lullabysta 17.03.2002 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 Cześć Czy mógłby ktoś doradzić mi jakie dać rury rozprowadzające powietrze do pomieszczeń? Zastanawiałem się czy porobić je z blachy ocynkowanej i ocieplić wełną mineralną, czy też może kupić gotowe. Problem w tym, że nie wiem jeszcze gdzie szukać takich rur(buduję pod Wrockiem) Czy ktoś orientuje się może w tym temacie? PzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 18.03.2002 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Temat mam rozpracowany jakiś rok temu; polecam rury typu termaflex.Ich budowa jest następująca: wewnętrzna rura zrobiona jest z cienkiej foli aluminiowej podziurkowanej jak drenaż, rozpiętej na spirali z stalowego drutu - podobnie jak rura z odkurzacza. Potem otulina z maty szklanej, na zewnątrz mocniejsza folia aluminiowa. Rura ta ma rewelacyjne parametry termiczne i własności tłumiące hałas, lecz ma stosunkowo duży opór aerodynamiczny, co trzeba uzwzględnić w obliczeniach wydajności wentylatorów rekuperatora.Pakowana jest odcinkami 10m w pudła o długości ok. 1m, przed zainstalowaniem trzeba ją więc mocno rozciągnąć.Ja kupowałem je w firmie AMPAR w Mikołowie, nie wiem czy mają odział blisko Wrocka.PzdrJaki wybrałeś rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 18.03.2002 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Ja zastosowałem kanały wentylacyjne z tworzywa o przekroju prostokątnym. Większość kanałów połozyłem w warstwie styropianu na podłodze piętra a wyjścia umieściłem za grzejnikami.Na rekuperator jeszcze się nie zdecydowałem. Byłbym również wdzięczny o jakieś rady uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 18.03.2002 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Też chętnie poczytam. Oglądałem ofertę białostockiej firmy Bartosz (ich własna konstrukcja), ale to straszne bydlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek p. 18.03.2002 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Aziel , Podaj namiar na firmę , która wykonała Tobie projekt instalacji grzewczej.Buduję na terenie śląska i według mnie jest mało firm , które mają doświadczenie w np.rekuperatorach i pompach ciepła. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 18.03.2002 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Jeszcze nie wybrałem, ale w projekcie mam rekuperator f-my Systemair. A co do rur z tworzywa, to nie mogę kupić takiego przekroju jak w projekcie, a projektanka mówi mi, że jak zmniejszę przekrój to nie będzie efektu i będzie szumieć bo powietrze będzie szybciej w rurach płynąć, a firanki będą fruwać. Także myślę ,że zastosuję te dziurkowane widziałem je dzisiaj i cena nawet przystępna. Pzdrw Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxal 20.03.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Ja kupiłem już rury z blachy stalowej typu spiro. Nie należy mylić z flexami(rozciągliwe harmonijkowe rury z aluminium). Ocieplenie robię z wełny mineralnej 25 mm z przylepioną folią aluminiową (Isover). Srednicę rur dobierałem po zapisaniu setki kartek papieru i uprzednim przewertowaniu kilku podręczników. I tak nie wiem czy dobrze to poobliczałem. Zmusiło mnie do tego durne w moim przekonaniu stanowisko "firm" wentylacyjnych, których przedstawiciele handlowi stwierdzili, że przewody do rekuperacji i wentylacji mogę zrobić jednakowej średnicy na całej długości i resztę regulować anemostatami. Żeby uniknąć efektu dziurawego węża ogrodniczego i hałasu w przewodach pokusiłem się o obliczenia. Tuboflexy o których piszecie (kupiłem w firmie Koss)stosuje jako końcówki - odcinki 2-3 m doprowadzające do kratek i anemostatów.Dają dużą swobodę w układaniu (giętkie) i pełnią funkcję tłumików dźwięku. Ale trzeba pamiętać że ich parametry przewidują ich sprawność do 8,5 m w poziomie.Na dłuższych odcinkach opory są zbyt duże. Ponieważ u mnie odległości w instalacjach przekraczają tą wartość dwukrotnie zdecydowałem się na sztywne, gładkie w środku rury spiro jako kanały główne. Przyszłe czyszczenie takich przewodów jest możliwe w odróżnieniu od wrażliwych tuboflexów ( czy jak je zwią inaczej handlowcy)Oczywiście mam sporo gimnastyki z kształtkami. Producenci dysponują nimi niestety najczęściej tylko w folderach - trzeba je zamawiać. Ocieplenie nawet w pomieszczeniach ogrzewanych jest wg. mnie konieczne z dwóch powodów: 1/hałas 2/ wykraplanie się pary wodnej na chłodniejszych ściankach metalowych.Nie zapominajcie o filtrach.Pozdrawiam Foxal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2002 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Akcja protestacyjna - musiałeś tu zaglądnąć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts