Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

...

Recommended Posts

Ile teraz średnio może kosztować wykonanie m2 domu? 2500/m2?

Dom bez lukarn itp. dach dwuspadowy, najpierw parter potem piętro, ok. 150 m2 i to z wykończeniem o średnim standardzie i zagospodarowaniem małej działki?

zachodniopomorskie

dom podobny do tego - tylko jednostanowiskowy garaż

http://projekty.wm.com.pl/domy/W06.html

czy mogę liczyc na mniej jak 2500/m2?

czyli czy postawię taki dom za mniej jak 300 tys do zamieszkania ze wszystkim na tip top, ale o średnim standardzie i z dużą pracą własną

ale tam jest [cyt] POWIERZCHNIA NETTO 193.1m [/cyt]

nawet jak odejmiesz te15 m2 to i tak bedzie 178

a 178 m nawet po 2tys to jakies 356

ale tak czy inaczej nie licz w ten sposób - nic dobrego z tego liczenia nie wyjdzie

liczy się powierzchnia netto?

a jaką Ty liczysz?

Powierzchnia użytkowa:

Suma powierzchni pomieszczeń w budynku bez uwzględnienia pomieszczeń technicznych i gospodarczych

(takich jak np. garaż, kotłownia, strych, piwnice etc.)

chyba, że masz te dotakowe pomieszczenia gratis :D ??

Wg mnie jesli juz liczyć "cenę za metr" to Powierzchni netto albo Powierzchnia po podłogach (w zależności od domu).

Dlatego wczesniej napisałęm, ze z tego liczenia nic dobrego nie wyjdzie, bo tak naprawde to nikt nie wie jak liczyć :)

a jak proponujesz liczyć?

Moje (jak i wielu forumowiczów) doświadczenie (jestem już blisko) wskazuje na to, że bardzo ciężko jest to policzyć.

Na 100% nie można liczyć tego "za m2". Każdemu wyjdzie inaczej. Każdy będzie miał inne rozwiązania.... temat rzeka.

Stan surowy otwarty jesteś w stanie policzyć - o ile masz już ekipy poustawiane z cenami za robotę...

A potem to już "sky is the limit"

Najlepiej to wziąć ołówek i kartkę albo kompa i arkusz kalkulacyjny - trochę czasu, telefonów i wtedy bedzie wiadomo.

witam wszystkich!

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-364,404,61,opis.html

jak oceniacie koszty budowy takiego domu?

w temacie jestem zielony, ostatnimi czasy wpadlem na pomysl zeby zebrac sie w kilkoro znajomych i wybudowac sobie wspolnie domek z 4 mieszkaniami, ceny mieszkan w wawie i okolicach wachaja sie od 5 do 15k za m2 wiec mogla mysle to by byc dobra alternatywa, czy moze nie?

chodzi mi o stan surpwy zamkniety tzn mury otynkowane, dachowka ceramiczna, kafelki na klatce schodowej bez podlog w poszczegolnych mieszkaniach - ale z rozporwadzonymi rurami etc bez drzwii w mieszkaniach ale z oknami, standard mysle sredni- bez marmurów ;)

domek ma byc taki zeby te osoby ktore chca sobie wykanczac pozniej wykanczaly pozniej, ale zeby od ukonczenia te ktore chca sie wprowadzic od razu mogly i nie potykaly sie o taczki deski itp ;)

ps chodzi mi o 2 polowki tzn 4 mieszkanka oczywiscie bez ceny dzialki

Pomysł dobry - ale realizacja może być ciężka.

Tak naprawdę to musicie znależć 1 wykonanwcę i zapłacić mu za wykonanie domu.

Powinnio być taniej.

Szukajcie dewelopera który buduje systemowo (nawet szkielet). Będzie szybko.

W takich spółkach lepiej realizoweać szybko - bo jak ktoś się wycofa to klapa !