Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Mam takie zestawienie które dostałam razem z projektem ale tam jest podana cegła POROTHERM , a ja chcę budować z MAXA , wyczytałam gdzieś na forum że MAXA wchodzi 22szt. na m2 ściany, więc na same ściany zewnętrzne potrzeba 2756,6 szt. MAXA , a na ściany nośne wewnętrzne trzeba 1128,6 szt. to jest prawie 4 tys. :o Czy to możliwe ? Ile wy zamawialiście cegły?

Dzisiaj przeszłam szok cenowy, cegła MAX 5,10 :o (po rabacie 4,90) , poza gatunek po 2,60 :o , w zakładzie w Markowiczach nie ma co liczyć że się dostanie w tym roku, już nawet nie zapisują do kolejki, podobnie we wszystkich składach w Biłgoraju :o , a o negocjacji z ceną nawet nie ma co marzyć normalnie koszmar :evil: , znaleźliśmy jeden skład który nie obiecuje ale może coś będzie w maju ale trzeba się zapisać do kolejki, a cena będzie taka jak w chwili odbioru. Jest POROTHERM 30 po około 6,50, więc bardziej się opłaca. Nie wiem co to będzie pewnie skończy się na tym ze zalejemy tylko fundamenty , jeszcze będę próbowała znaleźć może ktoś będzie sprzedawał prywatnie albo jakoś na lewo :wink: , brak mi słów i tyle. W tym przypadku nie chciałam mieć racji, gdy mój mąż jeszcze kilka tygodni temu mówił jeszcze jest czas, no to ma…. Po prostu jestem taka zdenerwowana żeby nie powiedzieć wku……. :evil: :evil:

Czytam to forum i .... nie wytrzymałem.... Muszę się wykrzyczeć :-)

Czekaj, czekaj na tańsze materiały... na pewno się doczekasz :-) widać nie masz pojęcia co się dzieje na rynku budowlanym...

Ja jutro ruszam z tymiankiem 2 (podwójny garaż). Porotherm 25 zamówiłem 2 tygodnie temu i może za 3 tygodnie będzie ale tylko dlatego że mój murarz jest stałym odbiorcą.... Ceny nie znam ostatnio była 6.50 ale od 1 kwietnia będzie na pewno drożej (tak zapowiada fabryka).

W przeciwieństwie do niektórych wypowiadających się tutaj osób nie będę "oszczędzać" z blaszanym dachem (nie stać mnie na malowanie tudzież inną konserwację co kilka lat), betonowy również jest drogi w utrzymaniu (proszę zobaczyć jak wygląda betonowa dachówka po kilku latach szczególnie od północnej strony). Na myśl o podniesieniu ścianki kolankowej u góry przechodzą mnie dreszcze - jak można zrobić z tak pięknego projektu paszteta domek zatraci swoje proporcje i jednocześnie urok...

Co do wyburzania domku (ktoś to robił i dodał zdjęcia: 1000 zł to jest dużo za wyburzenie budynku ???????!!!!! 2 lata temu zmieniałem kominek w domku nad jeziorem i za samo wyburzenie kominka 120 cm na 60 cm zapłaciłem 500 zł :-)

"Wyspa" po środku kuchni, widziałaś projekt domku w Tymianku ? Tam kuchnia ma szerokość 3 metrów gdzie ma być ta "wyspa" i jakiej wielkości ?

Aaa i jeszcze w temacie telewizora nad kominkiem .... Żenada tylko tyle powiem.

Wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale musiałem to wykrzyczeć :-)

Na pocieszenie mogę w przyszłym tygodniu powklejać zdjęcia z budowy.

Mój tymianek będzie w 99% nie zmodyfikowany, jedynie zamknę wejście z salonu do kuchni i będzie tam wisiał telewizor, u góry likwiduję garderobę w przedpokoju i powiększam łazienkę w garażu zamiast okna będą drzwi do ogrodu. Materiały i technologie: Portherm 25 + styropina, dachówka ceramiczna, schody lane, strop lany, fundament z pustaków (cegieł) betonowych, komin leyer z gotowych elemnetów, dach deskowany.

pozdr

Hubert

Gdańsk

hej

hub75 :evil:

Pierwsza sprawa jeżeli ktoś najpierw obiecuje że zburzy budynek za friko w zamian za to ze sobie zabierze gruz a potem mówi że trzeba zapłacić 1000zł to dla mnie było dużo, po przeczytaniu kilku wypowiedzi na forum odnośne burzenia, przyznałam rację że ten tysiak to bardzo mało i udało nam się ale w każdym rejonie polski ceny są inne, więc nie porównuj Gdańska do małej wioski!!!

Tak! Widziałam jak wygląda projekt Tymianka i wiem jakie ma wymiary kuchnia , jeżeli ci się nie podoba wyspa to nikt ci nie karze jej robić,

I żenadę to ty będziesz miał u siebie w domu nie krytykuje się kogoś tylko dla tego że ma odmienne zdanie czy gusta.

I rób sobie dach nawet ze złota, ja zrobię taki na jaki mnie będzie stać

A tak na marginesie nie czekam na tańsze materiały bo wiem że czasy gdy max był po1zł już nie wrócą może trochę za długo zwlekałam z zakupem materiałów i teraz żałuję , ale trudno czasu nie cofnę i gospodarki nie zmienię.

Po prostu nie mam słów………………………..

Na dach ze złota nie stać mnie, na blaszany również - popatrz dalekowzrocznie na inwestycję jaką jest dom wszystkie wady jakie posiada dach blaszany i zalety ceramicznego, wątek wizualny pominę.... Nie stać mnie również na podpiwniczanie domu - piwnica kosztuje baaardzo dużo i zazwyczaj znajduje się tam składnica rupieci typu śrubki, deski, rowery typu koza, słoiki, których nigdy nie użyjemy a przez sentyment trzymamy...

Wyspa .... Kuchnia ma 4metry szerokości - 80cm blat z jednej strony - 80cm blat z drugiej strony, żeby na "wyspie" położyć cokolwiek innego niż zapałki musi być 100 cm pozostaje 70cm na przejście z jednej i drugiej strony ... Jeżeli jesteś fanką wąskich serdecznie polecam. Tylko co, jeżeli druga osoba będzie chciała wejść do kuchni ?

Tak z ciekawości, jak już zamontujesz telewizor w kominku, na czym będziesz skupiać wzrok ? Na kominku czy włączonym telewizorze ? KICZ, KICZ, KICZ!!!

Wczoraj geodeta wyznaczył narożniki a następnie koparka zdjęła 40 cm humusu. Koszt wyznaczenia narożników domu 500 zł, wykop 180 zł. We wtorek wchodzą budowlańcy :-)[/img]

Wyspa .... Kuchnia ma 4metry szerokości - 80cm blat z jednej strony - 80cm blat z drugiej strony, żeby na "wyspie" położyć cokolwiek innego niż zapałki musi być 100 cm pozostaje 70cm na przejście z jednej i drugiej strony ... Jeżeli jesteś fanką wąskich serdecznie polecam. Tylko co, jeżeli druga osoba będzie chciała wejść do kuchni ?

Nie wiem gdzie to wyczytałeś lub z czego wyciągnąłeś taki wniosek że chcę zabudować kuchnię do okoła szafkami? Mam plan taki żeby blat pod ścianą był w kształcie litery L ( przy ścianie z wykuszem i od frontu lub odwrotnie przy ścianie od wiatrołapu) takim układzie wyspa zmieści się spokojnie. Ale to są tylko na razie moje plany z biegiem czasu mogę zmienić zdanie!

Tak z ciekawości, jak już zamontujesz telewizor w kominku, na czym będziesz skupiać wzrok ? Na kominku czy włączonym telewizorze ? KICZ, KICZ, KICZ!!!

Tego argumentu w ogóle nie rozumiem, a jak rozpalisz w kominku to będziesz się w niego gapił jak w obraz :o aż się drewno wypali tak?, kominek jest ozdoba pomieszczenia w którym się znajduje dodaje atmosfery :wink: , takie rozwiązanie mi się podoba i dla mnie to nie jest żaden KICZ :roll: , obawiam się tylko czy ciepło z kominka nie będzie wpływało niekorzystnie na telewizor.

Na dach ze złota nie stać mnie, na blaszany również - popatrz dalekowzrocznie na inwestycję jaką jest dom wszystkie wady jakie posiada dach blaszany i zalety ceramicznego, wątek wizualny pominę.... Nie stać mnie również na podpiwniczanie domu - piwnica kosztuje baaardzo dużo i zazwyczaj znajduje się tam składnica rupieci typu śrubki, deski, rowery typu koza, słoiki, których nigdy nie użyjemy a przez sentyment trzymamy...

Zgodzę się z jednym , dachówka ceramiczna jest wytrzymała i ładnie się prezentuje, jedyny minus to cena. Ja pewnie zainwestuję w betonową bo na ceramiczną kasy mi nie styknie a w kredyty nie mam zamiaru się wciągać!

A co do piwnicy tu też mam inne zdanie , u moich rodziców np. w piwnicy jest mała kuchnia gdzie mamuśka przyrządza przetwory i inne miksturki , jest mały pokoik z TV, i spiżarka , łazienka, i garderoba taty z roboczymi ubraniami więc gdy wraca po pracy na podwórku zakurzony to rozbiera i przebiera się tam, w ten sposób nie brudzi na parterze , ja w piwnicy chcę zrobić skład na opał i kotłownie małą garderobe dla męża na brudne ubrania robocze i zlew.

Dawno tu nie zaglądałam – postanowiłam więc dzisiaj nadrobić zaległości – no i niestety poczułam niesmak :-? Lubiłam zaglądać tutaj bo każdy mógł wypowiedzieć się na temat tego co mu się podoba, pokazać propozycje mniej lub bardziej ciekawych rozwiązań, przedstawić swoje rady i propozycje. Wiadomo każdy człowiek ma inny gust (i całe szczęście) więc nie wszystkie pomysły brałabym pod uwagę urządzając mój dom, jednak nie przyszło mi nigdy do głowy aby krytykować, ośmieszać czy poniżać forumowiczów mających inne poglądy niż moje.

hub75 opisując pomysły innych używasz słów kicz, żenada a chwile później twierdzisz, że o gustach się nie dyskutuje!!!!! – dla mnie cos tu jest nie tak (ale ja nikogo nie będę obrażać –nawet jeśli sobie o kimś delikatnie mówiąc źle pomyślę). Czytając twoje wypowiedzi zaczęłam się zastanawiać po co właściwie pisałeś te posty????

Przykro mi, że niektórzy ludzie próbują dowartościować się krytykując i obrażając innych (ich gust). Jeżeli te słowa także dotyczą Ciebie to no cóż ..... współczuję

Mysle, że nie. Poprostu osoby, które do tej pory tu zagladały robiły to z przyjemnościa, zawsze jakeiś ciekawe pomysły, nawet jezeli ktoś sie z tym nie zgadzał to chociaz o tym pomyślał, zastanowił sie.

Ja jednak buduje zupełnei inny dom, a codiznnie tu zagladam.

Przez Ciebie czuje niesmak...

hub75 jak zwał tak zwał, możesz nawet napisać kółko gospodyń wiejskich, jak wolisz, mamy prawo do wymiany zdań i każdy ma prawo do swojego gustu, napisałbyś że u ciebie bedzie tak czy siak i że podoba Ci sie to czy tamto, ale po co od razu krytykować gust innych? hmmm czyżby kompleksy?

MASAKRA!!!

Strasznie dawno mnie tutaj nie było, ale wszystko jest jak zwykle wynikiem braku czasu.

Załamałam sie bo w sobotę byliśmy z mezem w hurtowni (bardzooo zaprzyjażnionej) i tak:

* poriothermu nie ma do sierpnia, aktualna stawka za cegłę 8,50 do sierpnia nie wiadomo jak bedzie, facet zbiera zamówienia, ale nie bieże kasy, a jak bieże to liczy za 9-10zł potem do rozliczenia

* nie ma też ytonga, silki, maxa i innych pustaków

Gebneralnie jest masakra z materiałami(głównie cegły) i ekpiami.

Zamówiliśmy jakieś pustaki niemieckie w cenie 8,50 bardzo podobne do porothermu no i jedyne dostepne na kwiecien.

Także wszysyc którzy planujecie sie zaczac budowac, to zamawiajcie materiały, pozyczajcie kase i wpłacajcie zaliczki bo potem bedzie jesdzcze gorzej, od kwietnia i z kazda nastepna dostawa ma wsyzsko drozec.

u nas jezeli chodzi o dostepnosc to narazie mozna zamówic- odbiór odrazu- ale dla nas własnie problem stanwoi to , ze teraz nie mamy gdzie tego przetrzymac - budowa pod koniec czerwca- boimy sie ze poprostu rozkradna to co kupimy- ale ceny jak juz zreszta pisałam - TRAGEDIA - powyzej 10 zł- teraz mężulek ma tydzien urlopu - wiec napewno połazimy po Bankach i zoabczymy gdzie najlepiej wziąc kredyt- a moze ktos juz sie orientował w tym temacie i ma jakies uwagi do których banków warto zajrezec a które omijac z daleka- ja napewno zamieszcze sowje uwagi - moze tez uda sie nam w tym czasie ogrodzic działeczke- to juz byłoby cos - a tak poza tym to w tym tygodniu mamy juz dostac pozwolenie na budowe- mam nadzieje ze decyzja bedzie pozytywna

pozdrawiam

Hej

Witam wszystkich

Dobre wiadomości tak od poniedziałku, załatwiliśmy cegłę od gościa, w sumie to nie jest najlepszego gatunku ale trudno, kupiliśmy 4 500 szt po 4 zł, w sumie to troszkę się obawiam bo tak wizualnie to jest popękana i stoi już ze dwa lata no ale leprze to niż nic. U nas nie można dostać cegły nigdzie, trzeba czekać do października i ostatnio cena poszła jeszcze w górę teraz max jest po 6,5zł .Tylko teraz problem jak to zwieść bo cegła stoi luzem ale jakoś sobie poradzimy. I murarza też już (chyba) mamy , bierze około 10zł za metr, "chyba" dlatego że to znajomy i mówił ze pracy ma dużo ale że to nie daleko na naszą budowę to mówił ze zrobi, no i geodeta w końcu zaczął działać. Coś się w końcu dzieje :D