Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Madziorki i Bartiego

Recommended Posts

Domek naprawdę super! Od pewnego czasu pozwalam sobie zaglądać do Twojego dziennika. Problemy z ekipami są chyba zawsze wliczone w koszty, ja już dawno straciłam zaufanie do tzw. fachowców, trzeba ich niestety kontrolować i to jedyny sposób. Bardzo podoba nam się ten projekt, budowę zaczniemy na wiosnę, ale nadal nie jesteśmy zdecydowani na zakup. Czy możesz napisać dlaczego przedłużaliście krokwie, czy podnosiliście ściankę kolankową, czy w projekcie dach jest za mały ? W Natalii II dach już w projekcie wydaje się za mały i nie wygląda to dobrze. Największe obawy budzi salon, który moim zdaniem mógłby być odrobinę większy. Jakie zakładacie ogrzewanie, bo my zdecydowaliśmy się na nawiewowe + gaz. Pozdrawiam i proszę o jak najwięcej zdjęć z budowy ! JK

Witaj :D , cieszę się że domek przypadł ci do gustu :lol: .

Krokwie przedłuzaliśmy gdyż podnieśliśmy ścianę kolankową o jednego pustaka a nie chcieliśmy widoku tzw. zbyt krótkiej czapki :wink:, generalnie dach w projekcie jest ok, ale mimo wszystko nasz będzie odrobinę dłuższy gdyż chcemy jeszcze wydłużyc okap dając dodatkowo styropian :wink: .

Natalkę będziemy ogrzewać pompą ciepła :D .

Gdzie będziecie sie budować:)?, koniecznie załoz dziennik żebym mogła sledzieć wasze budowalne poczynania, fajną będziecie miec później pamiątkę :D

pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj! Ja jeszcze nie kupiłam projektu, jestem bardzo niezdecydowana. Początkowo poważnie zastanawiałam się nad Lawendą z Horyzontu, teraz faworytką jest Natalia, a wczoraj odkryłam małą pracownię "Domy z wizją" i dom Doskonały 2. Facet przesłał mi zdjęcia z realizacji tego domu i bardzo fajnie wygląda wnętrze. I teraz już nie wiem sama co wybrać, mąż mi w tym nie pomaga, bo on się " nie zna na tym". Wymaga tylko garażu na 2 samochody i sypialni na dole ( nie wiem czemu). Natalka jest śliczna, a Twoje wizualizacje rewelacyjne ! Podobaja mi się takie nowoczesne wnętrza. Co do ogrzewania to też sie zastanawialiśmy nad pompą ciepła, ale to ponoć bardzo droga inwestycja. Poprosiłam firmę o wycenę ogrzewania nawiewowego konkretnie dla Natalii i podali mi cenę 36, 5 tys. netto za zestaw podstawowy , do tego można jeszcze kupić klimatyzator ( jakieś 10 tys.) , nawilżacze powietrza i coś tam jeszcze , ale w dalszym etapie. W sumie jakieś 50 tys. na początek. W dalszym etapie rachunki za prąd i gaz. My będziemy się budować w okolicach Sieradza, tez mamy działkę na wsi, blisko lasu. Pozdrawiam.JK

Serdeczne dzieki za tak szczegolowe dane.Ja tez pewnie uderze do oknoplastu w swoim czasie :D Okno drewniane takiej wielkosci z HS kosztowaloby pewnie drugie tyle a ja jestem typem lenia i nie chce mi sie odnawiac (malowac) okien co 5 lat dlatego szykam podobnego rozwiazania w PVC.Doradzaja ze przy duzych przeszkleniach (jezeli brak jest grzejnikow kanalowych ) warto jest ulozyc gesciej petle podlogowki tuz pod samymi oknami.

JK102 jakbys nie pisala o sobie a o mnie :wink:

Witaj! Ja jeszcze nie kupiłam projektu, jestem bardzo niezdecydowana. Początkowo poważnie zastanawiałam się nad Lawendą z Horyzontu, teraz faworytką jest Natalia, a wczoraj odkryłam małą pracownię "Domy z wizją" i dom Doskonały 2. Facet przesłał mi zdjęcia z realizacji tego domu i bardzo fajnie wygląda wnętrze. I teraz już nie wiem sama co wybrać, mąż mi w tym nie pomaga, bo on się " nie zna na tym". Wymaga tylko garażu na 2 samochody i sypialni na dole ( nie wiem czemu). Natalka jest śliczna, a Twoje wizualizacje rewelacyjne ! Podobaja mi się takie nowoczesne wnętrza. Co do ogrzewania to też sie zastanawialiśmy nad pompą ciepła, ale to ponoć bardzo droga inwestycja. Poprosiłam firmę o wycenę ogrzewania nawiewowego konkretnie dla Natalii i podali mi cenę 36, 5 tys. netto za zestaw podstawowy , do tego można jeszcze kupić klimatyzator ( jakieś 10 tys.) , nawilżacze powietrza i coś tam jeszcze , ale w dalszym etapie. W sumie jakieś 50 tys. na początek. W dalszym etapie rachunki za prąd i gaz. My będziemy się budować w okolicach Sieradza, tez mamy działkę na wsi, blisko lasu. Pozdrawiam.JK

Przed tobą ciężki wybór :wink: , my na początku wybraliśmy Betę ale jak przypadkiem przeglądając jakąś gazetę budowlaną natkneliśmy się na Natalkę prawie byłam pewna że to będzie nasza przyszła chałupa :lol:. Przegladaliśmy jeszcze dalej projekty ale zaden nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak Natalka chodzi głównie o rozkład pomieszczeń, i tak zostało. Teraz nie zamieniłabym tego projektu na zaden inny, :D .

Cieszę się że podobaja ci się wizualizacje, mam nadzieje że w rzeczywistości będą wyglądały równie dobrze :D.

Daj znać jak już podejmiecie decyzje apropo projektu :D , jestem ciekawa na jaki się skusicie :D , a może zostaniecie przy Natalce :wink:

pozdrawiam :D

Serdeczne dzieki za tak szczegolowe dane.Ja tez pewnie uderze do oknoplastu w swoim czasie :D Okno drewniane takiej wielkosci z HS kosztowaloby pewnie drugie tyle a ja jestem typem lenia i nie chce mi sie odnawiac (malowac) okien co 5 lat dlatego szykam podobnego rozwiazania w PVC.Doradzaja ze przy duzych przeszkleniach (jezeli brak jest grzejnikow kanalowych ) warto jest ulozyc gesciej petle podlogowki tuz pod samymi oknami.

JK102 jakbys nie pisala o sobie a o mnie :wink:

dokładnie tak, po za tym któregoś dnia czytałam w wątku na temat okien drewnanych że jest masa niezadowolonych forumowiczów w przeciwieństwie do użytkowników okien PCV i to głównie w moim przypadku zadecydowało żeby nie przepłacać (na początku byłam zdecydowana na drewniane, nawet podpisałam wstępną umowę), bo jak w razie czego coś się z nimi stanie i będe musiała na swój koszt je wymieniać to i tak wyjdzie mnie to taniej niż jednorazowy zakup dobrych okien drewnianych :D. Aczkolwiek muszę przyznać że okna drewniane baaardzo mi się podobają :wink:

• 1 month później...

Madziu kochana! Zabić mnie, obsypać wapnem i zakopać to za mało! Jak mogłam tyle nie zaglądać do Ciebie?! Lincz i zsyłka na Syberię też wszystkiego nie załatwi!!

Dom prezentuje się znakomicie. Dach zapewne cały skończony :wink: Mam nadzieję, że tynki masz lepiej zrobione niż my :roll: Wylewki już masz?

Madziu kochana! Zabić mnie, obsypać wapnem i zakopać to za mało! Jak mogłam tyle nie zaglądać do Ciebie?! Lincz i zsyłka na Syberię też wszystkiego nie załatwi!!

Dom prezentuje się znakomicie. Dach zapewne cały skończony :wink: Mam nadzieję, że tynki masz lepiej zrobione niż my :roll: Wylewki już masz?

no właśnie Moniu, jak mogłaś :wink: hihihi

Ostatnimi czasy strasznie zaniedbałam dziennik, musze zabrac się za nadrabnianie zaległości :lol:

tynki są idealne :D , wylewki mamy juz zrobione, ocieplenie domu też(tynkowanie w poniedziałek) :lol: , odgromówka gotowa :lol: , mamy juz nawet szambo zakopane :lol: , ziemia nawieziona i działeczka wyrównana:D .

Dzisiaj zamówiłam kuchnie, mają nam montować 5.01.2009. Za tydzień będzie już chodziło ogrzewanie domku:), teraz tylko czekamy na gościa od ocieplenia dachu żeby połozył nam wełne i karton gipsy ale żeby nie było tak wszystko idealnie to niestety mamy problem z glazurnikiem, wszyscy mają wolne terminy na przyszły rok :evil: a ja potrzebuje kogoś na poczatek grudnia :( .

Witam ponownie! Podejrzałam w Twoim dzienniku, że zdecydowaliście się na pompę ciepła. Ja jestem na etapie wyboru ogrzewania, ale ze wskazaniem na pompę ( same zalety, jedna wada - cena instalacji ). Otrzymałam ofertę na razie od jednej firmy, tej ,która u Ciebie instalowała i trochę się załamałam. W związku z tym proszę o pomoc - mianowicie - czy można ewentualnie liczyć na jakiś rabacik w tej firmie, czy to już cena ostateczna ? Ile mniej więcej kosztowały was prace ziemne ? Czy macie rekuperator ? Czy sama podłogówka, czy w sypialniach kaloryfery? Pozdrawiam ! JK

Witam ponownie! Podejrzałam w Twoim dzienniku, że zdecydowaliście się na pompę ciepła. Ja jestem na etapie wyboru ogrzewania, ale ze wskazaniem na pompę ( same zalety, jedna wada - cena instalacji ). Otrzymałam ofertę na razie od jednej firmy, tej ,która u Ciebie instalowała i trochę się załamałam. W związku z tym proszę o pomoc - mianowicie - czy można ewentualnie liczyć na jakiś rabacik w tej firmie, czy to już cena ostateczna ? Ile mniej więcej kosztowały was prace ziemne ? Czy macie rekuperator ? Czy sama podłogówka, czy w sypialniach kaloryfery? Pozdrawiam ! JK

Hej

prace ziemne kosztowały nas około 1500zł, na rabacik napewno mozna liczyć,nam udało sie stargować około 5000 tyś z tym że zdecydowalismy się na całą usługę (ułozenie podłogówki, kolektora, sam kolekor, PC ogrzewająca dom, druga PC do ogrzewania wody).

Podłogówkę mamy w całym domu. Rekuperatora nie mamy. PC uruchamiają nam za 1,5 tygodnia:).

Z ekipy montazowej CK jesteśmy baaardzo zadowoleni, profesjonaliści w każdym calu :lol: .

To trochę pocieszające informacje! Czekamy jeszcze na wyceny z innych firm, budowę zaczniemy na wiosnę, więc mamy czas. Ważne jest dla mnie Twoje zdanie na temat firmy CK, pewnie też się na nich zdecydujemy. Napisz jak się sprawuje pompa!

ok , jak już będzie chodzić dam znać co i jak :wink:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Madzia co tak zamilklas?Gdzies doczytalam ze Natalka juz zewnatrz skonczona-moze pochwalisz sie nowymi fotkami?Ja wreszcie ruszam na wiosne.Koncza sie prace nad rysowaniem projektu i mam wlasnie dylemat z kominami.Majster kazal kupic cegle pelna (pewnie an kominy) a ja widze ze duzo osob (ty tez) murowaliscie je z jakis bloczkow.Mozesz napisac co to jest i czy wychodzi taniej lub lepiej od zwyklej cegly?

Dalej mysle nad pompa ale chyba kominy wymuruje bo jeszcze sprawa nie przesadzona-zobaczymy ile wyniesie nas SSZ.Czy wy macie wentylacje mechaniczna?Nie wiem czy przy pompie moge miec "zwykla" grawitacje :oops:

Madzia co tak zamilklas?Gdzies doczytalam ze Natalka juz zewnatrz skonczona-moze pochwalisz sie nowymi fotkami?Ja wreszcie ruszam na wiosne.Koncza sie prace nad rysowaniem projektu i mam wlasnie dylemat z kominami.Majster kazal kupic cegle pelna (pewnie an kominy) a ja widze ze duzo osob (ty tez) murowaliscie je z jakis bloczkow.Mozesz napisac co to jest i czy wychodzi taniej lub lepiej od zwyklej cegly?

Dalej mysle nad pompa ale chyba kominy wymuruje bo jeszcze sprawa nie przesadzona-zobaczymy ile wyniesie nas SSZ.Czy wy macie wentylacje mechaniczna?Nie wiem czy przy pompie moge miec "zwykla" grawitacje :oops:

Kakusku - jeśli mogę doradzić... Moim zdaniem, jeśli majster zlecił zakup pełnej cegły, to kup pełną, bo to oznacza, że tak lepiej mu wychodzi i nic nie zepsuje. W zasadzie to bez znaczenia jakie robisz kominy - systemowe, czy murowane, bo zarówno w jednych, jak i w drugich są kształtki ceramiczne :wink: Systemowe są bardziej nowoczesne, ale czy lepsze :roll: ... niekoniecznie :wink: Wszystko zależy od wykonawcy - jak jest kiepski to wszystko zepsuje, a jak dobry, to każde wykona super :wink:

Madziuuuuuuuu!!!!! Gdzie Ty się kobieto podziewasz?? :-?

• 2 weeks później...

Monia wlasnie moj wykonawca woli murowac z cegly choc to dla niego przeciez wiecej pracy :) On nawet ksztaltek nie chce w srodek dawac bo mowi ze nie am koniecznosci tylko da w miejscach gdzie komin przechodzi przez strop.

Wesolych i Spokojnych Swiat oraz wiele fajnych pomyslow na urzadzenie wlasnego domku :D

Przy wigilijnym stole łamiąc się opłatkiem świętym ,

pomnijcie , że dzień ten radosny w miłości jest poczęty.

Że jak mówi Wam wszystkim dawne ,

odwieczne orędzie z pierwszą na niebie gwiazdką

Bóg w Waszym domu zasiądzie.

Z nalepszymi życzeniami dla Forumowiczów cała Piątka :D

http://farm1.static.flickr.com/110/314569010_57d884244a.jpg

Niech ten szczególny czas cudownych

Świąt Bożego Narodzenia będzie dla Was

okazją do spędzenia miłych chwil w gronie najbliższych,

w atmosferze rodzinnego ciepła, wielkiej radości

i wzajemnej życzliwości,

pod żywą choinką dużo prezentów

a w Waszych pięknych sercach wiele sentymentów,