Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Nie żebym się nudził. ale miło by było zobaczyć jakieś postępy Tymiankowiczów albo jakiś wpis .....

Zagląda zagląda ;)

Ja na razie w ferworze walki zapomniałem o fotach i wpisach!

U nas "rzutem na taśmę"przed śniegiem udało się zakończyć ocieplanie styropianem ścian+siatka z klejem+farba gruntująca. Dekotynk dopiero wiosna/lato.

W sumie od maja do września mielimy przestój, ze względu na powiększenie rodziny (co innego na głowie),ale połowa września i październik to kolejny skok do przodu.

Udało się:

1. Zakończyć ocieplenie + zabudowa poddasza,

2. Gruntowanie i malowanie farbą podkładową poddasza,

3. Wylewka na obydwu balkonach i ułożenie płytek,

4. Płytki w przedsionku,

5. Ocieplenie ścian styropianem z zatopieniem siatki + malowanie,

6. Ocieplenie (5cm styro) i tynkowanie sufitu w garażu + przy okazji malowanie na biało :)

A za 2-3 tygodnie, w zależności czy ekipy dotrzymają terminu to:

1. Płytki w łazienkach, kuchni, kotłowni i pewnie garażu,

2. Grzejniki do podłączenia i zawieszenia (wybór padł na Radson)

3. Podsibitka

4. Malowanie na kolor

A teraz sam zabieram się za:

1. Gruntowanie i malowanie podkładem parteru,

2. Zabudowę kominka - w tamtym roku podmurowałem i podłączyłem. Teraz zabudowa płytami GK i podłączenie rozprowadzenia do pokoi na górze.

Ufff trochę tego jest :D

Aaaa, co do gruntowania i malowania podkładem ścian, to ekipa poddała mi ciekawy patent jak uzyskać w miarę gładkie ściany na tynkach tradycyjnych - przetestowałem do na poddaszu i efekt jest całkiem dobry.

Robię tak: gruntowanie (unigruntem), malowanie białą podkładówką, przetarcie ścian papierem ściernym 150 i ponownie malowanie farbą podkładową!

pozdro

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam,

U nas postępy nie aż tak wielkie jak u Siloj'a, ale udało mi się pomalować dwa pokoje na górze (nad garażem i kuchnią) oraz skończyć pokoik na dole - no to się chwalę ;) ;)

W dwóch pokojach pomalowaliśmy dzieciakom część ściany farbą magnetyczną aby można było bawić się magnesami, ew. łatwo wieszać twórczość artystyczną dzieci :) W "fioletowym" pokoju wybraliśmy formę "obrazu" a w zielonym wykorzystaliśmy wystającą ścianę w której biegną piony wentylacyjne!

IMG_2744.JPG

IMG_2745.JPG

IMG_2746.JPG

IMG_2747.JPG

PC207634.JPG

Zrobiłem rozprowadzenie gorącego powietrza z kominka do obydwu pokoi na piętrze oraz sypialni.

Z sypialnią sprawa prosta bo jest nad salonem, to po prostu rura do góry i gotowe. Natomiast długo myślałem jak grawitacyjnie doprowadzić do pokoi dzieciaków.

I wymyśliłem, że wykorzystam jeden z pionów wentylacyjnych (nie używany) który biegnie w ścianie rozdzielającej pokoje. Rurę od kominka poprowadziłem wzdłuż belki stropowej w salonie w kierunku przedsionka i tam wpiąłem ją w pion, wcześniej nie podłączając go(pionu) do wylotów na dachu :)

Fotki jak to wyszło w załączeniu :)

WESOŁYCH ŚWIĄT :) I obyśmy jak najszybciej kolejne święta spędzili w naszych wymarzonych Tymiankach :]

IMG_2736.JPG

IMG_2737.JPG

IMG_2738.JPG

IMG_2739.JPG

IMG_2741.JPG

jeszcze montaż schodów i drzwi na dole ....

Bardzo fajnie wyszła balustrada :jawdrop:

A my się zastanawiamy czy dawać drzwi ciemniejsze, moja druga połowa baaardzo tego chce aaaaa po Twoich zdjęciach tym bardziej ;) czy jednak jaśniejsze - co mi się znaczenie bardziej podoba :p

Będąc przy temacie schodów, to gdzie daliście "schodki" na stryszek? Ja zdecydowałem się przenieść wejście do jednego z pokoi na górze - ten obok sypialni.

Zamontowałem tzw. schody "nożycowe" zabierają znacznie mniej miejsca!Schody1.jpgSchody2.jpg

Będąc przy temacie schodów, to gdzie daliście "schodki" na stryszek? Ja zdecydowałem się przenieść wejście do jednego z pokoi na górze - ten obok sypialni.

My też mamy schody nożycowe z tym że zamontowaliśmy w korytarzu, zdjęcie stare ale tylko takie znalazłem żeby przedstawić te schody.

DSC_6730.jpg

• 3 weeks później...

A ja się pochwalę postępami przy samodzielnej budowie zabudowy kominka :D

Zdaję sobie sprawę, że jak nie da się fachowcom 8000-10000 tys. za taką robotę to nie ma prawa to stać/działać/nie zawalić się, ale mimo tego zagrożenia podjąłem to wyzwanie ;)

W ostatnią sobotę udało się zrobić podstawowy stelaż i od tyłu ułożyć izolację 3cm.

Kominek1.jpgKominek2.jpg

Dziś wieczorem pewnie dalszy ciąg prac ;)

EDIT:

No i się wieczorem nawet praca udała! Dół i część przodu gotowa ;)

Kominek3.jpgKominek4.jpg

Kominek2.jpg

Edytowane przez dzidek12
Postęp prac