Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odstępstwo od przepisowej odległości od granicy.

atix

Recommended Posts

Witam

Chcę wybudować podwójny garaż o długości 9m i szer 4,5m.

W 2007 roku złożyłam prośbę o odstępstwo od 3m od granicy działki i skrócenie do 1,5m. Sąsiednia działka to ogród. Zgoda właścicieli na takie przybliżenie była.

Mimo to Warszawa nie wyraziła zgody.

Jak aktualnie wygląda załatwianie tej sprawy? Czy kompetencje nadal są w Ministerstwie, czy już przeniesiono do osób naprawde kompetentynch (regionalnych urzędów).

• 2 weeks później...

Witam

Mamy podobny problem, posiadamy działkę budowlaną, niestety jest bardzo wąska. Zamierzamy wybudawać na niej mały domek. Z Urzędu Miasta dostaliśmy formularz do wysłania do Ministerstwa o zgodę na budowę w odległości 1m od granicy sąsiedniej działki. Mam pytanie czy oprócz tej zgody jest wymagana również zgoda właściciela tej działki? Czy samo zezwolenie wystarczy. Dodam że obie działki sąsiadujące, są puste, nie stoją na nich żadne budynki. Nie wiem czy warto wysyłać ten formularz, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że sąsiad nie wyda takiej zgody.

Pozdrawiam.

Zgoda sąsiada jest bardzo ważna, ale nie dlatego, że jest wymagana przy tej procedurze! Nie jest wymagana - przyjęto założenie (poniekąd słusznie), że fachowcy od urbanistyki i architektury mogą podjąć bardziej optymalną decyzję w sprawie odstępstw.

Sąsiad w takich przypadkach jest ważny dlatego, że w dalszym postępowaniu musi być uznany za stronę i będzie miał możliwość korzystania z tego, np. odwołując się od decyzji o pozwoleniu na budowę. Wstępne dogadanie się z sąsiadem skróci więc późniejszą procedurę - już po zgodzie na odstępstwo.