Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

witam wszystkich i proszę o wszelkie porady odnośnie kominków z płaszczem wodnym, podajcie proszę typy kominków jakie posiadacie

Mam też pytanie do tych którzy już wybudowali swoje tymianki i zrobili w nim kilka przeróbek. Mianowicie jak zrobiliście ścianę między kuchnią a salonem tzn czy zrezygnowaliście z przejscia i wymurowaliście pełną ścianę lub czy ktoś robił ścianę z przejściem i w tej ścianie jeszcze zrobił takie okienka bo takie rozwiązanie już tez gdzieś widziałem.i zdjęcia jeśli to możliwe na adres [email protected]

z góry dzieki za odpowiedź i pozdrawiam tymiankowiczów

jacek

Kominek mam z Lechmy (dokładnych parametrów nie pamietam, ale jakby co mogę sprawdzić:)) zimą, mimo iż nie mieliśmy ocieplonego poddasza i drzwi tylko budowlane spokojnie ogrzewał dom do 19 stopni (pewnie dałoby się na więcej, ale palone(bądź dokładane) było tylko 2 czasami 3 razy dziennie:)

Co do przejścia między kuchnią a salnem to chyba szkoda zamurować u mnie przy wykuszu ma stać stół i nie wyobrażam sobie gadania z jedzeniem na około szczególnie przy jakiejś imprezie:)

Okienka fajnie wyglądają, ale nie przy każdej technice budowania można je zastosować (ja mam z porotermu(lub porothonu :roll: ..oj skleroza) i firma oceniła, że mogą za bardzo obniżyć wytrzymałość ściany nośnej:(

A mi nie było szkoda zamurowywać przejścia z Kuchni do pokoju. Na ścianie wisi telewizor a nasze rodzinne posiłki jemy w kuchni przy stole. Wszytko kwestia gustu.

My mamy kominek Acquatondo firmy EdilKamin.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich i proszę o wszelkie porady odnośnie kominków z płaszczem wodnym, podajcie proszę typy kominków jakie posiadacie

Mam też pytanie do tych którzy już wybudowali swoje tymianki i zrobili w nim kilka przeróbek. Mianowicie jak zrobiliście ścianę między kuchnią a salonem tzn czy zrezygnowaliście z przejscia i wymurowaliście pełną ścianę lub czy ktoś robił ścianę z przejściem i w tej ścianie jeszcze zrobił takie okienka bo takie rozwiązanie już tez gdzieś widziałem.i zdjęcia jeśli to możliwe na adres [email protected]

z góry dzieki za odpowiedź i pozdrawiam tymiankowiczów

jacek

Kominek mam z Lechmy (dokładnych parametrów nie pamietam, ale jakby co mogę sprawdzić:)) zimą, mimo iż nie mieliśmy ocieplonego poddasza i drzwi tylko budowlane spokojnie ogrzewał dom do 19 stopni (pewnie dałoby się na więcej, ale palone(bądź dokładane) było tylko 2 czasami 3 razy dziennie:)

Co do przejścia między kuchnią a salnem to chyba szkoda zamurować u mnie przy wykuszu ma stać stół i nie wyobrażam sobie gadania z jedzeniem na około szczególnie przy jakiejś imprezie:)

Okienka fajnie wyglądają, ale nie przy każdej technice budowania można je zastosować (ja mam z porotermu(lub porothonu :roll: ..oj skleroza) i firma oceniła, że mogą za bardzo obniżyć wytrzymałość ściany nośnej:(

A mi nie było szkoda zamurowywać przejścia z Kuchni do pokoju. Na ścianie wisi telewizor a nasze rodzinne posiłki jemy w kuchni przy stole. Wszytko kwestia gustu.

My mamy kominek Acquatondo firmy EdilKamin.

Hub5 u mnie to nie kwestia gustu tylko trybu życia i oczekiwanej funkcjonalności domu:)

Twoje rozwiązanie jest świetne, bo pozwala uniknąć umieszczenia telewizora obok kominka, ale u mnie nierealne, bo priorytetem dla mnie było miejsce na duży stół na spotkania rodzinne lub ze znajomymi, na których bywa 20-30 osób (tyle w kuchni nie zmieszczę;)). No i lubię gotować, więc każde spotkanie to sporo kursów do kuchni:)

Anik_78 dziękuje moja mała kończy rok w tym miesiącu, juz rok!

Pytanie do tych którzy robili strop z Terivy, Ile poszło wam betonu łącznie z kolumnami balkonami i schodami??

Dachówkę Roben wycenili nam na 13500zł

Czas szybko leci :) wiem to po swoich perłach

My mamy dachówkę Roben, jak chcesz wyślę ci zdjęcia na pocztę albo wrzucę na forum jak się dowiem jak to zrobić 8)

Pozdarwiam

Kochane Panie, no co Wy?! Roben lepszy od Creatona??? :o

nie jestem jeszcze uzytkownikiem dachowki, ale nigdy nie spotkalem sie z opinia o porownywalnosci Robena do Creatona... to jest zupelnie inna polka jakosciowa...

PS

zauwazcie ze wiekszosc developerki, jesli jest kryta dachowka ceramiczna, to jest to wlasnie Roben

Kochane Panie, no co Wy?! Roben lepszy od Creatona??? :o

nie jestem jeszcze uzytkownikiem dachowki, ale nigdy nie spotkalem sie z opinia o porownywalnosci Robena do Creatona... to jest zupelnie inna polka jakosciowa...

PS

zauwazcie ze wiekszosc developerki, jesli jest kryta dachowka ceramiczna, to jest to wlasnie Roben

Więc co według ciebie creaton lepszy? Nam w składzie budowlanym powiedzieli żebyśmy sie nie pchali w Creatona bo za rok będziemy mieli metr mchu na dachu. A po za tym to o Robenie słyszałam juz od dawna. Creaton jest tańszy od Robena za to ma o wiele droższe wykończenia i w przeliczeniu na cały dach wychodzi drożej. Jeszcze sie nie zdecydowaliśmy więc jak możesz to doradź.

Roben to typowy, najbardziej popularny standard jeżeli chodzi o dachówki , natomiast Creaton to już klasa wyżej..., w każdym dużym punkcie specjalizującym sie w dachach usłyszy taką opinie. Świadczyć o tym może również np długość udzielanej gwarancji. My na Creatona winna angoba kładziony dwa lata temu mamy 50 lat pełnej gwarancji więc nie obawiamy się " mchów na dachu" przez kolejne 48 lati, natomiast roben daje tylko 20 lat ... To też o czymś świadczy ...

http://caputo.blog.onet.pl/

Pzdr

Roben to typowy, najbardziej popularny standard jeżeli chodzi o dachówki , natomiast Creaton to już klasa wyżej..., w każdym dużym punkcie specjalizującym sie w dachach usłyszy taką opinie. Świadczyć o tym może również np długość udzielanej gwarancji. My na Creatona winna angoba kładziony dwa lata temu mamy 50 lat pełnej gwarancji więc nie obawiamy się " mchów na dachu" przez kolejne 48 lati, natomiast roben daje tylko 20 lat ... To też o czymś świadczy ...

Pzdr

Abstrahując od wszystkiego gwarancja na pewno nie obejmuje obłażenia dachówki mchem :-) Jednakże zgadzam się, że Robena nawet nie można przyrównywać do Creatona.

Witam

CaPuto piekny masz ten domek :)

Powiedz mi, schody i taras wylewałeś beton czy tylko wyłożone są kostką?

A grzejniki jakiej firmy masz w domku?

Piec ile m3?

Proszę jeśli możesz wyśli zdjęcia na mojego emaila ze swoich wnętrz bo bardzo mi się podobają te które masz umieszczone w linku tylko mało, mój email: [email protected] My na etapie centralnego i płyt gipsowych na górze.Jeszcze troszke nam zostało.......

POzdrawiam

Taras jest cały wykonany z kostki, natomiast schody wejściowe są częściowo wylane z betonu, a częściowo .. dwie stopnice dorobione są z kostki.....

Grzejniki w domu mam firmy Kermi, a piec Vaillanta + zasobnik 150 l

Więcej zdjęć z wewnątrz prześlę Ci wieczorkiem na priv, które pomieszczenia najbardziej Cię interesują ?

Pzdr

no Caputo, ladna chata :)

a tak swoja roga to powiedz jak sprawdzaja sie te drzwi do "schowka pod schodami" no i jak uwazasz czy salon nie jest za maly, bo na blogu jest takie 1 zdjatko w ktorym odleglosc od kanapy do kominka jest przerazajaco mala...

PS

dzis zaczeli klasc wiezbe... oj, ciezkie dni sie zaczynaja...

bombel79 - Pomieszczenie pod schodami to idealny schowek na rzeczy typu, odkurzacz, mop, deska do prasowania etc.... nie wyobrażam sobie gdzie mielibyśmy trzymać to wszystko gdybyśmy np zdecydował się na schody samonośne ....małe drzwi bardzo fajnie komponują się z pozostałymi od łazienki i pokoju, jednocześnie ukrywając umieszczone w schowku " skarby"

Co do szerokości salonu, to na pewno nie jest ona optymalna i zdecydowanie mogła by być przynajmniej o 1 metr szersza... no ale cóż jak to mówią nie można mieć wszystkiego ...

Pzdr