Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam/planuję w pobliżu ogrodzenia tzw. altankę śmietnikową  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Mam/planuję w pobliżu ogrodzenia tzw. altankę śmietnikową

Recommended Posts

planujemy w linii ogrodzenia miejsce na kubel smietnikowy, z dostepem z obu stron (ogrod / ulica),

czy zrobimy ? czas pokaze ....

Planuję podobnie + altana na drewno kominkowe - mam tylko pytanie czy woda z dachu musi być odprowadzana na działkę czy spad dachu może wychodzić poza ogrodzenie?

Prawo mówi tak:

"Dz. U. Nr. 75 poz. 690

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Rozdział 5

Uzbrojenie techniczne działki i odprowadzenie wód powierzchniowych

§ 28. 1. Działka budowlana, na której sytuowane są budynki, powinna być wyposażona w kanalizację umożliwiającą odprowadzenie wód opadowych do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej.

2. W razie braku możliwości przyłączenia do sieci kanalizacji deszczowej lub ogólnospławnej, dopuszcza się odprowadzanie wód opadowych na własny teren nieutwardzony, do dołów chłonnych lub do zbiorników retencyjnych.

§ 29. Dokonywanie zmiany naturalnego spływu wód opadowych w celu kierowania ich na teren sąsiedniej nieruchomości jest zabronione"

Moim zdaniem, jeśli woda z rynien śmietnika będzie odprowadzona na działkę - na teren utwardzony, to w miejsce położone jak najbliżej korytka odwodnienia ( odpowiednim spadem).

PS. I tak tez jest w projekcie ;-)

• 5 months później...

Znalazłam temat w GazetaDom.pl, można coś podejrzeć dla siebie. http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72079,5919424,Smietnik_z_konceptem.html

http://dom.gazeta.pl/ogrody/51,72079,5919424.html?i=0

Ja jestem na etapie projektu i mam z tym problem . Jak zakryć to swoją drogą , ale przede wszystkim gdzie go dać? Problem wynika z tego,że przy wieździe na działkę mam 4,5 m żeby zmieśćić bramę , furtkę i ten niszczęsty kubeł na śmieci.

• 1 month później...