Damian1719503178 07.03.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam Fundamenty zalane. Podmurówka gotowa. I...panika w głowie: dom powinien być mniejszy!!! Czy ktoś z Was przeholował i na takim etapie budowy ,,zmniejszał” dom? Zlikwidowałem w domu wnękę w salonie i na górze i zyskałem na przestrzeni. Teraz opcja: spory salon i 4 pokoje na górze zdaje mi się... wpadką. Czy dom o 140 m powierzchni użytkowe dla dwójki osób- dzieci wciąż brak- można zaliczyć do ,,wpadki”???Czy istnieje jakieś rozwiązanie w takiej sytuacji? Myślałem np. o zabudowaniu na poddaszu płytami przestrzeni pod skosami. Ale może są lepsze rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.03.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Ale może są lepsze rozwiązania? oczywiście. Czas wolną przestrzeń zapełnić dzieciakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 07.03.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Najprościej i chyba najprzyjemniej, to zaludnić te metry, bo i sprzątać będzie komu, i powierzchnię się wykorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 07.03.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Zawsze możesz: - zamieszkać tylko na parterze - zamknąć na cztery spusty dwa pokoje na górze A najprzyjemniej to to, co przedmówcy napisali Wydaje mi się bezsensowne sztuczne zmiejszanie powiewrzchi, bo wciąż będziesz mieć cztery pokoje na górze tylko, że klity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.03.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Nie wydaje mi się że 140m2 to za dużo jeżeli chodzi o przestrzeń życiową. Chyba, że niedostosowany do mozliwości finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.03.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 nic nie zmniejszaj !ale przemysl zmiane ukladu pomieszczen - moze wiecej otwartych przestrzeni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 07.03.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 ja tez uwazam, ze nie przeholowalesnie zmniejszalabym powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 07.03.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 wrzuć na forum, projekt domu (a właściwie rozmieszczenie pomieszczeń) to możemy podyskutować na temat jego funkcjonalności - 140m2 w domu (jeszcze w sytuacji gdy buduje mając przed sobą dużo życia - to w cale nie jest za dużo - jeszcze się kiedyś może okazać że za mało - najważniejsze w projekcie są rozwiązania funkcjonalności a nie ile dokładnie jest m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 07.03.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Witam Fundamenty zalane. Podmurówka gotowa. I...panika w głowie: dom powinien być mniejszy!!! Czy ktoś z Was przeholował i na takim etapie budowy ,,zmniejszał” dom? Zlikwidowałem w domu wnękę w salonie i na górze i zyskałem na przestrzeni. Teraz opcja: spory salon i 4 pokoje na górze zdaje mi się... wpadką. Czy dom o 140 m powierzchni użytkowe dla dwójki osób - dzieci wciąż brak- można zaliczyć do ,,wpadki”??? Czy istnieje jakieś rozwiązanie w takiej sytuacji? Myślałem np. o zabudowaniu na poddaszu płytami przestrzeni pod skosami. Ale może są lepsze rozwiązania? Nic nie zmieniaj! Mój poprzedni dom pierwotnie też mi się wydawał zbyt duży. Po kilku latach stał się mały i ciasny(rodzina 2 + 2). Dlatego wybudowałem następny. Nie warto się ograniczać już na starcie. Teraz już to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 07.03.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Buduję 200m2, są już ściany parteru, i jak tak sobie chodzę po zaczątkach domu to coraz większą mam pewność że jak na 1 osobę to trochę za mały buduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.03.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Miał być mały, bo dwie osoby i dziecko kończące studia - na wylocie. Po szczegółowym przeanalizowaniu wszystkich pomieszczeń (salon, trzy pokoje i kuchnia osobno, spiżarnia, obszerny wiatrołap, duża kotłownia) wyszło nam 160 metrów projektu indywidualnego, bez garażu. Dalibyśmy radę zmniejszyć najwyżej o 10 metrów, ale przy wypracowanym układzie kosztem pewnej przestrzennej wygody. Jeszcze nie zaczęliśmy budować, zobaczymy jakie będziemy mieli odczucia w trakcie. Nie zmniejszaj, większym grzechem jest postawić za mały. Zastanów się nad tymi czterema pokojami, może można coś połączyć i zyskać trochę przestrzeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 07.03.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 U mnie podobna niespodzianka. Miał byc dom parterowy. Daliśmy architektowi do przeróbek gotowy projekt tzn. do powiekszenia niedużego. Po przeróbkach wyszło 187m2 w tym 21m2 garaż. Garaż, kotłownia, sypialnie 3, salon z kuchnią, gabinet, spiżarnia, 2 łazienki plus osobne wc coby mi się goście moim kremom nie przyglądali. Dziwiwaliśmy się okrutnie jaki ten nasz parterowiec duuuży sie okazał. Dla nas + 2 dzieci. Już sie prawie przyzwyczailiśmy gdy okazalo się, że na górze zamiast strychu nieużytkowego wyszło nam 50m2 pięknego poddasza...Wykonawca coś tam bąkał, że przestrzeń na strychu.. Architekt uprzedzał, że kąt nachylenia dachu zmieniony bo tak stoi w warunkach zabudowy i wyżej będzie.. Ale jak panowie zrobili więźbę to nam się oczy otworzyły! Teraz w rodzinie boje o strych, bo każdy by tam cos sobie robił. Przecież taka przestrzeń.. Nie zmniejszaj, jak już jest, niech jest. Wykorzystasz, zobaczysz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewarz 07.03.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 spokojnie,teraz wydajeCi się mały, postaw stan surowy zamknięty, a powiesz mogłem zbudować większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 07.03.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Jak już zrobiłes te 140 m to zostaw, nie jest to znów tak dużo. Mój domek ok. 110 m jest po zabudowie poddasze raczej mały zwłaszcza na górze, ale zaspokaja nasze potrzeby. Wielu ludzi natomiast mówi, że należało podnieść ściankę kolankową, jednak akurat do naszych potzreb male poddasze jest OK.Jeśli zależy ci na oszczędnościach w wykończeniu i ogrzewaniu, to część pomieszczeń na poddaszu - np. te dwa pokoje przeznacz na przestrzeń gospodarczo-magazynową i ewentualnie pokój gościnnny z funkcją hobby (np. stół do ping-ponga, rzutki, mini siłownia). Nie urządzaj ich drogo - np. gumolit lub natańsze panele na podłodze, tanie zabudowy-półki, ogrzewaj na codzień słabiej. W razie potrzeby poprawisz ich standard i intensywniej wykorzystasz.Przedścianki na poddaszu nieco zmniejszą kubaturę, ale generalnie dom nadal będzie taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 07.03.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 no to mamy podobną genezę - zdecydowaliśmy z żoną że nie chcemy chodzić po schodach więc będzie parterowy - 180m + 40 garaż z pomieszczeniem gospodarczym. Jak architekt nam zaczął robić indywidualny i mimo małego spadku dachu wyszło do adaptacji 60m na poddaszu - to gdzieś się znalazło miejsce na schody, lekko zmieniło jeszcze projekt i mamy parterowy z małym poddaszem użytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 07.03.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 no to mamy podobną genezę - zdecydowaliśmy z żoną że nie chcemy chodzić po schodach więc będzie parterowy - 180m + 40 garaż z pomieszczeniem gospodarczym. Jak architekt nam zaczął robić indywidualny i mimo małego spadku dachu wyszło do adaptacji 60m na poddaszu - to gdzieś się znalazło miejsce na schody, lekko zmieniło jeszcze projekt i mamy parterowy z małym poddaszem użytkowym a czy nie naszła Was ot taka mysl, ze sie jeszcze scianke kolankowa o 15cm w gore pociagnie i nastepne 60 odzyska - szkoda marnowac hehe pułapki ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 07.03.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 nie, nie przyszło nam to do głowy, bowiem założenie zostało to samo, rozłożysty dom, sprawiający wrażenie parterowego, z głównymi funkcjami w parterze, na poddaszu tylko dodatkowe pomieszczenia, rzadziej użytkowane. - no chyba że dzieci będą chciały kiedyś zająć poddasze - ale wówczas 60m i tak starczy. bryła domu ma pozostać ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 07.03.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Te metry Tylko trzeba je póżniej sprzatać i nałazi sie człowiek ,jak cos zapomni . Tylko ,że szybko przyzwyczajamy sie do przestrzeni . Jest OK. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.03.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 dla osób wychodzących z bloku zawsze w nowo budowanym domu jest za mało przestrzeni - 180 - 250 - 300 metrów i tez byłoby za mało Damian - nie wiem ile masz lat, czy chcesz powiększyć rodzinę czy nie. Jakie życie prowadzisz - spokojne czyś imprezowicz i często gości będziesz nocowal bo po pijaku nie odjada do siebie Jesli ma pozostać schemat rodziny 2 + 0 to pomyśl co bedziesz z tymi hektarami robił. Za małżonką z megafonem latał? Wśród wielu moich znajomych po zamieszkaniu pojawia sie opinia ze dom jest za duży. Bo i koszta późniejszej eksploatacji sa większe, i pomieszczeń za dużo - bo inne moznaby wykorzystać bardziej funkcjonalnie, bo sprzątanie to udręka jak ktoś gosposi nie zatrudnia i oboje pracują itd itd itd jeśli już na tym etapie oceniasz ze jest za duży - może warto sie nad zmniejszeniem faktycznie zastanowić - ale patrząc na cala sprawę jakby perspektywicznie Moj dom okazał sie dużo za duży, jak dla dwojga za drogi w utrzymaniu, choć.... była jedna zaleta - przy rozwodzie było co dzielić na pól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 07.03.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 no to mamy podobną genezę - zdecydowaliśmy z żoną że nie chcemy chodzić po schodach więc będzie parterowy - 180m + 40 garaż z pomieszczeniem gospodarczym. Jak architekt nam zaczął robić indywidualny i mimo małego spadku dachu wyszło do adaptacji 60m na poddaszu - to gdzieś się znalazło miejsce na schody, lekko zmieniło jeszcze projekt i mamy parterowy z małym poddaszem użytkowym a czy nie naszła Was ot taka mysl, ze sie jeszcze scianke kolankowa o 15cm w gore pociagnie i nastepne 60 odzyska - szkoda marnowac hehe pułapki ;D Nas nie naszła. Szwagra budowlańca, majstra, pana w hurtowni itd - naszła. Nie zmieniliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts