Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam ja może staję się namolny i monotematyczny ale jeśli to nie sprawi nikomu większego problemu to proszę o podesłanie kilku zdjęć podbicia dachu bo stoję teraz przed dylematem jaki wariant podbicia zastosować: czy na krokwie, czy pomiędzy krokwie czy z koleji na tzw. bociana (prostopadle do ściany). Są na necie rysunki wszelkiego rodzaju podbić ale to nie to samo jak zdjęcie wykonane na tymianku.

mój adres e-mail: [email protected]

Z góry dzieki za zdjęcia

pozdrawiam

jacek

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

zastanawiam się nad zakupem projektu Tymianka. Jest to mój faworyt... zastanawiam się tylko nad lokalizacją kominka. Czy może ktoś z Was przesuwał go bliżej w stronę jadalni i czy wymagało to wprowadzenia zmian w konstrukcji dachu ?

pozd

Witam

Napiszcie mi czy w tymianku na poddaszu obok łazienki faktycznie jest zamurowana wolna przestrzeń bo tak to wygląda na projekcie, podobna sytuacja jest koło garderoby po drugiej stronie. Napiszcie jak wy to zrobiliście, czy też macie tam pustą zamurowaną przestrzeń?.

z góry dzięki i pozdrawiam

jak juz wspominalem, podnieslismy scianke kolankowa, o 2 pustaki + wieniec... dzieki temu skosy przestaly przeszkadzac... no i jest 1 pokoj wiecej...

szczerze mowiac to jakos nie widze np lazienki zgodnej z projektem...

bryla tez sie nie zdformowala... wydluzylismy ciut okap oraz zlicowalismy deske czolowa nad garazem z deska czolowa nad reszta domu... wyglada niezle...

niestety domek jest blisko drogi dojazdowej i nie bedzie pelnego efektu wiec nastawilem sie na wygode... ale coz, nie mozna miec wszystkiego

PS

jedynym (jak na razie) minusem jest brak widoku z okien dachowych.. widac tylko niebo... ale jakos mi to nie przeszkadza, no i dzieciaki na dach raczej nie wyjda, bo klamka dla nich za wysoko...

PS2

a "przedscianki" to wg mnie kiepskie rozwiazanie problemu ze skosami...

Witam

Napiszcie mi czy w tymianku na poddaszu obok łazienki faktycznie jest zamurowana wolna przestrzeń bo tak to wygląda na projekcie, podobna sytuacja jest koło garderoby po drugiej stronie. Napiszcie jak wy to zrobiliście, czy też macie tam pustą zamurowaną przestrzeń?.

z góry dzięki i pozdrawiam

W projekcie tak, ja osobiście nic nie murowałam, szkoda przestrzeni:) domek podniesiony o 1 pustak, ale i bez tego nie byłoby tak nisko by nie można bylo tam dać jakiś półeczek:) z garderoby przy sypialni zrezygnowałam...

witam

Może mi ktoś powiedzieć czy ma podbitkę dachową PCV (białą) z Gamratu i ile zużył na cały dach i po ile płacił za metr kwadratowy? Staję teraz przed wyborem podbitki między Gamatem a Bryzą i sam nie wiem która lepsza bo ceny są prawie takie same ale nie wiem jak z jakością.

Jeśli ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie to będę wdzięczny.

pozdrawiam

Jacek

Witam, w przyszlym roku zaczynam budowe domu w tymianku2 w woj malopolskim obecnie jestem na etapie zalatwiania pozwolenia na budowe.

Prosze o informacje na temat kosztów okien.,jakiej firmy polecacie w okolicach Krakowa i temat studni głębinowej czy ktos taką posiada i czy poleca wykonawców, jeden chce 350 zł za metr wiertania nie wiem czy to dobra cena z góry dziekuje

Witam

Jestem szczesliwa posiadaczka projektu domu w tymianku w opolskim. Budowe planujemy rozpoczac w przyszlym roku. Obecnie nasz projekt jest na etapie adaptacji. I tu mam pytanie. Nasz architekt zwrocil uwage na wadliwa konstrukcje wiezby dachowej w projekcie, cytuje: "Proszę zerknąć na więźbę mieszczącą się nad salonem. Cały odcinek płatwi pośredniej (ozn. Nr 9) podparte jest tyko jednym słupem! Płatew ta podtrzymuje tzw. krokiew narożne (nr 5) na której „wisi” sporo połaci dachu. Dach się nie zawali , ale pęknięcia płyt kartonowo-gipsowych są murowane (100%) !"

Czy ktos tez zwrocil na to uwage?

dzieki za informacje czy mozesz podac mi róznice miedzy oknem łukowym a prostokatnym ,czesc tymiankowiczow ma prostokatne ,ja jestem za lukowymi tylko czytalem ze lukowe do 100 % drozsze od prostokatnych tak pisza forumowicze :D pozdrawiam

ps dom piekny i okna tez są super,nasz beda podobnego koloru gdyż materiał mamy już zakupiony i okna planowalismy podobnego koloru poniewaz bedą pasowaly do calosci .

Czy mozesz podac ile kosztowal stan surowy zamknięty :D dzieki

mój e-mail :[email protected]

dzieki za info czytalem na str 195 i 196 i do glowy mi nie przyszlo ze takie problemy sa ,ale teraz jestem madrzejszy o to kilkanaście postów ,musze popytac w punktach co oni na te wymiary a w oknoplast jednak zrobili tobie te okna? moze zmniejsze łuki troche :D