Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spójrzcie na wnętrza tego domu!

http://forum.muratordom.pl/dom-w-aloesie-2-duzo-zdjec,t122694.htm

Fuszerka na fuszerce!

Z tej folii dachowej nawet firanek nie da się zrobić. Tu podarta, tam przycięta. O instalacji elektrycznej i co nie wspomnę.

Nadal uważacie, że deskowanie i papa są zbędne?

Fuszerka na fuszerce!

Z tej folii dachowej nawet firanek nie da się zrobić. Tu podarta, tam przycięta....

myslisz , ze jakby ten wykonawca dostal deski i pape to byloby OK ?

U mnie były 2 stropy wylewane więc ekonomiczniej było wykorzystać deski z szalunków na deskowanie i tak zrobiłem, na to papa. Jest dobrze, czy byłoby tak dobrze a może lepiej z folią nie wiem, nie mam porównania bezpośredniego.
Spójrzcie na wnętrza tego domu!

http://forum.muratordom.pl/dom-w-aloesie-2-duzo-zdjec,t122694.htm

Fuszerka na fuszerce!

Z tej folii dachowej nawet firanek nie da się zrobić. Tu podarta, tam przycięta. O instalacji elektrycznej i co nie wspomnę.

No i co z tego wynika - nic ... Tak samo można spartolić położenie folii jak i desek czy płyt OSB ... - żaden miarodajny przykład czy argument przeciw folii.

Jak u mnie dekarze kładli folię, to na cały dach zrobili tylko dwa przedarcia - które natychmiast zakleili spoecjalną taśmą do naprawy folii dachowej .

Cała folia na dachu ładnie naciągnięta i przymocowana.

Jeden rok dom stał bez wykończenia poddasza , przy największych wichurach i ulewach / a mam dom na górce / ani gram wody czy wilgoci nie przedostał się do wnętrza budynku przez folię - wszystko suche i szczelne ...

- i co - to też jest jakiś argument , czy nie ... ??

W pażdzierniku ub.roku płaciłem 500 + 50 impr./m3 z przywozem netto.(choć miałem lepsze cenowo oferty-wybrałem jakość za niewielką dopłatą) Zaznaczyłem jednak żeby nie było szerszych niż 14cm i bez okorków i było jak chciałem. Teoretycznie z m3 powinno być 40 m2 ale jak zaczniesz obcinać tak zeby łaczyć na krokwiach to okaże się kupa z odpadami rośnie .

Kup z zapasem tak 10% a jeśli watpisz w uczciwość tartaków 20%.

Pozdrawiam

No i co z tego wynika - nic ... Tak samo można spartolić położenie folii jak i desek czy płyt OSB ... - żaden miarodajny przykład czy argument przeciw folii.

Jak u mnie dekarze kładli folię, to na cały dach zrobili tylko dwa przedarcia - które natychmiast zakleili spoecjalną taśmą do naprawy folii dachowej .

Jeśli to rzeczywiście były "tylko" dwa przedarcia, to znaczy że stałeś cały czas z nimi na budowie. Jeśli jednak nie było Cię tam cały czas, to domyślam się, że owych zasadniczych błędów mogło być nawet 10 razy więce. Tylko ukrywano je przed Tobą skutecznie.

Z folią i fachowcami tak już jest.

Takie stwierdzenia to czysta demagogia! Równie skutecznie można podziurawić papę. Pozdrawiam.
Takie stwierdzenia to czysta demagogia! Równie skutecznie można podziurawić papę. Pozdrawiam.

Znakiem tego, nigdy Pan szanowny nie widział dachu pokrytego papą. Pewnie nawet nie widział samej papy.

Otóż papa sama w sobie wybacza tekie błędy "majstrów" jak chodzenie po niej, ześlizgiwanie się po niej na stromym dachu, przypadkowe upuszczenie młotka itp.

Folia już taka tolerancyjna nie jest. Szczególnie nie toleruje wyrzucanych na nią rozpalonych petów.

Znakiem tego, nigdy Pan szanowny nie widział dachu pokrytego papą. Pewnie nawet nie widział samej papy.

Otóż papa sama w sobie wybacza tekie błędy "majstrów" jak chodzenie po niej, ześlizgiwanie się po niej na stromym dachu, przypadkowe upuszczenie młotka itp.

Folia już taka tolerancyjna nie jest. Szczególnie nie toleruje wyrzucanych na nią rozpalonych petów.

Nie tak do końca z tą papą. Szczególnie przy wysokich/niskich temperturach :)

To kolejne demagogiczne argumenty! Osobiście jestem zwolennikiem papy czego dałem niejednokrotny dowód swoimi wypowiedziami na Forum. Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem przytaczania demagogicznych argumentów w celu udowodnienia nawet słusznych racji. Argumenty powinny być merytoryczne. Pozdrawiam.
To kolejne demagogiczne argumenty! Osobiście jestem zwolennikiem papy czego dałem niejednokrotny dowód swoimi wypowiedziami na Forum. Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem przytaczania demagogicznych argumentów w celu udowodnienia nawet słusznych racji. Argumenty powinny być merytoryczne. Pozdrawiam.

?

Bardzo cenna uwaga.

Andrzej, nie rzucaj młotkiem i nie przypalaj petami.

Wytrzymaj.

Tośmy się pośmiali...

Chciałeś zabłysnąć, toś zabłysnął...

To nie Andrzej ma nie rzucać młotkami czy też nie przypalać petami tylko "fachowcy" na jego i na każdej innej budowie.

Ponieważ mało kto może przebywać na swojej budowie cały czas, to należy liczyć się z fuszerką i brakoróbstwem wynajętych ekip budowlanych.

Tylko tyle i aż tyle.

P.S.

Andrzej Wilhelmi, Geno i Ty Krzysztofik macie na tym forum wystarczający autorytet, żeby wiedzieć o co mi chodziło.

Pozdrawiam.

Jeśli to rzeczywiście były "tylko" dwa przedarcia, to znaczy że stałeś cały czas z nimi na budowie. Jeśli jednak nie było Cię tam cały czas, to domyślam się, że owych zasadniczych błędów mogło być nawet 10 razy więce. Tylko ukrywano je przed Tobą skutecznie.

Z folią i fachowcami tak już jest.

No tak - każde stwierdzenie które nie jest tożsame z Twoim jest złe ...

Oczywiście moja ekipa podziurawiła folię jak ser szwajcarski i wszystko przede mną skrzętnie ukryła ... - to już jest jakaś fobia kolego ...

Jak mi dekarze skończyli kryć dach wlazłem na poddasze i dokładnie wszystko sprawdziłem - łaziłem po więźbie pod dachówkami i ogladąłem każde miejsce - i uwierz mi nie znalazłem żadnych dziur .

No ale Ciebie to nie przekonuje - tak samo jak na pewno pomyliłem się w oznaczeniach płyt OSB i kupiłem inne niż chciałem ... - bo to nie pasuje do Twoich tez ...

- ekhhhhh

No ale Ciebie to nie przekonuje - tak samo jak na pewno pomyliłem się w oznaczeniach płyt OSB i kupiłem inne niż chciałem ... - bo to nie pasuje do Twoich tez ...

- ekhhhhh

To opisz jak Ci się sprawuje Twój Żuk obity płytą OSB.

- ekhhhhh

Wówczas pośmiejemy się razem z czyjejś głupoty.