rafaello12 08.03.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Witam Mam nielada problem, około 2 miesięcy temu zakupiłem wraz ze znajomymi działkę rolną o pow. 3000 m2, pod zabudowę dwóch domków jednorodzinnych. oczywiście z wcześniejszym przekształceniem na działkę budowlaną. Przez przypadek dowiedziałem się ostatnio iż przez 1/3 działki przebiega gazociąg średniego ciśnienia, co potwierdziły odpowiednie mapki, przed zakupem pytaliśmy się sprzedającego czy przez działkę takowy przebiega, oczywiście stanowczo zaprzeczył, stwierdził iż gazociąg idzie poza działką, i tu nasz błąd zawierzyliśmy sprzedającemu na słowo, poniekąd mojemu znajomemu, oczywiście w takim przypadku nie ma co myśleć o budowie. W związku z tym czy mam jekieś możliwości unieważnienia aktu w związku z zatajeniem ważnych informacji, czy jedynym rozwiązaniem jest pozew do sądu cywilnego, prosze o poradę, może ktoś zetknął się z podobnym problemem. Oczywiście sprzedający teraz stanowczo twierdzi, iż informował o gazociagu, choć jest to sprzeczne z logiką, gdyż wiedział że zakup jest przeznaczony pod budownictwo jednorodzinne. Prosze o pomoc PozdrawiamRafał W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.03.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Czarno to widzę. To, że przez działkę przebiega gazociąg było nader oczywiste. Wystarczył rzut oka na mapkę. Trudno bedzie udowodnić, że sprzedający swiadomie wprowadził Was w bład. Trudno będzie uwierzyć, że przed zakupem nikt z Was nie popatrzył na mapkę i nikt nie zainteresował się planem zagospoadrowania przestrzennego.Słowo przeciwko słowu. Pytanie - czy działka jest już przekształcona na budowlaną?Czy też Wy dopiero zamierzaliście o to wystąpić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaello12 08.03.2008 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Występowanie gazociagu właśnie nie było oczywiste, daleko w polach w oddali był widoczny punkt, stąd nasze pytania do właściciela, działke którą kupowaliśmy była wycinana z większej działki, i na mapkach które nam przedstawiał nie był wyrysowany gazociąg, dopiero po wyciągnięciu mapki ze starostwa na której był pokazany większy zakres był widoczny gazociąg, a czy czasem w księgach wieczystych nie powinno być informacji iż takowe medium jest na konkretnej działce. No cóż skieruję sprawę do sądu, niech władza rozstrzyga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaello12 08.03.2008 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Oczywiście działka jest nadal jako rolna a w tej gminie nie ma PZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 10.03.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Sam mam potencjalnie podobny problem, pisałem o nim w innym poście na tym forum. Jeżeli poważnie myślisz o odstąpieniu od umowy sprzedaży (potencjalnie możliwym) to najlepszym rozwiązaniem jest poszukać dobrego prawnika specjalizującego się w sprawach nieruchomości. Pytanie na forum może nie dać kompetentnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAAS 12.03.2008 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ale do umowy sprzedaży notariusz przecież potrzebuje wypis i wyrys z mapy ewidencyjnej, a tam na 100% gazociąg jest "namalowany" więc nie można twierdzić, że o tym nie wiedzieliście..... niestety nieznajomość prawa (w tym przypadku brak umiejętności czytania mapy) szkodzi... - ale trzymam kciuki za optymalne dobre rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaello12 13.03.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dlaczego wszyscy uparcie twierdzą, że na mapie był owy gazociag, tą którą nam przedstawiał sprzedający nie było gazociągu, i proszę nie wmawiać że nie umiem czytać mapek. Są duże szanse na polubowne załatwienie sprawy, sprzedający chce nam zamienić tą "wadliwą działkę" na inną o takiej samej powierzchni i wymiarach, i nawet usytowaną w lepszym miejscu. Tak więc temat zamykam i dziękuję wszystkim którzy raczyli wypowiedzięc się na ten temat. Ps. widziałem ponownie wczoraj mapkę którą nam przedstawiał, która jak twierdzi sprzedający była składana do notariusza i powtarzam nie ma na niej gazociagu. Mój problem niech będzie przestrogą dla innych, przy zakupie sprawdzajmy zawsze wszystko wnikliwie, choć według KC kupujący nie musi przeprowadzać dochodzenia czy informacje kóre ujawnia sprzedajacy są prawdziwe, czy też nie, to na sprzedającym leży obowiązek informacji o wszystkich wadach o których wie danej rzeczy, i nie ważne czy to jest działka czy każda inna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAAAS 13.03.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 .... tu na forum to my sobie jedynie dyskutujemy i wymieniamy poglądy, więc nikt tu Panu nic nie wmawia - więc "krzyczeć na nas" raczej nie wypada a swoją drogą rozumiem, że sprzedający chce Panu wymienić...Pan bardzo nerwowy jest... a wie Pan, że są dwie mapy ewidencyjna (która faktycznie nie musi mieć zaznaczonego rurociągu) i zasadnicza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts