Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kominek ma oczywiście tez minusy, czyli, że jeżeli rano wychodząc z domu nie zdązymy rozpalic i wracamy po 10 godz. w domu jest zimno. Wystarczy jednak te 10 min. wcześniej wstać żeby rozpalić i popołudniu jest całkiem przyjemnie. U nas akurat nie jest to wielkim problemem bo wykonujemy tzw. wolne zawody więc możemy się zaaranzować.

No i się kurzy, ale tez jestem z tym pogodzona i sprzatam. :wink:

Kominek jest w salonie, ogrzewamy z niego salon kuchnię i pięć pomieszczeń na poddaszu bez turbiny i jest super ( czasami wręcz za gorąco, tez mały minus).

W jednym z pokoi na poddaszu mam kratke w suficie! (co oczywiście oznacza, że rura od kominak idzie najpierw w górę, potem chwilę jest w poziomie i schodzi na dół) i tez jest w tym pokoju bardzo ciepło. :D

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2347224

Kominek ma oczywiście tez minusy, czyli, że jeżeli rano wychodząc z domu nie zdązymy rozpalic i wracamy po 10 godz. w domu jest zimno.

Ale przecież taki efekt jest tylko w przypadku posiadania DGP jako jedynego źródła ciepła. Jeżeli ktoś ma jakiś inny piec to on ogrzewa dom, jak się w kominku nie pali.

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2347235

Kominek ma oczywiście tez minusy, czyli, że jeżeli rano wychodząc z domu nie zdązymy rozpalic i wracamy po 10 godz. w domu jest zimno.

Ale przecież taki efekt jest tylko w przypadku posiadania DGP jako jedynego źródła ciepła. Jeżeli ktoś ma jakiś inny piec to on ogrzewa dom, jak się w kominku nie pali.

dokładnie tak, chcialam poprostu wskazać też minusy, inaczej zostanę posądzona o bycie kominkową maniaczką, a takową nie jestem :wink:

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2347276

Większość dostrzega wady systemów dgp tylko w kwestii estetyki. Spotkałem się w necie z kilkoma bardzo krytycznym uwagami co do tego systemu ogrzewania (zwłaszcza grawitacyjna dgp = przypiekanie kurzu) w kontekście zdrowotnym, nawt do takich głosów, że powinnio to być zabronione przepisami.
https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2347631

Witam

Ja już posiadam kominek z częściowym rozprowadzeniem DGP i choć mam mały dom (grawitacja zadziałałaby) małż zdecydował się na turbinę bo dzięki niej będzie można założyć filtry na ten kurz o którym pisze adiz1. Mam nadzieję że teoria mojego mężusia jest słuszna :D nadmienię, że będziemy dogrzewać sie prądem.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2348683

A jak z odgłosami w DPG ??

Już obojętne czy grawitacyjne czy wymuszone.

Niosą się głosy z innych pomieszczeń?

A jeśli ktoś ma wymuszone - to wszystkie pomieszczenia są poŁączone... czy słychać z innych pokoi?

Zamierzam mieć wymuszone - turbinka na stryszku... i zamierzam doprowadzić DPG również do łazienki... mój elektryk który robi mi instalacje elektryczną, a także będzie czuwał nad automatyką turbiny - też ma w swoim domu doprowadzenie DPG do łazienki. Jeszcze go nie pytałem.... ale że tak powiem... "siurania" nie słychać wtedy w każdym pokoju ??

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2348720

Zamierzam mieć wymuszone - turbinka na stryszku... i zamierzam doprowadzić DPG również do łazienki... mój elektryk który robi mi instalacje elektryczną, a także będzie czuwał nad automatyką turbiny - też ma w swoim domu doprowadzenie DPG do łazienki. Jeszcze go nie pytałem.... ale że tak powiem... "siurania" nie słychać wtedy w każdym pokoju ??

Jedna z firm, która w naszej okolicy montuje DGP mowi, że do łazienki nie powinno się stosować rury, bo zapachy mogą się przenosić z łazienki dalej. Dokładne tłumaczenie:

"Do pomieszczeń kuchennych i sanitarnych nie należy stosować DGP, ze względu na możliwość przedostawania się nieprzyjemnych zapachów do innych pomieszczeń – system naczyń połączonych, jak również z uwagi na konieczność utrzymania w tych pomieszczeniach podciśnienia ( kuchnia i łazienka są już wyposażone w kratki wentylacyjne wywiewne) "

Co o tym sądzicie. Ja i tak zamierzam tam dać DGP. W razie czego się anemostat zamknie.

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2348846

Jedna z firm, która w naszej okolicy montuje DGP mowi, że do łazienki nie powinno się stosować rury, bo zapachy mogą się przenosić z łazienki dalej. Dokładne tłumaczenie:

"Do pomieszczeń kuchennych i sanitarnych nie należy stosować DGP, ze względu na możliwość przedostawania się nieprzyjemnych zapachów do innych pomieszczeń – system naczyń połączonych, jak również z uwagi na konieczność utrzymania w tych pomieszczeniach podciśnienia ( kuchnia i łazienka są już wyposażone w kratki wentylacyjne wywiewne) "

Co o tym sądzicie. Ja i tak zamierzam tam dać DGP. W razie czego się anemostat zamknie.

Tez tak słyszałam, ale po 2 latach uzytkowania DGP w kuchni i łazienkach :-? bo mój monter takich wiadomości nie posiadał.

Nie zauwazyłam tez , żeby jakies zapachy się przedostawały.

W czasie tych wichur zrobił mi się w łazience faktycznie cug w druga stronę i kratka była lodowata. ( Ale to raz jedyny na 4 sezony grzewcze)

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2348865

mam dom parterowy z uzytkowym poddaszem, na razie "czynny " jest tylko parter, poddasze na glucho zamkniete. mam kominek tarnava 16kw z DGP+ turbina. zadowolona jestem mocno srednio, gdyz:

- kominek fajna sprawa - kazdy to wie. palic w nim od czasu do czasu, rekreacyjnie czy "klimatycznie" jest super, ale ogrzewac tym dom? MAKABRA

- kominek byl jedynym zrodlem ciepla u nas przez 2-3 dni i odpuscilismy, bo nie warto. roboty przy tym masa, trzeba naprawde non stop palic (ktos musi byc w domu), codziennie donosic drewno (no, chyba ze z salonu robisz skrzyzowanie kotlowni z drewutnia i skladujesz za/obok kominka ze 2 m drewna...). noszac te drewienka z zewnatrz do domu jest bez przerwy pelno paprochow, pasku, wior, itp. mnie w kazdym razie doprowadzala i doprowadza do szlau koniecznosc odkurzania po kazdej wycieczce po drewno.

kurzy sie przy czyszczeniu kominka - a musisz to robic codziennie przy intensywnym paleniu.

- kurz jest ogolnie wszedzie - po 3-4 tygodniach nawet szyby w oknach sa metne :) i pokryte cieniutka warstwa kurzu... zakurzone sa kratki wentylacyjne w obudowie kominka (to notorycznie, odkurzam co drugi dzien)

- turbiny na dole nie slychac ABSOLUTNIE, nawet na poddaszu jest NAPRAWDE bardzo, bardzo cicho (nie podam marki, bo nei pamietam,ale wiem,ze turbina jest francuskiego producenta). no i turbina chyba za bardzo - nawet,gdyby byla glosna - nie moze za bardzo przeszkadzac podczas snu, bo przeciez wtedy w kominku sie nie pali (bo spisz) i po jaka cholere turbina ma chodzic? co ma rozprowadzac?

- kominek jest dla nas dodatkowym zrodlem ciepla, palimy w nim wieczorami przez 2-3 godziny, czasami w zimne dni tez w ciagu dnia pali niania, bo i tak spedzaja caly dzien z dzieckiem w salonie

- czy zrobilabym po raz drugi kominek? KOMINEK z pewnoscia tak, bo jest ok (klimatyczny ;) , nastrojowy i takie tam),ale nie wiem, czy bawilabym sie w te dystrybucje... jak dla mnie gra nie warta swieczki, bo koniec koncow i tak wszysko lezy odlogiem i z tego nie korzystamy. wszystko zalezy od twojego trybu zycia i usposobienia - jak jestes typem pracusia-pucusia i lubisz zabawe w nieustajace sprzatanie, to bedziesz zadowolona :)

a, i mam pytanie do "znawcow" ;) - czy turbina WYKLUCZA grawitacyjne rozporwadzanie? bo powiem tak: jak mocno pale w kominku i NIE wlaczam turbiny, to w 1 pokoju za kominkiem mam bardzo cieplo, w drugim letnio a do trzeciego powietrze cieple nie dolatuje (sprawdzane - bez turbiny z tych wywietrznikow w suficie leci cieple powietrze w 2 pierwszych pokojach), gdy turbine wlacze, to powietrze leci juz bardzo, bardzo cieple i w kazdym pokoju jest cieplo (w tym pierwszysm to nawet goracawo sie robi...)

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2348945

no i turbina chyba za bardzo - nawet,gdyby byla glosna - nie moze za bardzo przeszkadzac podczas snu, bo przeciez wtedy w kominku sie nie pali (bo spisz) i po jaka cholere turbina ma chodzic? co ma rozprowadzac?
A no ma rozprowadzać ciepło. ładujesz do kominka i idziesz spać. Jak masz dobry kominek, dobrze zrobiony.... a może do tego kaflowy tak jak ja zamierzam mieć - to ciepłe powietrze będzie jeszcze dłuuugo szło po rurach.

a, i mam pytanie do "znawcow" ;) - czy turbina WYKLUCZA grawitacyjne rozporwadzanie? bo powiem tak: jak mocno pale w kominku i NIE wlaczam turbiny, to w 1 pokoju za kominkiem mam bardzo cieplo, w drugim letnio a do trzeciego powietrze cieple nie dolatuje

Znawcą nie jestem, ale to logiczne - jeśli niektóre pokoje masz daleko, to ciepłe powietrze nie doleci tam siłą grawitacji, szczególnie jeśli ma dużo drogi w poziomie. Stąd różnice w temp. w pokojach. Natomiast wentylator powoduje to, że powietrze pokonuje opory drogi i do wszystkich pomieszczeń dochodzi równomiernie.

Natomiast ja zamierzam mieć wentylator z bypasem - czyli z wyjściem "na lewo", że jak nie chce, to wentylator wyłączam i powietrze będzie omijało wentylator i będzie szło grawitacyjnie - przydaje się to przy braku prądu, aby nie uszkodzić wentylatora.

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2349428

A no ma rozprowadzać ciepło. ładujesz do kominka i idziesz spać. Jak masz dobry kominek, dobrze zrobiony.... a może do tego kaflowy tak jak ja zamierzam mieć - to ciepłe powietrze będzie jeszcze dłuuugo szło po rurach.

:))))) a ile mozesz do tego kominka "naladowac"? ile to sie bedzie palic? godzine?dwie?trzy?a pozniej? rozumiem,ze po wypaleniu wszystkiego turbina ma dalej hulac - sobie a muzom?kominek moj moze ekstra liga nie jest, ale tez nie nalezy do kiepskich i zrobiony jest porzadnie, jednak uwierz mi, ze naprawde gdy sie w nim nie pali, to za bardzo nie ma czego rozprowadzac...

a propos - na noc - idac spac - nigdy w zyciu nie "laduje" kominka - nawet najlepszego na swiecie i najlepiej zrobionego. jeden z moich znajomych malo sam sie nie puscil z dymem przy okazji takiego nocnego palenia (cudem uratowal syna spiacego na poddaszu), drudzy (to juz sasiedzi znajomych) stracili swiezutko wyremontowany domek ...

Znawcą nie jestem, ale to logiczne - jeśli niektóre pokoje masz daleko, to ciepłe powietrze nie doleci tam siłą grawitacji, szczególnie jeśli ma dużo drogi w poziomie. Stąd różnice w temp. w pokojach. Natomiast wentylator powoduje to, że powietrze pokonuje opory drogi i do wszystkich pomieszczeń dochodzi równomiernie
tego sie domyslilam ;) cieple powietrze po parterze rozejdzie sie na odleglosc 4-8 metrow maks (bez turbiny). szlo mi raczej o to,iz z niektorych wypowiedzi wywnioskowalam, jakoby turbina uniemozliwiala rozprowadzanie grawitacyjne, a chyba wcale tak nei jest, prawda? u mnie w kazdym razie jest ALBO grawitacyjne i wtedy cieplo wpokojach najblizszych, ALBO turbina i cieplo wszedzie...
https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2350433

:))))) a ile mozesz do tego kominka "naladowac"? ile to sie bedzie palic? godzine?dwie?trzy?a pozniej?

No i wystarczy, dobre i to. Potem włączy się piec gazowy jak wyczuje spadek temperatury. Poza tym nie chodzi o jakieś "naładowanie" kominka, tylko o normalne dołożenie przed spaniem.

rozumiem,ze po wypaleniu wszystkiego turbina ma dalej hulac - sobie a muzom?

Otóż nie. Turbina będzie sterowana czujnikiem - poniżej jakiejś ustalonej temp. turbina wyłączy się i będzie grawitacja... :)

kominek moj moze ekstra liga nie jest, ale tez nie nalezy do kiepskich i zrobiony jest porzadnie, jednak uwierz mi, ze naprawde gdy sie w nim nie pali, to za bardzo nie ma czego rozprowadzac...

Bo masz kominek zwykły, a nie kaflowy, z cegłami szamotowymi w środku, które trzymają ciepło kilka godzin.

jeden z moich znajomych malo sam sie nie puscil z dymem przy okazji takiego nocnego palenia (cudem uratowal syna spiacego na poddaszu), drudzy (to juz sasiedzi znajomych) stracili swiezutko wyremontowany domek ...

Możesz o tym opowiedzieć? Dlaczego? Co się stało?

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2350464

Możesz o tym opowiedzieć? Dlaczego? Co się stało?

Znajomy mial dom parter+uzytkowe podasze, kominek z DGP, do owego feralnego dnia mieszkal w nim juz ze 2-3 lata (nie wiem dokladnie). ktoregos dnia - jak zwykle - dolozyl do kominka na maksa i poszedl spac (a robil tak "od zawsze", czyli od samego poczatku mieszkania w domu). swoja sypialnie mial na parterze, na poddaszu spal kilkuletni syn.kolega obudzil sie w nocy i poczul dym i swad - obszedl caly dol i niczego nie zauwazyl,ale smrod byl okropny i dymu pelno, wszedl na gore a tam zywy ogien - palil sie pokoj obok sypialni syna. koniec koncow zanim dojechala straz i ugaszono pozar spalilo mu sie 3/4 poddasza. strazacy zalali dodatkowo calutenki parter i nowy dom do generalnego remontu. co bylo przyczyna? z tego, co mowil, to rury do rozprowadzania ciepla na jakims odcinku mialy slabsza izolacje i stad pozar. w kazdym razie firma, ktora robila kominek i rozprowadzenie wyplacila mu spore odszkodowanie (w drodze ugody, gdyz kolega chcial oddac sprawe do sadu).

a sasiedzi znajomych rowniez byli zwolennikami nocnego palenia - dolozyli do kominka i poszli spac. przez uchylony popielnik wylecial zar - prosto na zgrabny stosik drewienek i podpalki... tym dom spalil sie doszczetnie, nic z niego nie zostalo (stary, poniemiecki, swiezutko wyremontowany).

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2351401

Dużo gorzkich słów przeczytałem na wszelkich forach serwisów budowlanych, a dotyczących DGP grawitacyjnej. Jeśli to wszystko prawda (min o przypiekanym kurzu, który tu jest normą, o szkodliwej dla domowników - zbyt wysokiej temperaturze -wydostającej się z kanałów /przepisy podobno mówią,temperatura strumienia powietrza w ogrzewaniu powietrznym nie powinna przekraczać 45 stopni C./ itp sprawach) to współczesne kominki - te bez żadnych rozprowadzeń - same w sobie też powinny mieć te same wady (bo tam oprócz ciepła płynącego przez szybkę, również przez kratki w obudowie kominka dmucha gorącym powietrzem). Chyba, że coś źle rozumuję....
https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2353723

współczesne kominki - te bez żadnych rozprowadzeń - same w sobie też powinny mieć te same wady (bo tam oprócz ciepła płynącego przez szybkę, również przez kratki w obudowie kominka dmucha gorącym powietrzem). Chyba, że coś źle rozumuję....

Kratki przy kominku też brudzą vel. przypiekaja kurz. Więc patrząc z tej strony, to sam kominek ma te same wady co grawitacyjne rozprowadzenie ciepła. Z tymże montując kominek każdy ma świadomość, że w nim się pali i kominek jest gorący i że jak się przy nim stanie to jest tam gorąco. Więc inaczej się na to patrzy.

https://forum.murator.pl/topic/97708-kominek-z-dgp-pytanie-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/page/2/#findComment-2353804