siloj 01.11.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 drodzy tymiankowicze ma ktoś z was piec C.O. na ekogroszek? jeśli tak to jakiej firmy i jak się sprawuje? A i jeszcze jedno pytanko jaki macie przekrój komina do tego pieca? czy 150mm wystarczy ?pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hiromi 06.11.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 witam, Trochę milczałem ale roboty mam w bród, praca dyplomowa i jeszcze budowa, to się trochę deaktywowałem. Jutro wrzucę trochę zdjęć na bloga. Co do postępów na budowie: - dach piękny gotowy - instalacje (woda, kanaliza, biały montaż, grzanie, wentylacja, odkurzacz) gotowe, - posadzki wylane, - u mnie z uwagi na ogrzewanie podłogowe trochę nietypowo to poszło, bo musiałem zalać przewody na obu kondygnacjach. Teraz jeszcze 10 dni na podsuszenie posadzek i będzie można stawiać rusztowanie do tynkowania. Przyszły już pierwsze kafle do łazienki na parterze i rozglądamy się za resztą kafli i podłogami. Schody udało się zamówić za naprawdę dobrą cenę - mam z sapeli taniej niż u niektórych z sosny bejcowane. I do tego piękne balustrady w cenie. Kominek sobie na razie odpuszczam - zacznę wiosną - budżet nie wytrzyma, ale swój typ już mamy - skromny, minimalistyczny narożny , z delikatnym wykończeniem/obramowaniem marmurowym - reszta w płycie GK. Ogrzewanie podłogowe będzie gotowe do wygrzewania za 20 dni. Rekuperacją też włączymy na maksa. W sumie to nie spieszy się nam bardzo ale cały czas celujemy w końcówkę grudnia, może nie jeszcze na stałe ale już meble będziemy wnosić i kartony przeprowadzkowe ( a mamy ich 100) powoli rozpakowywać. I to będzie najbardziej oczekiwany moment - na razie żyjemy na kartonach i zestawie ratunkowym ciuchów. Ale jakoś dajemy radę. Zapraszam od jutra na bloga - będą nowe zdjęcia. pozdrawiam, hiromi PS gdyby ktoś ze znajomych poszukiwał ciekawie położonych działek budowlanych w Białuniu o pow. 1505 m.kw., z warunkami zabudowy i dobrą ceną - zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tymiankowicze2 09.11.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Nie pamiętam, który/a z forumowiczów połączył garderobę z łazienką na poddaszu. Jeśli to czyta, to mam prośbę, by wkleił zdjęcie lub mi przesłał - szukam inspiracji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 12.11.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 witam forumowiczów i zwracam się z pytaniem czy ma ktoś może w swoim Tymianku okna drewniane w kolorze BIAŁYM? jeśli tak to podpowiedzcie jakiej firmy, jakiego drewna i czy jesteście z nich zadowoleni,wiem że zanudzam ciągłymi pytaniami ale to forum to skarbnica wiedzy i to nie teoretycznej ale praktycznej co jest bardzo ważne. P.S. ja już od dwóch tygodni walczę z dachem, więźba gotowa, jaskółki ocieplone tylko mi pogoda nie pozwala kominów skończyć i dekarze po zrobieniu orynnowania czekają aż kominy będą gotowe.Kryję dachówką z Ruppa -Granat 13 (dawna marsylka) a rynny stalowe z Galeco. pozdrawiam i życzę pogody bo to chyba najważniejsze dla tych którzy chcą zakryć swoje domki przed zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tymiankowicze2 29.11.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Czy ktoś z Was, zalożył ogrzewanie podłogowe w salonie? I czy uzupelnial je grzejnikiem (grzejnikami) naściennymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabsien 30.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Czy ktoś z Was, zalożył ogrzewanie podłogowe w salonie? I czy uzupelnial je grzejnikiem (grzejnikami) naściennymi? Ja mam podlogówkę w całym domu i grzejnik dam tylko w łazience(elektryczny do dosuszania ręczników),dlaczego chcesz uzupelniać podlogówkę grzejnikami? Ja jeszcze nie mieszkam,ale codziennie jesteśmy na budowie i coś tam ,,dłubiemy" (dom prawie do wprowadzenia,ale wody i kanalizy brak..... ),grzejemy tylko kominkiem z płaszczem wodnym (1 raz czasami 2 razy dziennie) i nie mamy w domu mniej niż 19 stopni (stwierdzilismy,że więcej nie potrzebujemy póki nie mieszkamy:)). Zeszłej zimy jak ,,dosuszalismy" domek to było i 24:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 01.12.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 oto mój tymianek po położeniu dachówkihttp://images40.fotosik.pl/229/474725b35a0b1916med.jpg[/img]http://images43.fotosik.pl/233/f8e0e675287222ecm.jpghttp://images50.fotosik.pl/234/a48fa37b9d21ed82m.jpg' alt='a48fa37b9d21ed82m.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 01.12.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 pomogę, mam nadzieję, że sie nie obrazisz.......http://images40.fotosik.pl/229/474725b35a0b1916med.jpghttp://images43.fotosik.pl/233/f8e0e675287222ecmed.jpghttp://images50.fotosik.pl/234/a48fa37b9d21ed82med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 01.12.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 cudotwórczyni jak to zrobiłaś ? .... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnie-cha 02.12.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Hej! Pod obrazkiem na fotosiku jest taki napis: pobierz pozostałe kody , trza to włączyć i tam jest taki kod o nazwie : coś tam coś tam 500 coś na forum i dajesz kopiuj i wklejasz do pisanej odpowiedzi bez naciskania wcześniej żadnych IMG, spróbuj i włącz podgląd potem przed wysłaniem, powinno działać. Ile ja razy próbowałam zanim się nauczyłam.............. ło matko ! dlatego rozumiem i chętnie pomagam pozdrawiam ! Piękny dach . własnie stoimy przed wyborem dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tymiankowicze2 03.12.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Czy ktoś z Was, zalożył ogrzewanie podłogowe w salonie? I czy uzupelnial je grzejnikiem (grzejnikami) naściennymi? Ja mam podlogówkę w całym domu i grzejnik dam tylko w łazience(elektryczny do dosuszania ręczników),dlaczego chcesz uzupelniać podlogówkę grzejnikami? Ja jeszcze nie mieszkam,ale codziennie jesteśmy na budowie i coś tam ,,dłubiemy" (dom prawie do wprowadzenia,ale wody i kanalizy brak..... ),grzejemy tylko kominkiem z płaszczem wodnym (1 raz czasami 2 razy dziennie) i nie mamy w domu mniej niż 19 stopni (stwierdzilismy,że więcej nie potrzebujemy póki nie mieszkamy:)). Zeszłej zimy jak ,,dosuszalismy" domek to było i 24:) Dziękuję za odpowiedź. Nie tyle chcę uzupełniac podłogłówkę grzejnikami, co nie jestem pewna czy sama podłogłówka wystarczy. Ale skoro jest tak jak piszesz, to chyba jednak obędzie się bez grzejników:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaR 05.12.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam,Mam takie pytanie odnośnie okien w kuchni, a właściwie wysokości od podłogi do parapetu, u mnie od "chudziaka" do parapetu mam obecnie 95cm, ale po wylewkach plus płytki zostanie 80 cm. to troche mało, co sądzicie jak jest u was w kuchni mamy dwa okna. W projekcie wielkość okien to 150 x 150 co sądzicie, czy nie lepiej zrobić 150 x 140 i dzielone, pod jednym oknami będą szafki (pod zabudowe ) - 85 cm plus 5 cm zapasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nougatina 05.12.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Witam Tymiankowiczów Gosiu, my jedno okno w kuchni (pod którym planowana jest zabudowa) podnieśliśmy o jeden pustak. Chciałam uniknąć "schodów" w zabudowie kuchennej. Siloj, nasze okna są drewniane, malowane na biało - efekt można oglądać na blogu. Stolarka jest z sosny, kupiona w firmie Halupczok z Węgier (opolskie). Okna ładne i łuki robią bez problemów, ale kontakt z biurem i obsługa klienta w przypadku reklamacji - beznadziejna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GośkaR 06.12.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Tymiankowiczów Gosiu, my jedno okno w kuchni (pod którym planowana jest zabudowa) podnieśliśmy o jeden pustak. Chciałam uniknąć "schodów" w zabudowie kuchennej. Siloj, nasze okna są drewniane, malowane na biało - efekt można oglądać na blogu. Stolarka jest z sosny, kupiona w firmie Halupczok z Węgier (opolskie). Okna ładne i łuki robią bez problemów, ale kontakt z biurem i obsługa klienta w przypadku reklamacji - beznadziejna. Dziękuje za odpowiedź, nie jestem Tymiankowiczem ale domek bardzo podobny. Niestety nikt na forum nie buduje Tiberiny, dlatego pozwoliłam sobie zapytać Was o radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boba i Krystian 08.12.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Cześć, w zasadzie zdecydowaliśmy się na projekt domu w tymianku. Śledząc jednak forum zaczynamy obawiać się kotłowni na parterze. Planujemy ogrzewanie na ekogroszek+pelet i nasze obawy budzi ... hałas Czy ktoś, kto ma kotłownię zgodną z projektem i ogrzewanie na paliwo stałe może wypowiedzieć się na temat ew. uciążliwości jakie niesie ze sobą hałas związany chyba głównie z pracą podajnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 09.12.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 jesli kotplowani ma byc na paliwo stale to proponuje zmiienic wejscie do kotlowni, zeby nie bylo przez dom ale przez garaz... ja mam tak zrobione (mimo ze ogrzewam gazem)... natomiast kwestii halasu jakos nie rozumiem... jak Ci zalezy na wytlumieniu to dorzuc dodatkowe 3-5 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGZIEM 11.12.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Też mam gaz i zrobiłam wejście do kotłowni przez garaż, ponieważ chcę jej równiez używać jako pom. gosp. Miałam piec na ekogroszek i chyba jak się uruchamiała dmuchawa lub podajnik to słuszałam go -chociaż był piętro niżej.Napewno nie robiłam wejścia z korytarza. Po mimo, że eko groszek jest workowany (np. przy wsypywaniu do podajnika) zawsze się kurzy i przedostaje przez drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 12.12.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Witam Mam pytanie do użytkowników forum którzy mają zamontowane okna firmy adams http://www.adams.com.pl/ a konkretnie ten typ http://www.passiv-line.com/. Co sądzicie o tych oknach i jak jest z użytkowaniem? z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam \jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straszak 17.12.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 witam wszystkich zakończyłem budowę tymianka i chciałem się podzielić kilkoma fotkami ale nie mogę ich tu wkleić więc zapraszam na inne forum http://archon.pl/projekty-domow-forum-temat/6683 W razie pytan proszę o kontakt postaram się odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak 27.12.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Jaki jest koszt dachu domu w tymianku? Proszę o orientacyjne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts