Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy domu Belwederków:)

Recommended Posts

Witam, jesli ktos czeka na to że zobaczy juz budowe to niestety chwilowo tego nie zobaczy ponieważ jeszcze nie mamy nawet PNB.

Mamy za to dzialeczkę i postaram sie potroszku co nie co o nas napisac :p

Tak na marginesie to mam nadzieje ze jak zaczne tutaj to pisac to juz nam wszystko pojdzie szybciutko :wink: .

Troszku powoli zaczynam od historii:

Wszystko zaczęło się od chęci, chęci zamieszkania we wspólnym gnieździe. Checi sa wieksze moje niż meza, wiec jestem tez w grupie budujących kobiet :wink: .

Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty za i przeciw zdecydowaliśmy że będziemy się budować- ceny mieszkan są co najmniej powalające.

Nasze poszukiwania z uwagi na miejsce obecnego zamieszkania skoncentrowały się na dwóch rejonach Białołęka w Warszawie lub Marki pod Warszawą.

Po półtorarocznych poszukiwaniach wreszcie znaleźliśmy to czego szukaliśmy. NASZE MIEJSCE –Marki Struga. 1000m2 , wjazd od północny, prawie kwadrat- po prostu ideał.

Dodać należy że działkę znaleźliśmy gdzieś we IX.2006 dzięki agencji nieruchomości. Niestety nie był dokonany podział działki (pierwotnie był to fragment działki 3000m2). Podpisaliśmy więc umowę przedwstępną i czekaliśmy z niepokojem gdyż w tym czasie ceny działek w okolicy wzrosły o 50%. Ostatecznie zakupiliśmy ją 27 XII 2006r. HURRA

• 1 month później...

Papiery zalatwianie itp ciag dalszy. Okazalo sie ze mamy SPOKO sasiadow.

Z pradem problem chcemy ruszyc we wrzesniu a tu co -prad laskawie dostaniemy jak sie uda 11-2009. Dodam ze prąd budowlany ło matko.

Zastanawiamy sie nad ogrzewaniem bo dodam że z gazem też nie najlepiej, przyjemność ta ma kosztować 15 000.

Rozgladalam sie za oknami i wiem że bedzie to Oknoplast-Kraków lub M&S. Podstawowy zakres pierwszych to ok.15000 z montażem- chyba nie najgorzej. Poczekamy do zimy to może taniej będzie :wink: .

Ściany to porotherm lub jakas tansza ceramika + styropian.

Zastanawiam sie nad Isomurem i chyba zaryzykujemy jakieś inne rozwiązanie.

Z rzeczy najpilniejszych to:

projekt budowlany-zmienić oddać i mieć pozwolenie,

załatwić PRĄD,

ogrodzić się,

blaszak,

woda,

kibelek.

Następnie zwieźć materiały i kurcze do tego to nie wiem jak się zabrać.Szanowny małżonek umie robić kosztorysy tylko nie swojego domu, ten czeka i czeka a inwestorka sie wnerwia.

Dobrze że chociaż zakres zmian został ustalony.

Wiataj,

Projekt fajny :D , (jak większość z tej pracowni- sami mamy podobną wersję P180)zatem życzę powodzenia w działaniu...A nad Isomurem też długo myśleliśmy ze względów finansowych, ale ostatecznie dokonaliśmy zakupu wychodząc z założenia, że są pewne priorytety, a dobre ocieplenie - eliminacja mostków cieplnych na pewno do nich należy.

Przy budowie zobaczysz ile powstaje różnego rodzaju dylematów :roll: aż głowa boli :D

Życzę powodzenia z papierologią i szybkiego wbicia pierwszej łopaty... :D

Co do dylematów to juz zaczynam powoli je poznawać ,zauważyłam że dylematy sa przeważnie takie ze cos tam jest tylko 2-3 tysiące wiecej, tylko te tysiączki sa na kazdym kroku i razem daje juz setki.

Jesli chodzi o isomur to rozważalam zastosowanie porothermu wypelnionego na przykład perlitem i koszt tego jest mniejszy. Ale jeszcze nie wiem.

U nas jak sie okazalo bedziemy na pewno musieli uważać nad izolacją- sporo jeszcze do czytania przede mna.

Wy tez macie tak jak by płyte na scianach fundamentowych?

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...