Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowy dom z płyty obornickiej - da się?

Recommended Posts

(gdyby w takim gumowcu zrobić wymuszoną wentylację to nie byłoby problemów po powietrze stale przepływa i odbiera wilgoć i nadmiar temperatury.)

Ważniejszy jest wygląd, współczynniki cieplne i trwałość.

Słyszałeś kiedyś o przeciągach?

Ale co tu mają przeciągi do powiedzenia ?

Nie lubię takich odpowiedzi bo wrzycają kamyk do jeziora tylko po to aby zaburzyć wodę. Nic nie wnoszą.

A słyszałeś o mechanicznej wentylacji ? powinna brzmieć moja odpowiedź.

Wentylacja mechaniczna w domu wymienia powietrza w takiej ilości aby człowiek czył się tam komfortowo (ilośc wymian powietrza na godzine).

I większe znaczenie ma tu kubatura pomieszczenia i jego kształt niż sama wymiana powietrza.

I w takim domu KONIECZNIE powinna być zainstalowana taka wentylacja. I po problemach.

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mamy naturę że łatwiej się nam krytykuje i to bez argumentów :)

Ja bym tylko nie nastawiał się na tymczasowość obiektu bo to potrafi być zgubne.

Pamięta "domki popowodzione" - głównie budowane w szkielecie ?

Wilgość na scianach itp.

A potem pokazane kratki zaklejone gazetą bo tam uciekało im ciepło (ogrzewanie elektryczne). Ludzie nie mieli pieniędzy - a tak sporo oszczędzali.

Zakup zwykłego higrometru pokazałby im dlaczego mają problem ...

A wystarczyło zapewne dodać wentylację mech. z rekuperatorem ...

• 7 months później...
Nie wiem czy temat jest jeszcze na czasie, ale akurat sam szukałem ostatnio takiej budki dla pracowników sezonowych. Budyneczek do zamieszkania w sezonie wiosna, lato. BUdyneczek postawiła mi firma z Obornik, mają swoja www - http://www.firmaflajszer.pl , w sumnie polecam. Faktycznie latem trzeba było im postawić klime.

Nie wiem czy temat jest jeszcze na czasie, ale akurat sam szukałem ostatnio takiej budki dla pracowników sezonowych. Budyneczek do zamieszkania w sezonie wiosna, lato. BUdyneczek postawiła mi firma z Obornik, mają swoja www - http://www.firmaflajszer.pl , w sumnie polecam. Faktycznie latem trzeba było im postawić klime.

Ja w normalnym (?) (keramzytowym) domu jak nie zasłonię rolet to też miałem gorąco. Po prostu sporo okien z ekspozycją na słońce.

U Cibie pewnie było to samo. Dodatkowo niska akumulacyjność budynku powodowała spore zaburzenia temp.

Po prostu każdy dom ma swoją specyfikę i trzeba ułożyć do niego "instrukcję obsługi". Niektórym jednak, bedzie się wydawać że to zamach na ich komfort i wolność.

• 3 months później...

Panowie to ja jeszcze mam takie pytanko

Na lokal około 120 m2 pod mini pub nadawało by się ...

co myślicie o tym

http://www.allegro.pl/item541854821_hala_namiotowa_realizacja_1tydz_magazyn_10x20m.html

Wychodzi dużo taniej niż pawilony

ściany mogą być tez wykonane z płyty warstwowej

jaki ekonomiczny rodzaj ogrzewania można by tu zastosować ...

Pozdrawiam.

co myślicie o tym

http://www.allegro.pl/item541854821_hala_namiotowa_realizacja_1tydz_magazyn_10x20m.html

Zastanawiałem się jak to będzie zachowywało się pod wpływem obciążenia śniegiem. Doszedłem do wniosku, że nie będzie z tym problemu, dopóki wnętrze będzie ogrzewane - po prostu śnieg stopnieje.

Gorzej jeżeli np. przez noc ogrzewanie będzie wyłączone i napada śniegu :(.

Może być wtedy powtórka hali w Katowicach :evil: .

co myślicie o tym

Zastanawiałem się jak to będzie zachowywało się pod wpływem obciążenia śniegiem. Doszedłem do wniosku, że nie będzie z tym problemu, dopóki wnętrze będzie ogrzewane - po prostu śnieg stopnieje.

Gorzej jeżeli np. przez noc ogrzewanie będzie wyłączone i napada śniegu :(.

Może być wtedy powtórka hali w Katowicach :evil: .

Bajki. Mamy w zakładzie namiot magazynowy o powierzchni około 1000m2. Oczywiście niczym nie ogrzewany. Stoi 2 zimę i nic się nie zawala.

• 3 weeks później...

Witam serdecznie ,temat bardzo mnie zaciekawił ponieważ sam od dłuższego czasu nosze sie z możliwością wystawienia domu taka metoda...

Interesuje mnie wielkość 80-100m w kształcie litery "U" szczególnie jednak interesuje mnie by większa część domu była przeszklona w taki sposób- http://www.osses.pl/prod/24.jpg

http://www.osses.pl/prod/23.jpg

Jeśli chodzi o izolacje budynku - po rozmowie z fachowcami śmiało moge powiedzieć ze dom można docieplic normalna technika (styropian na listy drewniane) oraz z czasem wystawienia więźby drewnianej i zamontowania dachu spadzistego.

Moja znajoma właśnie zakupiła kontenery starego typu 80m i przystosowuje je do zamieszkania, koszt z wylewka pod kontenery zamknął sie w 25tys.

• 10 months później...

Czy warunki wewnątrz pomieszczeń będą znośne? Stawia się takie coś na biura, więc tak sobie myślę czy nie można byłoby w tym mieszkać przez jakiś czas (do momentu wybudowania czegoś mocniejszego).

Co sądzicie?

Witam odgrzebuję stary temat...

Ostatnio mój znajomy wykazał się ciekawą inicjatywą - która właśnie nawiązuje do tego tematu - trafiłem tu przez Google sprawdzając czy ktoś inny zrealizował już kiedyś taki projekt...

.. ale do rzeczy:

Potrzebny był na szybko dom dla rodziców którzy właśnie kupili parę m2 na wsi i chcieli tam "już" zamieszkać. Z racji tego, że zawodowo zajmuje się wykonywaniem obiektów z płyty warstwowej - od tych małych - pawilonów i kontenerów po duże hale - zbudował im go z... płyty warstwowej.

Cały temat (stricte budowanie) zajął... ok 2 tyg. Ściany są ciepłe- wydaje się, że nawet za ciepłe :) w stosunku do standardowych. Mieszkańcy są bardzo zadowoleni- a sam dom na wsi.. robi furorę :) Właściciel śmieje się, że prędzej czy później dojdzie tu do wypadku - gdy auta zwalniają - dom mocno wyróżnia się na tle "pustakowego" nieotynkowanego budownictwa.

Nie żebym namawiał do tego typu projektów- sam - w przypadku domu jestem zwolennikiem tradycyjnego budownictwa- pustaków/cegły - nie wyobrażam sobie mieszkania nawet w domu wybudowanego w technologii szkieletowej - (nie pytajcie dlaczego - po prostu tak mam :p ) ale pomysł z płytą warstwową i jego wykonanie jest po prostu ciekawe. Szczególnie w tej postaci- blacha z powłoką drewnopodobną i kamieniopodobną.

Efekt na zdjęciach poniżej.

Uwaga ! Podmurówka, komin, naroża... to także blacha.

Na dachu oczywiście- blachodachówka.

http://www.steelprofil.eu/Grafa/Domek-plyta_m.jpg

Galeria: Dom z płyty warstwowej

PiVi

Potrzebny był na szybko dom dla rodziców którzy właśnie kupili parę m2 na wsi i chcieli tam "już" zamieszkać. Z racji tego, że zawodowo zajmuje się wykonywaniem obiektów z płyty warstwowej - od tych małych - pawilonów i kontenerów po duże hale - zbudował im go z... płyty warstwowej.

Cały temat (stricte budowanie) zajął... ok 2 tyg. Ściany są ciepłe- wydaje się, że nawet za ciepłe :) w stosunku do standardowych. Mieszkańcy są bardzo zadowoleni- a sam dom na wsi.. robi furorę :) Właściciel śmieje się, że prędzej czy później dojdzie tu do wypadku - gdy auta zwalniają - dom mocno wyróżnia się na tle "pustakowego" nieotynkowanego budownictwa.

Jakim materiałem wypełnione są te płyty warstwowe?

Jak budynek jest wykończony od wewnątrz?

Heh, widzę, że projekt zainteresował parę osób podobnie jak mnie :)

Podpytałem dzisiaj- to mogę coś więcej napisać.

Fajnie wygląda. Ile całość kosztowała? Mógłbyś podać namiary na firmę, która go wykonała?

Koszty własne - jak pisałem to nie był projekt komercyjny a bardziej prezent dla Rodziców to ~200.000,- W tej kwocie była płyta warstwowa + kartongips od środka + wylewki + stolarka drzwi/okna + centralne ogrzewanie + instalacja wod-kan + +instalacja elektryczna + kompletne wykończenie (glazura, podłogi, malowanie). Ta cyfra - są to "koszty". Czyli pensje ludzi, koszt materiałów bez zysku.

[ moderowano - reklama ]

Jakim materiałem wypełnione są te płyty warstwowe?

Jak budynek jest wykończony od wewnątrz?

To wersja "ekonomy" - czyli płyta ze styropianem. Grubość 10 cm - czyli jak pewnie wiesz patrząc na profil k=0,37 (nie lubię tych nowych określeń deltaT itd). Od wewnątrz normalnie karton-gips, malowanie, glazury itd. Normalny dom.

A na czym oparty jest dach?

Dopytałem dokładnie co i jak. Jako konstrukcję wykorzystano istniejący stary drewniany dom- typu stodoła. Miał ze 40 lat. W zasadzie był doliczony gratis do gleby. Dzięki temu nie było problemów nazwijmy to "papierowych" - pozwolenia itd. Oczywiście sama bryła została nieco zmieniona - dodatkowy taras, narożniki, ścięty dach itd by dom nabrał wyglądu. Z tego co rozmawiałem nic nie stoi na przeszkodzie by to samo budować od zera - na konstrukcji metalowej - koszt dodatkowo ok.30-40k.

Czyli realnie - nowy taki projekt na stalowej konstrukcji to 230-240k za 130m2 czyli 1850 pln/m2 ale nie stanu surowego a taki deweloperski z dużym plusem :) Jeszcze raz przypominam, że są to koszty własne (materiał/ludzie) więc jakby ktoś chciał to robić systemem chałupniczym. Firmie pewnie trzeba by położyć ze 2000/m2 - i nadal przy standardzie jaki za to dostajemy wydaje się to być korzystne. Pawilony czy kontenery buduje się za jakieś 800-1000 pln/m2 z normalnej płyty warstwowej (blacha/blacha) więc można to (cenę 800-1000 pln/m2) przyjąć za poziom "standardu" - więc koszt bez tego całego bajeru (okładzin drewno- kamienio- podobnych, blachodachówki) i wykończeń (instalacji wod/kan/co/elektr,płyt kg,malowania,glazur).

Żeby było jasne- rozmawiałem z człowiekiem i on traktuje to bardziej jako ciekawostkę niż jako "pomysł na biznes" i nie wiem czy byłby zainteresowany powtórzeniem takiego projektu. Daję info nt. temat jako ciekawy pomysł na "szybko i tanio" oraz "niestandardowo". Sam przez kilkanaście lat pracowałem w firmie produkującej płyty warstwowe i takiego ich zastosowania jeszcze nie spotkałem - a pareset?!? tysięcy m2 się sprzedało :)

Co do uwag nt. "mikroklimatu" czyli szczelności itd - mam jedną odpowiedź, a w zasadzie pytanie:

Czym się różni "termos" z białego pustaka szczelnie obłożonego styropianem od "termosu" z płyty warstwowej (czyli styropianu obłożonego blachą) ?

Wentylacja rozwiązuje problem obydwu termosów :)

PiVi

Co do uwag nt. "mikroklimatu" czyli szczelności itd - mam jedną odpowiedź, a w zasadzie pytanie:

Czym się różni "termos" z białego pustaka szczelnie obłożonego styropianem od "termosu" z płyty warstwowej (czyli styropianu obłożonego blachą) ?

Wentylacja rozwiązuje problem obydwu termosów :)

Oczywiście, że jest to szczelny termos. O rodzaj wypełnienia pytałem z innego powodu. Wypełnienie styropianem jest potencjalnie niebezpieczne w przypadku pożaru.