Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Madziorki i Bartiego

Recommended Posts

Hej! Co tam, Madziu u Ciebie? Widzę, że z nadmiaru zajęć zrobiłaś chwilową przerwę w dzienniku - prawie jak u mnie :wink: W wolnej chwili wrzuć jakieś foteczki i napisz jak prac postępują. Pomimo braku wpisów w dzienniku i tak Cię wspieramy duchem i trzymam kciuki za powodzenie na dalszych etapach :D

• Odpowiedzi 248
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzilo mi o to sciane miedzy wykuszem a salonem.Ma tam stac wypoczynek i ciagle sie martwilam czy nie bedzie za ciasno-ale wierze Ci na slowo :D Rowniez chce zrobic duze okno balkonowe a ze taras mam na wschod to jeszcze zastanawiam sie nad oknem pomiedzy wykuszem a tarasem .

Chyba dobrze ze nie wprowadzalas duzo zmian-kazda zmiana pociaga za soba jakies konsekwencje a przeciez Natalka jest bardzo przemyslanym projektem :lol: Ja lekko poszezam dom ale uklad pomieszczen tez bedzie identyczny.Powiekszam wlasnie ze wzgledu na kotlownie ktora na paliwo stale przydalaby sie ciut wieksza.

Pompa ciepla to jest wygoda ale nie wiem czy sie skusimy.Mam mieszane uczucia.Boje sie jak mowilam rosnacych cen pradu (nie mam pojecia ile wynosza rachunki przy takiej pampie) ewentualnej awarii no i braku pradu np w zimie przy wiekszych sniegach co sie czasem u nas zdarza.Przy pompie ciepla tez trzeba miec w domu wentylacje mechaniczna z rekuperatorem?

Co mi sie w niej podoba to bezobslugowowsc i brak kaloryferkow w domu :D

Tutaj gdzie teraz mieszkam duzo osob ma pompe w swoich domach ale oni nie maja "zimy"-najwyzej temeratura spadnie do -4 :D Rzeczywiscie w domkach jest cieplo ale czasem trzeba zapalic w kominku.

specjalnie dla ciebie zrobiłam zdjęcie ściany tej między wykuszem a tarasem, żebyś mogła sama ocenić :wink: (to chyba chodzi o tę ścianę :D ? )

http://images34.fotosik.pl/283/347684d35054f5e7med.jpg

(kurcze ale działa ten fotosik , aż mnie tafia jak wgrywam zdjęcia :evil: , jedno zdjęcie 30 minut :evil: , później jak bedzie lepiej działał to wkleje jeszcze jedno zdjęcie tej ściany)

co do awarii pradu przy PC, to ma ona, przynajmniej ta którą my bedziemy mieć taki system który załącza się w przypadku braku prądu i działa on kilka dni awaryjnie zasilając pompę:).

O wentylacji mechanicznej też myslałam ale zrezygnowalismy z niej, bedziemy miec grawitacyjna taką jak w projekcie. Facet Z Climy Komfort powiedział nam że bardzo mało ludzi którym zakładają PC decyduja się na wentylacje mechaniczną i nie jest ona konieczna :wink:

Co do rachunków przy pompie to są ponoć naprawdę małe , jest to w tej chwili jedno z najatańszych źródeł ogrzewania, ale niestety cos za coś, zeby było tanio trzeba najpierw zainwestować :wink: , w któryms muratorze był dokładnie opisany test róznych alternatyw ogrzewania i koszty roczne.

Ostanio podczas spotkania z projektantką wnetrz , przypadkowo zgadałysmy się że ona tez ma PC i co bardzo mnie ucieszyło chwali ją sobie i to bardzo, nawet powiedziała że ogrzewanie PC jest pokosztowe. Mam nadzieje ze nasze tez takie będzie :wink:

Budowa rośnie jak na drożdżach :D Bardzo ładna ta Twoja Natalka - teraz już pięknie widać jakie będą wnętrza i zewnętrzna bryła - fajny etap, bo można zacząć planować co gdzie wstawić, w którym kącie fotel, a w którym inne graty. Pomieszczenia sprawiają wrażenie b. przestronych. Super!

aa dziękuje :D , powoli juz planujemy, mielismy już nawet spotkanie z projektantką wnetrz, mam nadzieje że coś ciekawego wymyśli , niestety nie mam wyobraźni przestrzennej i potrzebuje w kwestii planowania pomocy profesjonalisty :wink:

Kurcze Wasze tempo mnie szokuje :) Super. Pięknie! Wasza budowa zaczyna przypominać domek :)

Gratuluję i kciuki trzymam

Oby tak dalej :)

dzieki za wsparcie:), niestety teraz będziemy mieć około 10 do 14 dni przestoju, czekamy aż dostaniemy pozwolenie na piśmie ze zgodą na przebudowę linii średniego napięcia i dopiero jak ekipa z energetyki przebuduje linię będziemy mogli robić więźbę i działać dalej.

Dzieki za fotke-nie jest tam zastraszajaco duzo miejsca ale wypoczynek wejdzie :) Czyli musze podyskutowac z mezem albo PC albo mechaniczna albo wogole zrezygnujemy z nowowsci :( Wszystko bedzie zalezalo od tego jakie dostaniemy wyceny na wybudowanie domku-wiadomo fundusze.Super ze wrocilas do swaita netowego :D Swoja droga to nie za dobrze Ci na tych Mazurach? :wink: Jakiej firmy bedziecie miec PC?Strasznie rozne sa wyceny podawane przez forumowiczow....

Hej! Co tam, Madziu u Ciebie? Widzę, że z nadmiaru zajęć zrobiłaś chwilową przerwę w dzienniku - prawie jak u mnie :wink: W wolnej chwili wrzuć jakieś foteczki i napisz jak prac postępują. Pomimo braku wpisów w dzienniku i tak Cię wspieramy duchem i trzymam kciuki za powodzenie na dalszych etapach :D

Witaj Moniu:D

trochę zaniedbałam ostatnio swój dziennik, praktycznie od miesiaca jesteśmy na Mazurach:), wymiennie z mężem jeździmy na budowę , na szczęście ekipa jest solidna i nie trzeba aż tak wnikliwie ich sprawdzać :), dzisiaj zalali strop i schody, inspektor nadzoru i sąsiedzi są nimi zachwyceni :D.

Dziekuje kochana za wsparcie:), ja tez cię cały czas wspieram duchowo i wysyłam pozytywną energię wam i na waszą budowę żeby bezproblemowo przebiegała:). Teraz mam juz komputer także szybko ponadrabiam zaległości:), jak tylko fotosik bedzie lepiej działał powklejam zaległe i aktualne zdjęcia:D

Dzieki za fotke-nie jest tam zastraszajaco duzo miejsca ale wypoczynek wejdzie :) Czyli musze podyskutowac z mezem albo PC albo mechaniczna albo wogole zrezygnujemy z nowowsci :( Wszystko bedzie zalezalo od tego jakie dostaniemy wyceny na wybudowanie domku-wiadomo fundusze.Super ze wrocilas do swaita netowego :D Swoja droga to nie za dobrze Ci na tych Mazurach? :wink: Jakiej firmy bedziecie miec PC?Strasznie rozne sa wyceny podawane przez forumowiczow....

później wkleje jeszcze jedno zdjęcie które bardziej oddaje rzeczywistość tej ściany:).

Z tymi nowościami to mozna zwariować, na temat wentylacji mechanicznej długo myslelismy ale niestety finansowo nie możemy sobie na nią pozwolić sama PC jest dla nas wydatkiem mocno obciążajacym kieszeń. PC mamy z Climy komfort, dokładnie nie podam nazwy bo nie pamiętam :oops: . U nas są bardzo wysoko wody gruntowe , dzieki temu będziemy mieć kolektor poziomy który jest duuużo tańszy od pionowego przez co cała wycena nie jest jeszcze az tak duża.

Madziorka sasiedzi i inspektor zachwycaja sie schodami czy ekipa? :wink:

Masz racje mozna zwariowac z tymi "udogonieniami"Ja tam nie chce porywac sie na wszystkie nowowsci bo wiadomo -kasa ale chcialabym w miare rozsadnie wybudowac ten dom aby pozniej nie zalowac ze mozna bylo COS zrobic dla pozniejszej nizszej ekspoloatacji i komfortu zycia.Najgorsze jest to ze czytam o tym wszystkim i dalej malo wiem-jakos moj mozg nie moze tego przetrawic-a myslalam ze jestem umysl scisly hehehehe

Madzia powiedz jakie masz odczucia odnosnie schodow?Widze ze robilas je chyba zgodnie z projektem.Boje sie troche o te zbaiegi czy nie sa zbyt waskie i czy bedzie sie je dalo swobodnie oblozyc trepami drewnianymi-chodzi o to miejsce gdzie sie stykaja.Mysleliscie juz jak je doswietlic?Moj projektant twierdzi ze tam nic nie da sie wykombinowac bo przeszkadza strop ale zdaje sie ze mamamatinka dala tam jakies okno dachowe-o ile dobrze skojarzylam z fotek.

Madzia powiedz jakie masz odczucia odnosnie schodow?Widze ze robilas je chyba zgodnie z projektem.Boje sie troche o te zbaiegi czy nie sa zbyt waskie i czy bedzie sie je dalo swobodnie oblozyc trepami drewnianymi-chodzi o to miejsce gdzie sie stykaja.Mysleliscie juz jak je doswietlic?Moj projektant twierdzi ze tam nic nie da sie wykombinowac bo przeszkadza strop ale zdaje sie ze mamamatinka dala tam jakies okno dachowe-o ile dobrze skojarzylam z fotek.

Kakusku, schodów nie widziałam jeszcze na żywo, na budowie będe dopiero w środę :D , także za dwa dni dokładnie ci wszystko napiszę :D , z tego co mówi małż schody są w porzadku, a schodki nie za małe ani nie za duże, ocenie dokładnie w środę jak zobacze na żywo :D . Robiliśmy je według projektu, nic nie zmienialiśmy.

Co do doświetlenia to pewnie zrobimy jakieś kinkiety :wink: , jeszcze o tym nie myślałam, zobaczymy co zaproponuje projektantka wnętrz :D