Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może czujki ruchu?

Jak powinna wyglądać instalacja do żarówki włączanej na ruch? jakie czujniki polecacie? czy to wogóle jest praktyczne?

co trzeba przewidzieć na etapie kładzenia kabli planując takie rozwiązanie???

(własnie kładę)

mam dość niegaszonych świateł przez domowników. stale świecą sie w łazienkach i na korytażach, w nowym domu chcę to zienić, co radzicie???

Może czujki ruchu?

Jak powinna wyglądać instalacja do żarówki włączanej na ruch? jakie czujniki polecacie? czy to wogóle jest praktyczne?

co trzeba przewidzieć na etapie kładzenia kabli planując takie rozwiązanie???

(własnie kładę)

mam dość niegaszonych świateł przez domowników. stale świecą sie w łazienkach i na korytażach, w nowym domu chcę to zienić, co radzicie???

Myślę że powinieneś zmienić przyzwyczajenia domowników.

Idzie to zrobić wyłączyć bezpiecznik danego pomieszczenia np łazienki ale w momencie jak nikogo w niej nie będzie, potem ktoś chce wejśc i widzi że nie ma światła, potem odpowiadasz "będzie światło jeżeli wyłączysz po wyjściu z pomieszczenia", zapewniam że długo to nie potrwa kilka dni i będzie poprawa :D

Potem jeden drugiego będzie kontrolował :wink:

Myślę że powinieneś zmienić przyzwyczajenia domowników...

Idzie to zrobić wyłączyć bezpiecznik danego pomieszczenia

ad 1. Różnie to z domownikami bywa, w/g jednych ja się czepiam...

ad 2. To zależy od instalacji - ja mam np. oświetlenie na kilka pomieszczeń na jednym bezpieczniku, gniazda wtykowe na innym itd...

Myślę że powinieneś zmienić przyzwyczajenia domowników...

Idzie to zrobić wyłączyć bezpiecznik danego pomieszczenia

ad 1. Różnie to z domownikami bywa, w/g jednych ja się czepiam...

ad 2. To zależy od instalacji - ja mam np. oświetlenie na kilka pomieszczeń na jednym bezpieczniku, gniazda wtykowe na innym itd...

Z ad 2. to się z tobą zgadzam rózne są instalacje i to już nie da się zrobić po mojej myśli, bo w moim przypadku było by lepiej bo mam oddzielny bezpiecznik na każde pomieszczenie.

pozdr.

IMHO nauczenie domowników wyłączania jest niewykonalne. nie będę się przecież z żoną bił a prośby nie skutkują.

Zony to rzeczywiscie nie przeskoczysz ale kieszonkowe dzieci mozesz uzaleznic od rachunkow.

mam dość niegaszonych świateł przez domowników. stale świecą sie w łazienkach i na korytażach,

w nowym domu chcę to zienić, co radzicie???

Załóż elektrozamek w łazience, połącz go ze światłem w taki sposób, że nie da się wyjść

bez wyłączenia lampy (na jednym obwodzie), coś w rodzaju - wejście do knajpy WOLNE

...wyjście 50 zł heheee...

Dobre, ale światło do łazienki (przynajmniej u mnie) gasi się na zewnątrz. Tak więc taki mąż zostałby uwięziony na wieki :lol:

A swoją drogą, u mnie w łazience potrafią zostawić 3 włączone światła - górne, kinkiety przy umywalce, i halogen nad brodzikiem - te 2 pierwsze jeszcze jestem w stanie zrozumieć, ale po co włączać oświatlenie nad prysznicem jak się idzie siku zrobić? :o

Co mi radzicie? 8)

rozwiazanie z elektrozamkiem popieram :D

proponuje dodatkowo:

- odcinac internet (to bardzo boli!!!) i/lub prad w wybranych pomieszczeniach (najlepiej jak jest kilka lazienek i dla sie przypisac uzytkownikow do lazienek)

- czujka pir i wylaczanie swiatla po 1 minucie braku ruchu - uciazliwosc w zamian za nie wylaczanie swiatla (dla sadystow, czas ponizej 1 minuty 8) )

- odciecie oswietlenia i rozdawanie miesiecznego lub tygodniowego przydzialu swieczek i zapalek do oswietlania lazienki

- swiatlo na zetony

- to juz przegiecie, ale czego sie nie robi dla oszczednosci :lol: - wejscie na karte/pastylke/pin do lazienki z rozliczaniem kosztow per user :D

Niestety, czym bardziej gestapowskie metody, tym bardziej skuteczne :roll:

Rowniez niestety ale, srodki trzeba dobrac do konkretnej sytuacji, a moze wystarczy po prostu postraszyc pomyslami z forum ? :) To by bylo najprostrze rozwiazanie .... pytanie na ile skuteczne ....

.... ale po co włączać oświatlenie nad prysznicem jak się idzie siku zrobić? :o

Co mi radzicie? 8)

nauczyć sikania na dworze 8)