Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie i sk?d rury do rekuperatora?

Recommended Posts

Cześć

Czy mógłby ktoś doradzić mi jakie dać rury rozprowadzające powietrze do pomieszczeń?

Zastanawiałem się czy porobić je z blachy ocynkowanej i ocieplić wełną mineralną, czy też może kupić gotowe. Problem w tym, że nie wiem jeszcze gdzie szukać takich rur(buduję pod Wrockiem)

Czy ktoś orientuje się może w tym temacie?

Pzdrw

Artur

Temat mam rozpracowany jakiś rok temu; polecam rury typu termaflex.

Ich budowa jest następująca: wewnętrzna rura zrobiona jest z cienkiej foli aluminiowej podziurkowanej jak drenaż, rozpiętej na spirali z stalowego drutu - podobnie jak rura z odkurzacza. Potem otulina z maty szklanej, na zewnątrz mocniejsza folia aluminiowa. Rura ta ma rewelacyjne parametry termiczne i własności tłumiące hałas, lecz ma stosunkowo duży opór aerodynamiczny, co trzeba uzwzględnić w obliczeniach wydajności wentylatorów rekuperatora.

Pakowana jest odcinkami 10m w pudła o długości ok. 1m, przed zainstalowaniem trzeba ją więc mocno rozciągnąć.

Ja kupowałem je w firmie AMPAR w Mikołowie, nie wiem czy mają odział blisko Wrocka.

Pzdr

Jaki wybrałeś rekuperator?

Jeszcze nie wybrałem, ale w projekcie mam rekuperator f-my Systemair.

A co do rur z tworzywa, to nie mogę kupić takiego przekroju jak w projekcie, a projektanka mówi mi, że jak zmniejszę przekrój to nie będzie efektu i będzie szumieć bo powietrze będzie szybciej w rurach płynąć, a firanki będą fruwać.

Także myślę ,że zastosuję te dziurkowane :smile: widziałem je dzisiaj i cena nawet przystępna.

Pzdrw

Artur

Ja kupiłem już rury z blachy stalowej typu spiro. Nie należy mylić z flexami(rozciągliwe harmonijkowe rury z aluminium). Ocieplenie robię z wełny mineralnej 25 mm z przylepioną folią aluminiową (Isover). Srednicę rur dobierałem po zapisaniu setki kartek papieru i uprzednim przewertowaniu kilku podręczników. I tak nie wiem czy dobrze to poobliczałem. Zmusiło mnie do tego durne w moim przekonaniu stanowisko "firm" wentylacyjnych, których przedstawiciele handlowi stwierdzili, że przewody do rekuperacji i wentylacji mogę zrobić jednakowej średnicy na całej długości i resztę regulować anemostatami.

Żeby uniknąć efektu dziurawego węża ogrodniczego i hałasu w przewodach pokusiłem się o obliczenia.

Tuboflexy o których piszecie (kupiłem w firmie Koss)stosuje jako końcówki - odcinki 2-3 m doprowadzające do kratek i anemostatów.Dają dużą swobodę w układaniu (giętkie) i pełnią funkcję tłumików dźwięku. Ale trzeba pamiętać że ich parametry przewidują ich sprawność do 8,5 m w poziomie.Na dłuższych odcinkach opory są zbyt duże. Ponieważ u mnie odległości w instalacjach przekraczają tą wartość dwukrotnie zdecydowałem się na sztywne, gładkie w środku rury spiro jako kanały główne. Przyszłe czyszczenie takich przewodów jest możliwe w odróżnieniu od wrażliwych tuboflexów ( czy jak je zwią inaczej handlowcy)

Oczywiście mam sporo gimnastyki z kształtkami. Producenci dysponują nimi niestety najczęściej tylko w folderach - trzeba je zamawiać. Ocieplenie nawet w pomieszczeniach ogrzewanych jest wg. mnie konieczne z dwóch powodów: 1/hałas 2/ wykraplanie się pary wodnej na chłodniejszych ściankach metalowych.

Nie zapominajcie o filtrach.

Pozdrawiam Foxal