Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundamenty w glinie

majki

Recommended Posts

Witam

Działka jest gliniasta ( glina do głębokości około 4 m ). Wykopanie wykopów pod fundament będzie pewno o tyle proste, że nie trzeba będzie szalować boków. Fundament będzie lany raczej z ruchy i teraz pytanie : czy wykładać boki folią ( jeśli tak to jaką ), coby beton nie przylepił się do gleby ?

I czy taki sposób jest dopuszczalny, czy lepiej oszalować ?

Poradźcie, jak mieliście u siebie, bądź jak myślicie ?

Dzięi i pozdrawiam, Majki

Ja tez mam fundamet w glinie.Po prostu został wykopany szpadlami na głębokość 1,4 m, potem zazbrojony i zalanny z gruchy do poziomu gleby, poźniej szalunki nad ziemią i też zalewanie z gruchy, a potem 2x papa, 3 rządki bloczków betonowych (podmurówka) , 2x papa i już. folia jest wyłożana od środka fundamentów.

MOżna:) Jakbym miał większą działkę to bym zrobił tak;

1 zgarnął humus

2 wykopał fundament

3 wylał ławy fundametowe, zaizolował

4 wymorował z bloczków ściany

5 zaizolował ściany

Papa jest po to , żeby bloczki nie ciągnęły wilgoci z ławy, a na bloczkach to po to, żeby np ściana z BK nie chłodziła się w zimie od betonu, poza tym u mnie ta papa dociskała folię wyłożoną od środka.

MOżna:) Jakbym miał większą działkę to bym zrobił tak;

4 wymorował z bloczków ściany

chyba "wymordował"

przypierchwalam się, wiem, ale jak można takie straszne błędy ortograficzne robić! i to bez polskich znaków

Moim zdaniem, trzeba położyć folię. Przypuszczam, że glina jest w stanie zwartym, mieszanka betonowa zawiera wodę, co w niekorzystnym układzie wywołać może jej uplastycznienie i obniżenie nośności. Ryzyko może nie jest wielkie, ale przecież folia też nie kosztuje majątku.

Pozdrawiam!

Błazej