Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

hub75

To fajnie, ze tak szybko mogles stawiac scianki, ja niestety mojej ekipy nie moge namowic na szybsze postawienie niz za 3 tygodnie - twierdza ze strop musi porzadnie wyschnac.

Mi sie skosy tez podobaja, ale jeszcze jakos ciezko mi wyobrazić sobie tą łazienkę w nszym tymianku, kompletnie brakuje mi wyobrazni ;)

Jaki kolor dachu wybrałeś?Kładziesz blachodachówke, czy dachowke?

Gosia i Rafał

U nas fundament jest na 7 bloczków dlatego, ,że bedziemy znacznie podnosic teren wokol domu.

Co do kosztow, to wlasnie widze ze podobnie, niestety ale dundament, strop i dach ciagna troche kasy.

Co do stropu, to my układaliśmy strop z Terrivy - przy zalozeniu cen Wrocławskich i bliskosci fabryki Terrivy jest duzo tanszy niż lany.

Sama terriva koszowała nas 4.000 + gary moze jakieś z 1000zł i beton 5.000 (19m3) i stal ok 3.000, drewno ok 2.500 w sumie trop na gotowo ok 15.000

Kurde, dopiero teraz podliczyłam i masakra...

Ceny kosmos

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hub75

To fajnie, ze tak szybko mogles stawiac scianki, ja niestety mojej ekipy nie moge namowic na szybsze postawienie niz za 3 tygodnie - twierdza ze strop musi porzadnie wyschnac.

Mi sie skosy tez podobaja, ale jeszcze jakos ciezko mi wyobrazić sobie tą łazienkę w nszym tymianku, kompletnie brakuje mi wyobrazni ;)

Jaki kolor dachu wybrałeś?Kładziesz blachodachówke, czy dachowke?

Dachówkę ceramiczną Von Muller angoba szlachetna kasztanowa. Przy tak skomplikowanym dachuz blachodachówki bedzie bardzo duzo odpadów i cenowo może wyjśc tak samo jak dachówka.

U mnie cieśle w poniedzialek do południa skończą wieźbę, w poniedziałek rano wchodzi dekarz i będzie deskować dach :-) W niedziele wieczorem na moim blogu będą nowe zdjęcia.

witam wszystkich.mam pytanko.na ile cm kopaliście rowy pod fundamenty bo nam kierownik powiedział ze na 70cm głębokości wystarczy ale my z męzem mamy watpliwosci czy to faktycznie wystarczy,działka znajduje sie na terenie podmokłym i budynek ma byc podniesiony tez o 70 cm w gorę.pozdrawiam

Parkte

Ja w swoim Tymianku zrobiłem strop lany i wyszło mi to dużo taniej niż twoje obliczenia. pozdrawiam :D

kurcze sporo osób mówi o lanym stropie - na czym to polega i jak do tego przekonac budowlanców - bardzo prosze napiszcieco potrzeba do takiego stropu materiłay itp - to dla nas wazne bo musimy szybko decydowac - ponoc na terrive trzeba czekac ponad miesiac a czas leci - z góry dzieki za info

witam wszystkich.mam pytanko.na ile cm kopaliście rowy pod fundamenty bo nam kierownik powiedział ze na 70cm głębokości wystarczy ale my z męzem mamy watpliwosci czy to faktycznie wystarczy,działka znajduje sie na terenie podmokłym i budynek ma byc podniesiony tez o 70 cm w gorę.pozdrawiam

my kopalismy dół pod fundamenty na 1 m - tez mamy podmokły teren- wiec wyszło troche wody- ale nie było najgorzej- do tego budowlancy kpoali rowy na 30 cm pod ławy które zostały zalane betonem - czyli dziura i tak została na 1 m- fundament stawiamy na 7 bloczków x 15 cm czyli nz 105 cm- bedzie wiec troszke wyzej- ale tak nam wszyscy doradzaja- wiec tak robimy

areks25

To wsyztko zależy gdzie sie budujesz, i kiedy robiles strop.

Wierz mi ze mam najlepsze ceny na dolnymślasku bo przyjaciel ma hurtownie materialów budowlanych , beton po kosztach i robimysmy wycene na lany i ukladany strop - wyszlo bez dwóch zdan korzystaniej dla terrivy.

Zreszta fabryka terrivy jest w dugołęce zatym transport nie podniósl ceny.

Teraz bardzo duzo osób robi terrive i ciezko jest z dostępnością.

Zalezne tez jest wsyztko od tego za jaką cene masz beton, stal drewno...

PARKTE

Buduję sie z drugiej strony Wrocławia. Strop zalewałem tydzień temu. Tak samo jak i Tobie weszło mi na strop 19 kubików betonu( 5 tyś. zł). Żeby zaszalować strop kupiłem 4 kubiki desek(2 tyś. zł) oraz kubik brusów( 6cm/9cm). Robię piwnicę więc na dwa stropy, wieńce, ławy i inne części co wymagają zbrojenia kupiłem drut fi 10 na strop oraz fi 12 i fi 6 za co zapłaciłem ok. 10 tyś. zł.

Strop teriva w/g wyliczeń również mojego znajomego z hurtowni budowlanej :) kosztowałby mnie 5 tyś. zł. Więc jak bym nie liczył to lany wchodzi taniej. A w robociżnie majster wziął 500 zł więcej niż jakby mi robił terivę, więc długo sie nie zastanawiałem.

pozdrawiam :D

a no widzisz, w sumie podobnie wyszlo cenowo z tym, ze ja nie robie garazu dwustanowiskowego.

Mniejsza o to, strop juz zrobiony, nie ma co gdybac :)

Napiszcie mi priosze czy zamowiliscie juz wiezbe i ile was ona kosztuje/ kosztowala mi wyliczyli 9,243 m3 i lacznie z transportem wyszlo 7.600zł

Wychodzi 780zł /kubik

nie mam rozeznania czy to duzo, czy malo.

a no widzisz, w sumie podobnie wyszlo cenowo z tym, ze ja nie robie garazu dwustanowiskowego.

Mniejsza o to, strop juz zrobiony, nie ma co gdybac :)

Napiszcie mi priosze czy zamowiliscie juz wiezbe i ile was ona kosztuje/ kosztowala mi wyliczyli 9,243 m3 i lacznie z transportem wyszlo 7.600zł

Wychodzi 780zł /kubik

nie mam rozeznania czy to duzo, czy malo.

u nas tez wyszło ok 10 m3 , za metr płacimy 710 netto- ale normalnie u nas ceny to 780- 850 zł - wiec mysle ze twoaj cena miesci sie w garnicach przyzwoitości

nam wyliczyli dach razem z robocizna i dachowka ceramiczna CREATON -antracytowa na ok 40.000 + wiezba te 7600 mysle ze w 50.000 sie zamkniemy

A folia/papa ew. deskowanie, gwoździe, łaty, kontrłaty, rynny etc :-)

Też myślałem że dach to więźba i dachówki ... ale w sobotę dach będzie już odeskowany i przykryty papą.

U mnie więźba wyszła ok 9 kubików, 750 netto za kubik.

ile płaciliście za dachówkę?

Zobacz Gosiu, znalazłam na allegro link aukcji dachowki tej firmy co wasza

http://www.allegro.pl/item203334144_dachowka_niemiecka_dostepna_na_juz.html

my mamay model H10 Angoby- cena za szt 4.04 brutto-

jezeli chodzi o moja wycene to te 58 tys zawiera juz wszytko co potrzebne a wiec tak jak pisał HUB75 kontrłaty, łaty gwożdzie, całe orynnowanie, okna . itp.

WITAM WSZYSTKICH

Nie wiem skąd wzięliście takie ceny dachówki i więżby. JA kupiłem dachówke ceramiczną Robena rustykalną i płaciłem po 44 zł za m kw. A propozycję na więżbę mam po 650 zł netto i to też od moich przyjaciół z hurtownii :D

areks25

no to gratulujemy, masz swietnych dostawców.

Oby tylko materiały były dobrej jakości, a drzewo nie jakies pierwsze lepsza, a dachówka II gatunku.

Juz sie nauczylismy, ze jak cos jest zaskakujaco tanio to znaczy, zeby przyjhrzec sie temu dwa razy.

Pozdrawiam

PS. polecma wsyztkim hurtownie elektryczna we Wrocławiu na Krzemienieckiej.

1m kabla YKY 5x10 W ZIEMIE kosztuje 18zł, sprawdzałam w innych - 27zł ....