Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zaprojektowałem system ogrzewania (na podstawie schematu CTM-a) do mojego domu o powierzchni 160 m2, drewnianego z bala, dobrze ocieplonego.

http://www.dtp.freehost.pl/a/co-n2.jpg

Jestem laikiem, dlatego spodziewam się, że ten układ zawiera szereg błędów. Chcę zastosować termokominek wodny CTM 18 kW, bufor 380/120 z jedną wężownicą plus ogrzewacz elektryczny.

Proszę o zaopiniowanie projektu, poza tym mam pytania:

1. Chciałbym zastosować obejście bufora, w przypadku, gdy wiosną, jesienią chcę nagrzać trochę w domu, ale bez nagrzewania bufora, czy taka opcja jest możliwa?

2. Czy za buforem musi być jeszcze jedna pompka?

3. Zamiast elektrycznego ogrzewacza wody (do ogrzewania wody latem, gdy nie pali się w kominku) chciałem zastosować bufor z wbudowanymi grzałkami, ale: na rynku nie ma zbyt dużej oferty takich buforów z grzałkami, poza tym marnotrawstwem jest podgrzewanie prądem 500 litrów wody, gdy chce się tylko wykąpać

4. Może między kominkiem, a buforem wstawić bojler ogrzewany wodą z CO lub prądem i kupić zwykły bufor np. 500 litrów bez wężownicy? W takim przypadku czy istnieje możliwość poparzenia się gorącą wodą z kranu (w końcu przez bojler będzie przepływać najbardziej gorąca woda prosto z kominka)?

5. Grzałki w buforze lub bojler mają taki plus, że zimą podczas wyjazdu mogą podtrzymywać dodatnią temperaturę wody w obiegu, aby układ nie zamarzł.

Pozdrawiam

Edytowane przez Bartolomeo_
https://forum.murator.pl/topic/97693-schemat-kominek-wodny-bufor/