xadox 06.03.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Witam!Mieszkam w domu z ok. 1940 roku.Chcę wyremontować podłogi (położyć panele), ale najbardziej denerwuje mnie to,że podłogi się trzęsą gdy się po nich chodzi. Wiadomo, kiedyś nie było anipieniędzy ani materiałów by robić betonowe stropy więc robiło się stropy zbelek drewnianych na które kładło się deski. Ta drewniana konstrukcja powodujete ruchy w pionie za każdym razem gdy po danej podłodze się chodzi. Czy jest jakaś metoda aby pozbyć się tych ruchów? Myślałem o wylewce, ale czywylewka nie będzie zbyt ciężka na drewniane stropy no i czy w ogóle zniknieten problem trzęsących się podłóg?Dwa pokoje, o których piszę mają wymiary 25 m2 (5m x 5m) i 20 m2 (4m x 5m).Może są już jakieś inne metody, które usunęłyby ten problem? Jestem pewien, żeto dosyć rozpowszechniony problem. Z góry wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Tylko nie beton na strop drewniany. Zminimalizowac ugiecie (ale nie zlikwidowac calkowicie) bez wymiany belek stropowych mozesz kladac na belki np 2x plye OSB ktora powinna uztywnic nieco konstrukcje stropu. Ale przede wszytski mtrzeba zobaczyc w jakim jest stanie. Mozna rowniez wstawic belke stalowa w srodku pomieszczenia, poprzecznie do belek stropu ale trzeba miec na nia pewne oparcie na scianie. Jak chcesz byc pewien zapros konstruktora lub doswiadczonego majstra budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mekeke 07.03.2008 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 mozna dokrecic plaskowniki z 2 stron belek,z tym ze trzeba je wpuscic w mur,tak jak belki drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 07.03.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 mozna dokrecic plaskowniki z 2 stron belek,z tym ze trzeba je wpuscic w mur,tak jak belki drewniane Zgadzamsię z przedmówcą, jednak z niewielką poprawką: zamiast płaskowników zastosowałbym ceowniki. Najlepiej zimnowalcowane, są sztywniejsze, przez co można zastosować cieńsze, a co za tym idzie lżejsze profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 07.03.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Mam podobny problem. Szykujemy mieszkanko na poddaszu. Dom ma ok 40 lat. Strop dość gruby betonowy w środku szyny stalowe. Przy niewielkim tupnięciu cała podłoga drży. Najbardziej jest to odczuwalne na otwartej przestrzeni (salon+ jadalnia+ kuchnia - niecałe 50 m2). Podłoga jest strasznie nierówna (do 12 cm róznicy) i będziemy dawać wylewkę. Mysleliśmy o mixokrecie ale ktoś nam powiedział że wylewka będzie za lekka, nie obciąży odpowiednio podłogi i ona dalej będzie drgać. Czy to prawda ?? Poradzcie co zrobić bo ta drgająca podłoga spędza mi sen z powiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 07.03.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 WitamSą dwa wyjścia :1. Usztywnić strop wkładając dwuteownik pod strop poprzecznie do belek stalowych w stropie - dwuteownik oprzeć w gniazdach w murze .Całośc obudować płytą i będzie piękny podciąg (belka).2.Wylać na stropie drugą płytę żelbetową zakotwiczoną w wykutych bruzdach(min. 8cm) ścian konstrukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 12.03.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 i 3 rozwiazanie: filarek na srodku pokoju u sasiada na dole ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 12.03.2008 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Na dole maieszkamy my a nie sąsiad więc filarek mi sie wcale nie uśmiecha Dzięki za podpowiedzi. Mamy jeszcze troszkę czasu na zastanowienie ale musimy to zrobic "z góry" bo remont dołu odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 19.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 wylewka z mixokreta to tosamo co zbetoniarki jezelimowimy o mieszance tzw. polsuchej mniej spartolona przewarznie z mixokreta a co do drzenia stropu tonormalne wkoncu to goly strop daj izolacje z welny mineralnej dopijnuj wykonania dylatacji najlepiej tez z welny i bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 20.03.2008 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Powiem szczerze, że myślałam o styropianie a wełny nie brałam pod uwagę. A jaką grubość dać tej wełny'? Bo wylewki ponoć 5 cm leją. Nie chcemy też za dużo podnosić bo to dodatkowo obciąży strop i boimy sie tego, że nam na dole popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 20.03.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 sprawdz oferty firm rockwoll i ursa maja specjalna welne pod wylewki od 2 cm grubosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 20.03.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Oki, dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witam! Mieszkam w domu z ok. 1940 roku. Chcę wyremontować podłogi (położyć panele), ale najbardziej denerwuje mnie to, że podłogi się trzęsą gdy się po nich chodzi. Wiadomo, kiedyś nie było ani pieniędzy ani materiałów by robić betonowe stropy więc robiło się stropy z belek drewnianych na które kładło się deski. Ta drewniana konstrukcja powoduje te ruchy w pionie za każdym razem gdy po danej podłodze się chodzi. Czy jest jakaś metoda aby pozbyć się tych ruchów? Myślałem o wylewce, ale czy wylewka nie będzie zbyt ciężka na drewniane stropy no i czy w ogóle zniknie ten problem trzęsących się podłóg? Dwa pokoje, o których piszę mają wymiary 25 m2 (5m x 5m) i 20 m2 (4m x 5m). Może są już jakieś inne metody, które usunęłyby ten problem? Jestem pewien, że to dosyć rozpowszechniony problem. Z góry wielkie dzięki za pomoc u mnie jest podobnie. dom z lat 20tych XX w., stropy drewniane, polepa, deski w stanie dobrym/średnim w zależności od pomieszczenia. na poddaszu dechy były krzywe (łódki do góry), ze szczelinami na pierwszym piętrze trochę lepiej Na poddaszu zakończyłem niedawno kładzenie paneli - na deski podłogi kładłem płyty osb (najcieńsze - 12mm) - w jednym miejscu podłoga miała 15mm prześwit, oczywiście zlikwidowany przez podłożenie drugiej płyty osb. na to folia+maty podkładowe pod panele - najgrubsze jakie mieli w hurtowni (7mm). i na to panele. wyszło super, podłogi było całkiem sporo (35m2) sporo rozejść + 2 słupy podtrzymujące z poziomymi belkami w posadzce. --- na piętrze też czeka mnie kładzenie paneli - nie wiem czy nie zrezygnuję tam z kładzenia osb - podłoga jest w lepszym stanie niż na poddaszu. dopiero jednak po zakończeniu remontu ścian będę mógł sprawdzić czy będzie się dało zrezygnować z osb. maty wytłumiające na pewno będę dawał najgrubsze (7mm) --- pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.04.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Styropian lub wełna i wylewka 4 cm. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts