Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Madziorki i Bartiego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Madzia wlasnie sobie przypomnialam ze mialas wkleic zdjecia :D Kurcze sliczna ta dachowka i dom taki wesoly.Jestem ciekawa jak wyglada atracytowa wiec jezeli mozesz wyslij mi fotki na priv [email protected]

Co do wod gruntowych ja mam dzialke blisko rzeki i wody sa tam dosc wysoko.Niestety nie wiem jeszcze jak rozwiaze sprawe izoliacji moj projektant(nadal meczymy rzuty) ale na pewno bedziemy domek troche podnosisc ponad poziom i robic odwodnienie (drenaz opaskowy czy cos takiego).

:D ..powodzenia i duuuużo wytrwałości..i uśmiechu :D

też podoba mi się dachówka...ale niestety :cry: ...pozostało mi jedynie podobne tłoczenie i kolorek mojej blachy :cry:

ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :wink: :D

nie dziękuje żeby nie zapeszyć, mam nadzieje że wytrwałość mnie nie opuści :wink: , blacha tez nie jest zła a jak dobrze dobrany kolor to nie raz wyglada lepiej od ceramiki :wink:

pozdrawiam :D

Magda

Madzia wlasnie sobie przypomnialam ze mialas wkleic zdjecia :D Kurcze sliczna ta dachowka i dom taki wesoly.Jestem ciekawa jak wyglada atracytowa wiec jezeli mozesz wyslij mi fotki na priv [email protected]

Co do wod gruntowych ja mam dzialke blisko rzeki i wody sa tam dosc wysoko.Niestety nie wiem jeszcze jak rozwiaze sprawe izoliacji moj projektant(nadal meczymy rzuty) ale na pewno bedziemy domek troche podnosisc ponad poziom i robic odwodnienie (drenaz opaskowy czy cos takiego).

Kakusku, fotke wysłałam ci na pw, koniecznie daj znać jak ci sie podoba antracyt :D

BArdzo fajny projekt wybraliscie!

dziękuje :lol: , wasz tez jest bardzo sympatyczny a praca waszego projektanta wnetrz jest poprostu fenomenalna :lol:

Ja tylko dodam, ze polowa tych projektow jest juz w czesci nieaktualna ale Aska nie nadarza ze zmianami :)

Co do naszego projektu- z racj , ze szukalismy domu dla 2 rodzin mielismy niestety zawezone i to znacznie pole poszukiwan :(

Madziorka dobrze ze teraz wyszlo szydlo z worka z tym zamowieniem bo bys musiala drugi dom postawic :D czy ja dobrze kojarze ze masz zamiar robic pompe ciepla?Jezeli tak to rezygnujesz kominow i w ktorym etapie budowy bedziesz sobie to wszytsko projektowac?ja na razie przestalam myslec o tym ustrojstwie bo sporo kosztuje ale nie powiem zeby mnie nie kusilo takie bezobslugowe grzanie domku :D Wlasciwie to czlowiek powinien wybrac prosciutki malutki domek to i na pompe by zostalo tylko potem rachunki za prad i tak trzeba placic.

Co do wizualizacji celta to ja dawno jestem fanka tych obrazkow-szkoda ze celt nie wymyslil sobie wyspy w kuchni bo moze bym cos podpatrzyla :wink:

BArdzo fajny projekt wybraliscie!

dziękuje :lol: , wasz tez jest bardzo sympatyczny a praca waszego projektanta wnetrz jest poprostu fenomenalna :lol:

Ja tylko dodam, ze polowa tych projektow jest juz w czesci nieaktualna ale Aska nie nadarza ze zmianami :)

Co do naszego projektu- z racj , ze szukalismy domu dla 2 rodzin mielismy niestety zawezone i to znacznie pole poszukiwan :(

no to z niecierpliwością czekam na aktualne wizualizacje po zmianach :D

Madziorka dobrze ze teraz wyszlo szydlo z worka z tym zamowieniem bo bys musiala drugi dom postawic :D czy ja dobrze kojarze ze masz zamiar robic pompe ciepla?Jezeli tak to rezygnujesz kominow i w ktorym etapie budowy bedziesz sobie to wszytsko projektowac?ja na razie przestalam myslec o tym ustrojstwie bo sporo kosztuje ale nie powiem zeby mnie nie kusilo takie bezobslugowe grzanie domku :D Wlasciwie to czlowiek powinien wybrac prosciutki malutki domek to i na pompe by zostalo tylko potem rachunki za prad i tak trzeba placic.

Co do wizualizacji celta to ja dawno jestem fanka tych obrazkow-szkoda ze celt nie wymyslil sobie wyspy w kuchni bo moze bym cos podpatrzyla :wink:

co do kominów to jeszcze nie podjelismy ostatecznej decyzji, chcielismy je usunąć a znajomy nam polecił żeby na wszelki wypadek je zostawić, pogadamy jeszcze na ten temat z naszym kierbudem:), myslę że w przeciągu miesiąca trzeba bedzie zdecydować. Co do wydatków to mam juz lekkiego doła i choć Natalka jest takim domkiem o którym marzyłam to czasem myślę czy nie przeliczylismy się, martiwę się żeby nam starczyło na nią kasy, jeszcze nie rozpoczelismy budowy a juz poszło nam 86 tyś :( , wprawdzie mamy juz materiał i wiele usług zaliczkowanych ale wydać tyle kasy nie widząc na zywo efektów jest dołujące.

Kakusku, ten słup w jadalni chyba będziemy zmuszeni zostawić, nikt nie chce się podjąć jego usunięcia :evil:

Madziu, nie przejmuj się kierbudem :D Lepiej, ze teraz tak wyszło, niż brak kompetencji kierownika doprowadziłby do błędów na budowie typu np. jak u nas. My też będziemy zmieniac kierownika - tak to czasami bywa, niestety. Pomimo popełnionych błędów daliśmy mu szansę, ale niestety nie było to dobre, bo pan kier. nadal podchodzi do budowy nieodpowiedzialnie.

Madziu, nie przejmuj się kierbudem :D Lepiej, ze teraz tak wyszło, niż brak kompetencji kierownika doprowadziłby do błędów na budowie typu np. jak u nas. My też będziemy zmieniac kierownika - tak to czasami bywa, niestety. Pomimo popełnionych błędów daliśmy mu szansę, ale niestety nie było to dobre, bo pan kier. nadal podchodzi do budowy nieodpowiedzialnie.

Najgorsze jest w tym to, że tylu niekompetentnych ludzi zabiera się za tak odpowiedzialną pracę :evil: . Jestem dobrym człowiekiem ale juz po raz kolejny przekonałam się że nie ma co się nad nimi litować bo tylko my potem na tym tracimy , nerwy i pieniądze a taki kierownik ma to wszystko gdzieś.

Ostanio majster który buduje sąsiadowi dom powiedział mi że w tych czasach tylko wrogowi życzy sie budowania domu :wink:

Macie juz jakiegoś nowego kierownika na oku?

Moniu, życzę wam żebyście w końcu trafili na kierownika z prawdziwego zdarzenia :D

Maadziorko,

nie dość że budujemy ten sam domek to mamy podobne problemy.

My też mamy podmokłą działkę. Dziś sąsiedzi postraszyli mnie, że kilka lat temu można było pływać po okolicy na drzwiach.

W przyszłym tygodniu robimy badania gelologiczne. Mam nadzieję że geolog powie nam coś na temat wodoprzepuszczalności gruntu.

Nie wiem jak zaizolowć domek- fundamenty, jak wysoko je podnieść podnad powierzchnię gruntu.

Czy nadsypywać ( ok. 1 m) działkę. ???

Ładny mi początek inwestycji.

Ach trochę się załamałam.

Najgorsze jest w tym to, że tylu niekompetentnych ludzi zabiera się za tak odpowiedzialną pracę :evil: . Jestem dobrym człowiekiem ale juz po raz kolejny przekonałam się że nie ma co się nad nimi litować bo tylko my potem na tym tracimy , nerwy i pieniądze a taki kierownik ma to wszystko gdzieś.

Ostanio majster który buduje sąsiadowi dom powiedział mi że w tych czasach tylko wrogowi życzy sie budowania domu :wink:

Moniu, życzę wam żebyście w końcu trafili na kierownika z prawdziwego zdarzenia :D

Dzięki, Madziu :D

Kierownika weźmiemy prawdopodobnie z biura projektowego, w którym wykonywaliśmy projekt - to dość duża firma i mają dwie osoby z uprawnieniami.

Maadziorko,

My też mamy podmokłą działkę. Dziś sąsiedzi postraszyli mnie, że kilka lat temu można było pływać po okolicy na drzwiach.

W przyszłym tygodniu robimy badania gelologiczne. Mam nadzieję że geolog powie nam coś na temat wodoprzepuszczalności gruntu.

Nie wiem jak zaizolowć domek- fundamenty, jak wysoko je podnieść podnad powierzchnię gruntu.

Nie ma się co załamywać - nawet w takich przypadkach mozna sobie poradzić :wink: Powodzenia!

Madziorka moze Cie to pocieszy to nie Ty jedna masz dzis dola.

Gadaniem majstrow sie nie przejmuj bo gdyby ludzie ich sluchali nikt by nie budowal domow :D a oni by nie mieli z czego zyc hehehe.A pieniedzy rzeczywiscie ubywa ale za to niedlugo zobaczysz efekty i na pewno ten widok zrekompensuje pustke w portfelu :D

Maadziorko,

u nas wyniki badań nie były rewelacyjne, geolog najchetniej był za płytą, mamy glinę na przemian z piachem i sezonowo wysoki poziom wód gruntowych. Tyle że płyta kosztuje duuuużo pieniędzy a nikt z sąsiadów jej nie ma a mieszkają tam ludzie od 30-40 lat . Na forum jest dużo inwestorów o duzo gorszym gruncie i się nie martwią, dlatego tez postanowilismy dobrze zaizolować fundament i podnieśc teren o 50 cm powinno wystarczyć.

Daj koniecznie znać co wam doradził geolog, i nie martw sie na zapas, bedzie dobrze :wink:

Ostatnio rozmawiałam z sąsiadem który buduje się koło naszej działki, obecnie ma stan surowy, budowe rozpoczął we wrzesniu kiedy nie było wody w gruncie, nie robił badań geotechnicznych w związku z czym nie miał pojecia że taki kiepski u nas teren, fundamenty zrobił bez zadnych zabezpieczeń typowe dla dobrego gruntu,teraz myślę sobie że z dwojga złego dobrze że wiemy o tym ze nie mamy dobrego terenu bo nie ma nic gorszego niz dowiedzieć się po fakcie, kiedy nie da sie juz nic zrobić :wink:

Dzięki, Madziu :D

Kierownika weźmiemy prawdopodobnie z biura projektowego, w którym wykonywaliśmy projekt - to dość duża firma i mają dwie osoby z uprawnieniami.

ooo no to super, napewno facet będzie kompetenty i z pojęciem :wink:, w takich biurach przewaznie tacy pracują :D