Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie scian w nowowybudowanym domu

bartelus

Recommended Posts

mam podobna sytuacje

goly tynk od kilku lat schnie

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

tynk schnie kilka lat?

ja też mam tynki cw, kładzione w październiku, przez 5 miesięcy (zimnych i mokrych) nieźle wyschły....

Na tynki daję gładź pod malowanie.

poprostu moj dom ma juz kilka lat, :) stad ich schniecie,

dajesz gladz, czyli gipsujesz sciany??

ja z tego zrezygnowalem podobno takie sciane sa bardzo nietrwale,

wszyscy co maja tak zrobione narzekaja ze zaczyna pekac po kilku latach i strasznie ciezko jest utrzymac czystosc takichc scian,,,

W domu rodzicow sciany z tynkow cementowo-wapiennych zostaly wygladzone gladzia gipsowa ladnych kilka lat temu. Nic nie peka, choc przyznam, ze po uderzeniu twardym przedmiotem mozna zrobic dziurke. Nie wiem jakie moga wystepowac problemy w utrzymaniu czystosci. Teoretycznie takie sciany sa nawet lepsze, bo sa gladkie i kurz sie na nich tak nie zbiera jak na powierzchniach chropowatych.

Takie same sciany robie w moim domu. Powinno byc nawet lepiej, bo tynki rowne, wiec gladz bedzie stanowic cienka warstwe. Powinny byc dzieki temu mocniejsze.

chcialbym dalej pociagnac ten temat.

mianowicie, po zagruntowaniu scian CW zastanawiam sie nad pomalowaniem

Śnieżka Grunt cena Leroy Merlin 46 zl 10l

http://www.przemaluj.pl/1131_320.htm

producent podaje ze jest to farba podkladowa

i po nalozeniu jej wystarczy jedna warstwa farby nawierzchniowej

malowal moze ktos ta farba??

u mnie sprawa wyglada tak ze bede malowal kolorem, i sie zastanawiam czy wystarczy jedna warstwa?? jezeli zastosuje ta farbe jako podklad?

inna opcja to pomalowac jakas zwykla farba np, Jedynka, i nastepnie kolorem, dwa razy??