosowana na elewację? czy trzeba ją jakoś zabezpieczać? boję się, żeby w nierówności nie wyniknęła woda, co może skutkować pękaniem przy mrozach. Będę wdzięczna za odpowiedź!

Pozdrawiam

znajomy tez robi elewacje z postarzanej cegly recznie robionej i zamówil kontrolnie 2 cegly z cegielni hoffmanowskiej z Krasnika- jest to bardzo skrupulatny czlowiek i przeprowadzil test - najpierw zważyl cegle a nastepnie zanurzyl w misce z wodą na 10 minut a po wyjeciu znów zwazyl... Nie pamietam juz szczegolowych wynikow tych badan, ale okazaly sie tragiczne dla podobno elewacyjnej cegly - idac za jego porada zamierzam kupic cegly w cegielni pod wroclawiem (zapomnialam nazwy) - tym razem test okazal sie bardzo korzystny dla ich cegiel :)

• 2 months później...

Witam

Pozdrawiam wszystkich sympatyków muru pruskiego, sam zamierzam też pójść w te klimaty, dziś rano przypadkiem dotarłem na budowę jak się teraz okazuje FORUMOWCZA AKSOJ ;) . Zapewniam wszystkich, że zdjęcia nie oddają tego co dziś zobaczyłem. Myślę, że też rozwiały się moje wątpliwości co do tego czy w dzisiejszych czasach są jeszcze fachowcy którzy potrafią zrobić mur pruski. Okazuje się, że są i można to zrobić. Jest jeszcze kwestia ile to kosztuje ale........

Aksoj domek rewela, bardzo dopieszczony.

Pozdrawiam

aksoj,

Pięknie wygląda ta Twoja chatka. Naprawdę rasowo. Dawno tu nie zaglądałem a teraz to już pewnie masz elewację gotową. U mnie było trochę zamieszania z architektem i wyszło na to, że sam rysuję szachulec małpując z domów żuławskich.

aksoj

możesz zbudować ścianę z "muru pruskiego", jako elewację, możesz też zrobić scianę jako ścianę. jeżeli chcesz zrtobić to jako elewację, to pewnie dasz sobie radę - pozbijasz kantówki, dokręcisz je do sćiany, jako podstawy i w środek napchasz cegieł. jezeli chciałbys zrobić jako ścianę - czyli tak jak to się robi, to sam nie dasz rady, nie mając przygotowania fachowego.

polecam do lektury książkę pod red. Ebinghausa/Fritschego "Das Zimmerhandwerk" (Leipzig 1939), znajdziesz tam wszystkie potrzebne wzory do obliczania naprężeń, na temat połączeń etc.

• 5 months później...

Witam,

A mam pytanie. Jak obsadzacie okna w takiej ścianie trójwarstwowej ? Na "głębokości" ocieplenia ? W którym miejcu i jak obrabiacie wnęki. Jeśli są nowe zdjęcia to też chętnie bym się z nimi zapoznał : )

Dobrym sposobem konserwacji jest ropa z urobku (kopalnie na południu). Tak się oryginalnie zabezpieczało, robal i woda nie wejdą.

• 1 year później...
  • 8 months później...

;-) Dzięki.

Fajnie, naprawdę. Jestem nadal entuzjastą takich połaczeń, choć ostatecznie buduję dom zaprojektowany z elewacją z cegły klinkierowej.

Ta ściana fundamentowa z kamienia - REWELACJA.

Jaką masz cegłę na elewacji parterowej?

I belki szachulcowe? Jaki przekrój i czym wypełniłeś pola? Czym konserwowałeś drewno?

;-) Dzięki.

Fajnie, naprawdę. Jestem nadal entuzjastą takich połaczeń, choć ostatecznie buduję dom zaprojektowany z elewacją z cegły klinkierowej.

Ta ściana fundamentowa z kamienia - REWELACJA.

Jaką masz cegłę na elewacji parterowej?

I belki szachulcowe? Jaki przekrój i czym wypełniłeś pola? Czym konserwowałeś drewno?

Witam.

Cieszę się, że Ci się podoba. Cegla to tak zwana cegla elewacyjna z Kraśnika, Cegielnia Hoffmnowska. W okolicach Olsztyna, ostatnimi czasy dużo domów powstalo z tej cegly.

Drewno świerkowe, belki skrajne pionowe to przekrój zdaje się grubość 14 cm, szerokość okolo 18 cm, pozostale to grubość także 14 cm i szerokość to okolo 16 cm. Impregnowalem Sadolinem kolor palisander. Wypelnienie to suporeks. Pojawil się problem pękającego drewna - mi nie przeszkadza, ale lepszej polowie to i owszem, oraz pęknięcia pomiędzy drewnem a suporeksem (nie na calej dlugości).

Pozdrawiam

Sebxyz