Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

no własśnie panele mają to do siebie że słychac na nich każdy krok. może nie trzeszczą ale każde tupnięcie słychać. A nie mówiąc już o jakimkolwiek chodzeniu po nich w butach na obcasie.

Deski to dobry pomysł! hmmm mam jeszcze duuuuuuuuuuuuuuuzo czasu takze bede myslec. deski zamiast parkietu tez fajne!

sprzęt agd to jakiej marki to nie wiem a propos aristonu to nie moge nic powiedzieć bo nie znam. Mi podobają się płyty elektryczne wbudowane no ale niestey później gotować cały czas na prądzie to zbyt duzy wydatek jak dla mnie. a podobno one tez nie nagrzewaja sie tak szybko i nie dają takiego ciepła jak gaz.

piekarnik podoba mi się tak na wysokości wzroku. nie tradycyjnie na dole pod płytą. tylko osobno tak wyżej w szafce. Eh kuchnia to będzie moje królestwo :D

A dzieki dżuzi napaliłam się na wyspę, ale chyba tylko z blatem roboczym, bo wiszący okap tak na środku owszem jest ładny ale troche może przeszkadzac.

A z resztą jak będę urządzać to wieleeeee moze sie zmienic i wogólę mogę mieć inny gust ;)

pozdrowienia

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

LOLITA 78

Nareszcie spotkałem kogoś kto wybrał - FIRLETKĘ

Co do zmian to mamy podobne gusty a mianowicie

1. poszerzenie domu od strony salonu o 1 m z zachowaniem lub nie wykuszu

szerszy salon i kuchnia , wyjście na taras nie z boku a z tyłu domu i tam właśnie planuję zrobić taras. Czy na parterze coś zmieniasz jeszcze oprócz poszerzenia domu

2. Opcja druga to przesunięcie "kwadratu" na parterze ( pokój, łazienka,garderoba i kotłownia) o 1 m "za" garaż , gdyż jest dwustanowiskowy a od ściany garażu do ściany domu jest aktualnie w projekcie 2,8 m. Wtedy salon będzie szerszY w drugą stronę i nie będzie konieczności poszerzania domu.

Na poddaszu planuję zmniejszenie ilości pokoi z 4 do 3 pokoje i powiększenie łazienki. ( nie wiem jak to zrobić dzisjaj idę do architekta )

Okna z przodu planuję zrobić większe (takie jak w Dąbrówkach 2) Co ty na to ? Podobno nie ma problemu biuro daje zgodę.

Czy budujesz firletkę czy firletkę 2 ?

Aha czy masz już przykładowe koszty robocizny lub ewentualnie materiałów. Napisz jeszcze parę słów o zmianach, które planujesz.

Pozdrawiam

Ja mam panele i u mnie trzeszczenia nei slychac... moj maz kładła panele, pierwszy arz widze ze postaral sie :)

Sami remontowalismy nasze meiszkanko i ma dobre podstawy do prac w naszym nowym domku... ale to jeszcze troskze czasu....

Oczywisice jak kazda kobeita juz mebluje w glowce domek,.... na pewno zmywarka, tez nas 3 i ja wciaz zmywam, juz normalnei oszalec mozna z tym! A kuchnia.. tez zastanawilam sie nad wyspa.... ale mąż powiedzial ze rozmawial z kolega i tyle kasy na to wydali a teraz rozwalaj bo nie sprawdzila sie.... wiec odpada, mam ochote an ogrzewanie podlogowe (maz nie), ale mam nadzieje ze przewalcze... w kuchni i lazience.

w.m

Bardzo sie ciesze ze kogosz podobnym gustem spotykam :), tylko nei buduj sie w Okuniewie haha

Planowalismy jak na razie Firlrtki, nie firlrtki 2.

Bylismy juz ostatnio w Archonie i........ koszty tych zmain nasz zamurowaly... a powiedzielismy tylko o poszezeniu domu w boki o metr...

A Ty byłes i wycenili Ci zmiany jakie planujesz??

Doddatkowo jezeli chodiz o Firletki chcileismy:

- Powiekszyc okna tak jak Wy:)

- przesuanc okna wiadomo, przy poszerzeniu domku,

- Z garazu zrobic pokoj rekreacyjny, z jakims barkiem dla meza :wink:

- na dole wlasnei chcialam zeby kuchnai byla szersza i salon, chcialam tez cos zrobic ze spizarka bo ona jest mala, to podstawa zmian.

Na gorze wlasnei my chcemy miec 4 pokoje, ale ta łazienka to ona faktycznie nie jest taka jak bym chciala.... cos tu tez przydaloby sie pokombinowac, ale w ostatecznosci...

No tak Ty decyduajc sie na Firletki 2 mozesz kombinowac z przesuneiciem za garazem. Tylko koszt!

Jak bedziesz wiedzial cos na temat kosztow przy zmaioanch to daj znac,,, zobacze czy i Ciebei tak zamurowalo.

Nie robilismy jeszcze wyceny... bo chyba zmienimy troskze nasze plany projektowe... wlasnei ze wzgledu na wycene.. daj znac.

ale jak bedzeimy wiedziec damy znac :)

cześc - w koncu jest chwila zeby wejść na forum-miałam troche do nadrobienia- mamy w konu wycene od naszych budowlańców- jeżeli mozecie to prosze o opinie co sadziccie o cenach

za stan surowy otwarty- bez dachu

ławy, fundamenty, chude podłoze, mury głowne, strop, scianki działowe, kominy 17,5 - 18 tys

ekipa za dach:

więżba i połozenie dachówki - 11 tys

czyli w sumie ok 29 tys- jak dla mnie to chyba nie jest źle- a wy jakie ceny wynegocjowaliscie ?

pozdrawiam

Gosia

no my niestety nie- ale gosc mówił ze ma wtym rejonie kopare- koszt ok 200 zł- 300 zł- wiec chyba oki

dzisaj mamy zamiar potwierdzic te cene i juz konkretnie sie dogadac- a wy juz macie podpisana jakas umowa- bo ja nie mam pojecia - jak ma wygladac zeby czasem sie w cos nie wkopac- chodzi mi o terminy - ewentulane kary za jakies wtopy- cholerka- bo nie weiadomo jak to bedzie- niby ekipa sprawdzona - ale....

mamy podpisana umowę i zapłacilismy im juz zaliczkę 10%

Na umowie jest napisane co mają zrobic oraz termin wykonania

czerwiec 2007 - sierpień 2008

także musza się wywiązać z umowy. Mamy również napisane że płacimy za kondygnację.

Wydaje mi się że wszystko jest zgodne formalnie jest termin jest zakres ich prac i jest umieszczone że zapłaciliśmy im zaliczzkę.

a macie cos o jakis umownych karach np na wypadek gdybyscie wy chcieli z nich zrezygnowac- albo jak oni cos sknocą albo nie dotrzymaja terminu - z tego co czytałam gdzies na forum niektórzy maja takie zapisy- ja juz sama nie wiem- napewno tak jak piszesz musi zostac okreslony zakres prac i terminy wykonania co do reszty to jesczze poszperam-

my wstepnie jestesmy umówieni na 6 lipca i do konca wrzesnia maja sie wyrobic - wiec bedziemy na podobnym etapie- wy troszke szybciej- takze mam nadzieje ze bedziesz pisała jak tam u was sie wszytko posuwa do przodu

jezlie mge jesczze spytac- z czego budujecie - i ile liczycie orentacyjny koszt stanu surowego z dachem razem z materiałami - my z BK - wyliczyli nam ze poninnismy zamknac sie w ok 80- 90 tys max - wszytko zlazey od cen materiałow- a i czy macie juz zamówiony towar ?

Gosia

witam

Chwilkę mnie nie bylo, i widze że dołączyło do nas kilka nowych osób :D

Co do pytania Parkte co będziemy kładli w salonie to zastanawiam sie między parkietem a panelami wszystko zależy od funduszów :wink: na pewno nie kafle

A sprzęt AGD nie wiem jaki bo szczerze mówiąc to się na tym nie znam, wiem na pewno że nie będę wstawiała do kuchni zmywarki, bo przecież i tak trzeba najpierw opłukać naczynia żeby je wstawić do zmywarki a jakieś "przypalone "np garnki i tak trzeba myć ręcznie bo zmywarka nie da rady więc podwójna robota, jest nas na razie tylko dwoje ja i mąż ,no i dwie siostry pod nieobecność rodziców a zmywania i tak mam dużo ale jakoś mnie to nie przeraża lubię zmywać :) , a kasę którą zaoszczędzę na zmywarce wole zainwestować w wypasiony piekarnik czy lodówkę. Ale to tylko moje skromne zdanie. :wink:

Gosia i Rafał

Co do tych kar umownych to nie wiem szczerze mówiąc czy mamy to na umowie. a gdybysmy chcieli zrezygnować z nich to możemy tylko placimy im za kondygnację bo tak sie umówiliśmy.

Co do kosztów to nie mam pojęcia ile nam wyjdzie stan surowy nie liczyliśmy tak. Narazie wydajemy ile mamy na materiały

Budujemy z pustaka MAX Hadykówki szerokość 30 cm.

Pustaki już stoją na działce. Błoczki fundamentowe zamówione czekamy az trochę ziemia podeschnie żeby można było wjechać na działkę bo narazie za duże błoto ;).

Drewno na więźbę już się robi w prywatnym trataku. Deski na szolowanie (czy jak to sie nazywa) już leżą. Drut do zbrojenia już leży na działce. Stemple też już są.

Buda dla pracowników zrobiona oraz najważniejsze miejsce WC też juz stoi ;) hehe

wydaje mi się że te najgorsze wydatki mamy za soba no nie licząc betonu na ławy i robocizny. W każdym razie zaoszczedziliśmy na pustakach bo w ty momencie są 2 razy droższe niż jak kupowaliśmy w grudniu.

pozdrawiam. Super że bedziemy budawać mniej wiecej w tym samym czasie ;) będzie można wymienić spostrzeżwnia na gorąco

no Wy jestescie naprawde zorganizowani- tak naprawde prawie wszytko juz kupione- my jescze niestety nic- no ale juz w marcu napewno wiekszosc bedzie zamówiona - brrr narazie mnie to przeraża - ale chyba najgorzej zacząc - no i teraz jeszcze załatwienie kredytu- trezba sie zorientowac gdzie najlepiej

pozdrawiam

Annetta ja też zazdroszcze takiego zorganizowania, my nie mamy jeszcze prawie nic a tu czasu coraz mniej już prawie marzec, to wszystko zaczyna mnie przerażać :roll:, na naszej działce stoi jeszcze stary budynek który trzeba zburzyć w sumie pozwolenie na rozbiórkę mamy tylko jakoś wiecznie czasu brak, poza tym geodeta w kulki leci tak to jest ze znajomymi :evil: .Nasza działka składa się z 3 małych działek, łącznie w kształcie jakiegoś wielo kontu z czego jedną z nich jeszcze musimy przepisać notarialnie. A nasz przyszły dom będzie stał na granicy dwóch wsi , z tym też były" jaja" bo nie wiedzieliśmy czy tak można , ale okazało sie ze można a zameldowanie bedzie w tej wsi na której leży większa część domu :wink:

Powiedzcie mi gdzie planujecie pralnie w tymianku i firletkach ?chodzi mi konkretni czy na parterze czy na poddaszu?

Dżuzi- troche mnie pocieszyłas ze nie tylko my tacy jakos niedograni - ale mysle ze jak sie spręzymy to wszystko raz dwa i bedzie gotowe - co do pralni to na 100 % na dole w kotłowni - z góry nie bede latac z miskami - jednak te kilka rzczey które sie wybrudzi- ławteij zniesc na dół niz potem targac wielkie miski mokrych lumpów- tym bardziej ze u nas bedzie co dzźwigoac w czerwcu rodzinka powieszky sie do 4 osób :D

w poniedziełek nasza projektantka zanosi papiery o pozwolenie na budowę- mam nadzije ze z dwa tygodni i bedzimey juz mieli decyzje

pozdrawiam

No właśnie co do pralni to według mnie lepiej na górze bo ubrania trzymamy w pokojach na piętrze pościel i takie tam też, myślałam nad pralnią w pomieszczeniu nr4 na poddaszu tam trzymała bym sobie tez deske do prasowania,wtedy wyprasowane rzeczy wygodniej poroznosić po pokojach, gorzej w lecie jakbym chciała wywiesić pranie na dworze to wtedy trzeba biegać z miskami :-? , no ale jak bym miała pralnie na dole to też bym biegała z wypranymi rzeczami na górę żeby je poroznosić hmm niby taka banalna sprawa ale trzeba sie nad tym zastanowić żebym później nie żałowala.

Gosia i Rafał dzięki za odpowiedz :)

Wkleję jeszcze kilka zdiątek

http://www.qualitystoneaustin.com/Graphics/bath222_small.jpg

http://www.qualitystoneaustin.com/Graphics/kitchen111_small.jpg

http://www.qualitystoneaustin.com/Graphics/kitchen333_small.jpg

http://www.levinecalderin.com/images/residential_14_6large.jpg

http://www.getdecorating.com/photobank/medium/AT-04-01-1000-22_m.jpg

http://www.getdecorating.com/photobank/medium/OR-04-02-0003-76_m.jpg

A tutaj adres do strony z kominkami nie wklejam bo jest ich za dużo

http://www.kaminpalast.de/Seiten/Seiten%20shop/Kamine/Rustikales/Kamine%20rustikales%20Seite%204.htm

pozdr. Justyna

Ja pralnię planuję na dole bo i tak nie planujemy jak narazie wykańczać góry bo nas na to nie stać to raz a dwa to że narazie jestesmy we dwójke ;) Z reszta w pralni nie mam zamaru prasować bo jestem osoba która lubi prasować przed telewizorem ;)))))).

A właśnie mam takie pytanie bo jak to jest z kredytami na budowę bo tego to akurat nie wiem. Słyszałam że bank interesuje dom wykończony więc trzeba wziąć tyle kredytu żeby go wykończyć. No a my chcemy górę zostawić niewykończoną bo narazie jej nie potrzebujemy. Myślicie że bank na to pójdzie?

A propos kosztów jakie ponieśliśmy do tej pory to 27 000 (40 palet pustaków MAX, bloczki fundamentowe(robimy piwnicę) deski drut zaliczka na ekipę, różne opłaty za papiery itd.)

Licząc mniej więcej to stan surowy otwarty ( z dachem z balchopdachówki) z robocizną powinniśmy zmieścić w 100 000 (masakra!!!!!)

Pozdrowienia

w.m no i jak tam zmiany w projekcie??? jestem bardzo ciekawa..

Troszke poczytalm to archon wyraza zgody na zmiany z tak anprawde neiwielkie pienaidze, a nam zaspiewal TAKIEEEEEEEE ceny! w szoku nadal jestem.

Myslalam o tej pralni, gdize ja usytuowac... kurcze faktycznie problem, zalezy gdize kto bedzie rozwieszał pranie wiosna-jesien. Czy na dworze czy na balkonie, trzeba sie tez zastanowic gdize zima.. wkoncu neich to nie bedzie salon ( prasowanie w salonei spoko, zawsze tez prasuje przed telewizorem).

Widze ze Wy nadaliscie tempo juz, kurcze a my widze powaznei w tyle bo na etapei skladania dokumentow wszytkich... jakos czasu brak, a budowe chcemy zaczac na jesieni... niewiem jakim cudem nam sie to uda! :o

Acha jak na razie moj maz zaineteresoawal sie drewnem na dach (krokwie?)... wiem ze teraz taniej, wiec mozecie wziasc to pod uwage.

drewno na więźbę na dach (krokwie itd) już zamówione i robi się w prywatnym tartaku

klika zdjeć w załączeniu ;)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/8/0/2/19711800_d.jpg

to znalazłam gdzieś na forum

taki blat kosztuje podobno "jedynie" 3000 zł ;)

http://foto.m.onet.pl/_m/83b4e3c446680560a5c119738e2e7204,5,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/f598f6d53f1d51a98a5e3219549be09d,5,19,0.jpg

http://foto.m.onet.pl/_m/fe99cf336399ad86da41c32aae4612ab,5,19,0.jpg

super kabina prysznicowa.....

http://foto.m.onet.pl/_m/7b610737bdf6ff367270cbb456bd46c6,5,19,0.jpg