Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje wewnętrzne w domu i ich projekty

Recommended Posts

Witam,

Takie pytanie nasuwa mi się do jakich instalacji powinno zrobić się dokumentację techniczną , patrz projektową :

elektryka

wod - kan

gaz

wentylacja

Z czterech powyższych na pewno gazowa ale co z pozostałymi ?

Pozdrawiam,

Wszystkie instalacje powinny byc przed wykonaniem zaprojektowane.

Generalne nic nie powinno byc w budownictwie powstawac bez projektu ;)

Co prawda w domkach czesto instalacje bez projektu wykonuja majstry - czesto momo iz jest projekt i tam majstruja ...

Prawda jest taka, ze jak Ci majster sam zmajstruje to mozesz miec tylko do siebie pretensje ..

Do pnb nie są wymagane projekty branżowe, aczkolwiek czasem przydatne

tak dp PNB wystarczy w opisie, ze dom bedzie ogrzewany, bedzie woda i kanalizacja ;)

ale jeszcze raz dodam, ze projekt czesto moze na siebei zarobic w czasie wykonania instalacji - a jak nie zarobi to przynajmniej zmniejszy ryzyko wiekszych i mniejszych bledow instalacyjnych.

ps. tak tak wiem projekty tez robia papraki i bledy robia - dlatego jak z kazdym szukac sprawdzonego projektanta...

Zaletą braku projektu instalacji w projekcie głównym jest uwolnienie się od ciężaru trzymania się raz ustalonego układu (np. rozmieszczenia gniazd, włączników, miejsca usytuowania zlewozmywaka, czy pralki) praktycznie do ostatniej chwili. O ile projekt budowlany może być gotowcem, to już instalacje wewnętrzne muszą być indywidualne "pod inwestora" więc taki projekcik wstępny powinien inwestor zrobić sam, potem ewentualnie jak ma za dużo kasy :wink: dać do dopracowania technicznych szczegółów fachowcom przez duże F

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ja mam projekt ale bez wszelkich instalacji.

Chodzi mi o to , czy np. jeżeli mam hydraulika ,który będzie wykonywał instalacje u mnie w domu to czy mam się godzić na projekt czy nie ?

On chce za to ok.500 pln jeżeli będzie dalej robił , jeżeli nie to 1500pln.Facet jest dobry ale kwestia tego po co mi się pakować w dodatkowe koszta jeżeli to nie jest do żadnych urzędów potrzebne. ? :-?

Ps. Mogę sobie zrobić zdjęcia pionów , spisać co i jak i będe miał dokumentacje na przyszłość w razie czego.

Zresztą ja zawsze robię zdjęcia insralacji szczególnie wod-kan co by później wiedzieć co , gdzie jest.Jest to bardzo potrzebne.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

Chodzi mi o to , czy np. jeżeli mam hydraulika ,który będzie wykonywał instalacje u mnie w domu to czy mam się godzić na projekt czy nie ?

On chce za to ok.500 pln jeżeli będzie dalej robił , jeżeli nie to 1500pln.Facet jest dobry ale kwestia tego po co mi się pakować w dodatkowe koszta jeżeli to nie jest do żadnych urzędów potrzebne. ? :-?

Ps. Mogę sobie zrobić zdjęcia pionów , spisać co i jak i będe miał dokumentacje na przyszłość w razie czego.

Zresztą ja zawsze robię zdjęcia insralacji szczególnie wod-kan co by później wiedzieć co , gdzie jest.Jest to bardzo potrzebne.

czekaj czekaj - jak oferuej dokumentacje powykonawcza to walcuj..

Jak proponuje rzetelnie wykonany projekt instalacji PRZED wykonaniem instalacji to biez - wlasciwie dobrane grzejniki, srednice rur etc sa dobrym pomyslem ...

jak nie to pan instalator poleci z 15-tki i 90W/m2 i czuwaj ... a czy tak trzeba ...

Jeżeli starostwo przepuści Twój okrojony projekt, to nie ma sensu później dorabiać.

a na podstawie czego wykonac instalacje ? bogatego doswiadczenia ?

A jakże by inaczej? Na podstawie projektu budowlanego?

Projekt budowlany jest dla urządów. Dla wykonawców jest projekt wykonawczy. Ktoś to miał kiedyś na budowie? Nie.

Adam pyta ( jak teraz widzę) nie o projekt a o dokumentacje powykonawczą. A to zawsze lepiej mieć. A czasami nawet trzeba.

Jeżeli starostwo przepuści Twój okrojony projekt, to nie ma sensu później dorabiać.

Już przepiuściło skoro buduję. :lol: Przecież projekt budowlany nie musi mieć projektów instalacji wewnątrz.

Wiecie co. Czasami naprawdę zastanawiam sie po co w tym kraju jest prawo. Nawet jak wyłożysz na tacy, to i tak nie ma ochoty tego przeczytać.

Porażka :(.

Projekt budowlany jest dla urządów. Dla wykonawców jest projekt wykonawczy. Ktoś to miał kiedyś na budowie? Nie.

Adam pyta ( jak teraz widzę) nie o projekt a o dokumentacje powykonawczą. A to zawsze lepiej mieć. A czasami nawet trzeba.

Pytam o projekt instalacji przed wykonaniem czyli o:

specyfikacje, materiały użyte, właściwości, itd....to co jest w projekcie zazwyczaj.

Generalnie majster zaproponował mi to i wg. tego będzie później robił najpewniej.W Niedziele mam spotkanie więc pytam tylko czy takie rzeczy są konieczne ? :D

Hmm umm to co ja i moi koledzy robimy czasem to jest tzw projekt jednostadiowy - generalnie nazwany budowlanym, podobierane wszystkie strategiczne elementy instalacj, policzone straty ciepla etc - łącznie z zestawieniami podstawowych materiałow ...

ale taaa lepiej jak instalator przyjdzie ciepnie co uwaza i pojdzie

ale ok koniec dyskusji

Już przepiuściło skoro buduję. :lol: Przecież projekt budowlany nie musi mieć projektów instalacji wewnątrz.

Wiecie co. Czasami naprawdę zastanawiam sie po co w tym kraju jest prawo. Nawet jak wyłożysz na tacy, to i tak nie ma ochoty tego przeczytać.

Porażka :(.

Spoko, spoko. Lookam : http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20031201133 :lol:

Ps. Obejrzałem i dalej twierdzę ,że nijak to się ma do tego co ja chce.

Jak się to czyta to projekty sprzedawane nie mają wielu z tych rzeczy. :D

Ps. Obejrzałem i dalej twierdzę ,że nijak to się ma do tego co ja chce.

To określ dokładnie co potrzebujesz. Czy to ma być projekt budowlany, wykonawczy, czy doku powykonawcza.

Jak się to czyta to projekty sprzedawane nie mają wielu z tych rzeczy. :D

I dlatego trzeba się zastanowić, czy się opłaca to kupować.