Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No własnie my chcemy dom bez kolumn! dlatego dlugo szukalismy, dlatego pierwsza wersja były firletki. No ale zmainy. Tearz jak mamy projektowany dom indywidualnie to zaznaczyłam ze ja niechce kolumn! ewentulanei jedna tak własnie kwadratowa, no niestety nie podobaja mi sie okragłe, coraz mneij sie teraz takich buduje bo odchodi sie od takich dworkowych, moda sie zmienia, ale niestety biura projektzowe jakos nie maja w swoich ofertach nowszych projektow. No najwyzej bardzo nowoczesne, a cos pomiedzy ciezko znalesc. W Archonie moim zdaniem jest kilka takich, no ale to sa nieliczne z tych ktore mi sie podobaja (kazdy ma inny gust) . Tymianek, firletki, dabrowki i dom w pomaranczach to moje typy, ktore roznia sie od takich typowych dworkowcyh. Chociaz te kolumny no sa z przodu, ale to jest dla mnei inny dom, no bo zastanawilam sie , tez bym chcial balkon z przodu bo fajnie wyglada... tylko niepodparty,, juz wyglada dziwnie. no i tak mozna kombinowac...

Własnie gdyby nie te schody po srodku to pewnie bylby dom w pomaranczach, ale tam dla mnei srodek jest kiepski.

Zastanaiałam sie ostatnio nad oknami, dochodze do wniosku ze wrato sie zastanowic nad oknami nieotwieranymi, sa duzo tansze, a wkoncu kurcze na dole nie wszytkie musza byc otwierane.

Witam

Ja przy wyborze projektu zwracałam uwagę miedzy innymi na to czy dom ma kolumny a jak nie to czy da sie je dostawić, mi sie takie domy podobają bardzo , i nie sądzę żeby wyszły z mody zresztą nawet jak wyjdą z mody to mi sie będzie podobał zawsze, a moda idzie teraz w takim kierunku np.nigdy bym takiego nie chciala, ale o gustach sie nie dyskutuje :wink: każdy ma inne.

http://dom.gazeta.pl/img/dom/projdom/zdj/a/awr87_rz11.jpg

http://dom.gazeta.pl/img/dom/projdom/zdj/a/awr136_rz11.jpg

Wracając do kolumn to takie kwadratowe są fajne ,ale ja wole okrągłe i pewnie takie zrobimy.

Co tu tak cicho, no nareszcie mamy ładną pogodę, zapewne niektóre budowy już ruszają :wink:

No właśnie każdy ma swoje zdanie i akzdy ma inny gust. Ja wyraziłam swoje.

A kazdy buduje sobei dom taki ajk mu sie podoba, i całe szczescie bo takto wszytkie bylyby takie same :D

Ucichlo, ucichlo, tez zauwazylam.

My załatwilismy geodete, projektujemy dom.. tez juz bym chciala zaczac budowe, ale do tego jeszcze daleko....

cicho cicho ;)

u nas dzisiaj przyjeżdza na działkę Babka od Adaptacji z elektrykiem. Więc coś juz ruszyło, przynajmniej wiem że zajmuje się naszym projektem :D

Czekamy na mróz (oby już nie) albo na ładną pogode aby ziemi wyschła i można było przywieźć bloczki fundamentowe.

Eh wiosna wiosna :) od razu czlowiek sie lepiej czuje :)

Hehehe :lol:

Annetta zazdroszcze my zaczeliśmy adaptacje w grudniu i tak zleciało do marca a jeszcze troche trzeba będzie poczekac, eh ale mnie tata działką obdarował :wink:

U nas też postępy ale w inna strone bedziemy burzyć zamiast budować :D , ale po nitce do kłębka, przynajmniej to będzie zrobione.

A mąż mnie wkurza dla niego jeszcze na wszystko jest czas :evil:

Witam, danow m,nie tutaj nie było, ale okazło się, że mój wujek buduje sie koło mnie

Wybrał dom w Rododendronach 2. W sumie jak na domz dwuspadowym dachem, to jest niezły.

U na jak na razie trwaja burzne dyskujsie, co to wykonczenia domu, jeszcze nie ma scian, ale juz 10 tysiecy wizji :)

Póki co załatwiamy materiały i czekamy na naszą ekipę budowlaną .

W marcu mają zakładać nam skrzyneczkę energetyczną, także trzymajcie kciuki, aby do kwuetnia zdążyli :)

Pozdrawiam

Dzuzi, wlasnie doczytałam, ze jesteś w moim wieku ;)
:D :D 8) ,to super ,fajnie tak wcześnie zaczać nawet jak bedziemy kończyć 10 lat :wink:

Mam takie pytanko może się orientujecie:

dzwoniliśmy do jednego gościa w grudniu czy zburzy nam budynek powiedział spoko zabieram gruz i nie ma o czym mówić, a teraz coś mu sie odwidziało pewnie dlatego że z babą gadał(ze mną 8) )i powiedział że on może przyjechać rozwalić zabrać gruz i trzeba mu za to zapłacić 1000zł :o to tak tylko na paliwo(a ode mnie do Biłgoraja gdzie ma swoją firmę jest 10 km.) mówi ja na tym nie zarobie pere pere.

jak myslicie czy to jest dobry układ czy lepiej wynająć jakąś kopare rozwalić a gruz sprzedac, tylko gdzie i jak? i czy w ogóle ktoś gruz skupuje

Dzisiaj ma przyjechac jeszcze jeden gość obejrzeć ten budynek, i powie mi na jakich zasadach by to zrobił , tamten nawet nie widział budynku tylko jakiegoś faceta wyslal co sie na niczym nie znał

A miało być tak pieknie

Witam wszystkich,

macie jakieś przemyślenia, a jeszcze lepiej zasłyszane doświadczenia, jak jest z kolorem dachówki?

Pierwsza rzecz to cena, kolory inne niż ceglasty są droższe.

Ale zmartwiła mnie informacja jednego z wykonawców który przyznał, iż nie lubi wykonywać ciemnych dachów!

Ślicznie to wygląda, ale latem słoneczne promieniowanie jest tak kumulowane, że w powierzchni pod dachem pojawiają się niesamowite temperatury i więźba bardzo mocno pracuje.

Efektem tego są spękania płyty gipsowo kartonowych.

No a tego chyba nikt nie lubi...

Możecie to potwierdzić lub zaprzeczyć?

cześć - a propo tych ciemnych dachówek- jezlei chodzi o ceny to w betonowych sa różnice cenowe- ale ponoc w ceramicznych juz nie- nic nie słyszałam zeby takie dachy sie mocniej grzały- owszem sa ciemniejsze- ale takich rewelacji jesczze nie słyszałam- my bedziemy mieli dachówke grfaitowa - dla mnie prezentuje sie duzo ciekawieji nie jest az tak pospolita- nasz fachowiec nie mówił tez nic na temat tego ze gorzej sie je kładzie- bo tak naprawde to niby czemu- dachówka to dachówka

pozdrwiam miłego wybierania i trafnej decyzji życze

Prawdziwe i logiczne jest to że ciemna dachówka się bardziej grzeje niż jaśniejsza. Faktem też jest to że w zimie na takiej dachówce najkrócej lezy snieg właśnie przez to że promieniowanie słoneczne jest mocno absorbowane n powierzchni ciemnej lub czarnej (jestem studentką chemii ;) ) Moj wykładowca poleca przede wszystkim stosowanie ciemnych kominów hmm będziemy myśleć mi też podobają sie takie grafitowe dachy ale w lecie to faktycznuie na poddaszu pewnie będzie można się ugotować. Podoba mi się tez kolor ciemno wiśniowy. My będziemy robić blachodachówkę no bo dachówka to zdecydowanie za drogo. Pozdrowienia! ;)

tak sie cały czas zastanawiam czy rzeczywiscie koszty połozenia balchodachówki beda duzo niższe od dachówki - my tez na poczatku chcelismy balche- jak wszyscy liczymy kazdy grosz - ale z kimkolwiek romawialsmy to mówił nam ze mamy dobrze sie zastanowic bo przy dachu czterospadowym sa bardzo duze straty blachy- napewno bedzie tanszy dach dwuspadowy pokryty blacha- natomiast przy 4-spadowym wcale nie jest to takie oczywiste- trzeba by to dobrze policzysc i skalkulowac- jezlei różnice niebyłyby duze- to chyba jednak warto kłaśc dachówke- odpadaja potem spore kwoty na konsweracje dachu z balchy

to tylko takie moje małe spostrzezenie- :wink: