Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z całym szacunkiem dla forumowiczów powyżej ale chcę zobaczyć ten dach pokryty dachówką za 25 tys bo to chyba przesada. Czy wy liczycie całą wieźbę, dachówkę plus wszelkie akcesoria, okna dachowe (których sama cena to około 7tys) plus orynnowanie i wszelkie obróbki dachowe..... A i jeszcze jedno czy wy wogóle policzyliście ROBOCIZNĘ??!! wprowadzacie niektórych użytkowników w błąd i się niemiło rozczarują jak im dach wyjdzie 50tys zamisat 28tys

pozdrawiam

jack

no dlatego napisalem na poczatku 50 tys bo wg mnie to jest srednia cena (niekoniecznie warszawska)...

patrzac na ceny niektorych dachowek (np wielkoformatowych) i mozliwosc robienia przez dekarzy z "nienajwyzszej polki" oraz uzywania zamiennikow roznych dodatkowo i akcesoriow to minimalna cena moze na prawde wyjsc bardzo niska, a domek moze wygladac niezle, tylko trzeba liczyc na szczescie... :) ja wolalem nie liczyc...

PS

tez daliscie sie nabrac na kominki "wentylacyjne"?

PS2

no tak, ja mam 1 jaskolke mniej :oops: czyli pewnie moj koszt w stosunku do oryginalu o 5-8 tys mniejszy

ja wstawilem sobie 8 kominkow "wentylacyjnych" a po glebszej analizie i rozmowie z 2 kominiarzami okazalo sie ze te cudenka sluza jedynie do odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego i ewentualnie moga byc uzyte przy wentylacji mechanicznej... przy wentylacji grawitacyjnej moga sprawiac duze problemy (m.in. skraplanie sie pary wodnej i jej cofanie)

Pisząc 28 tyś za dach miałam na myśli:

- dachówka miedziana Roben – 13.400

-okna (zrezygnowaliśmy z jednego więc w sumie 4 okna) – 3.300

- rynny ( na razie mamy tylko wycenę ) 3.200

- krokwie z własnego lasu więc koszt tylko za tartak – 1.800

- robocizna 5.000

Razem: 26.700

Nie liczyłam podbitki, dachówka w tej cenie kompletna z grzebieniami blacha itp.

Jedyne co może ulec zmianie to cena robocizny .

A i jeszcze dokupiliśmy dachówkę z kominkami nie wiem jak ona sie nazywa 4 szt, po 140 zł

.

hub, zdecydowanie na oko... nie kalkulowalem... ale watpie zebym pomylil sie o wiecej niz 25%

teraz juz wiem ze jaskolki, wykusze, zaokraglenia itp bardzo ladnie wygladaja ale sporo kosztuja...

PS

dzuzi, zazdroszcze robocizny za 5 tys! :)

z drugiej strony jak patrze za ile moglbym sprzedac domek w mojej lokalizacji to szczeka opada :)

Pisząc 28 tyś za dach miałam na myśli:

- dachówka miedziana Roben – 13.400

-okna (zrezygnowaliśmy z jednego więc w sumie 4 okna) – 3.300

- rynny ( na razie mamy tylko wycenę ) 3.200

- krokwie z własnego lasu więc koszt tylko za tartak – 1.800

- robocizna 5.000

Razem: 26.700

Nie liczyłam podbitki, dachówka w tej cenie kompletna z grzebieniami blacha itp.

Jedyne co może ulec zmianie to cena robocizny .

A i jeszcze dokupiliśmy dachówkę z kominkami nie wiem jak ona sie nazywa 4 szt, po 140 zł

.

Naprawdę jestem pod wrażeniem tak niskiej ceny.... tylko coś mi nie gra bo aż taka róznica na dachówce?? ja za ruppa dałem 19,5tys z akcesoriami i powiem że to nie była ostateczna cena bo jak zwykle czegoś brakłoi doszło mi jakieś 2tys pln. mówisz ze 4 okna bo jedno zlikwidowałaś, ale w tymianku jest 6 okien plus wyłaz na dach. Jeśli chodzi o te wentylacyjne dachówki to możesz mieć problem z odbiorem przez kominiarza bo te dachówki to tylko odpowietrzniki a nie wentylacja, jak już wyżej wspomniałem to taki kominek do mojej dachówki kosztuje 450pln za sztuke i taniej nie ma ... no może 20pln nie wiecej. Kolejna sprawa to ta robocizna - 5tys ZA CAŁY DACH?? masz na myśli więźbę i krycie dachówką?? bo to wychodzi około25pln za metr więźby i krycia!!! cena jak dla mnie kosmos i dość mało prawdopodobna.

W każdym bądź razie życzę oby Ci się udało w tej cenie zrobić daszek - powodzenia

jack

Na jaką wysokość wykonać ściankę kolankową, aby poddasze było w miarę wygodne i o ile trzeba wydłużyć więźbę dachową.

Ja podniosłem 30cm i według mnie jest super, a krokwi nie wydłużałem i nie sadze zeby w jakiś sposób dom stracił urok. Zdjecia mojego domu wyżej więc możesz sobie ocenić.